ESNS16: New Wave wint de Pop Prijs

Hiphopproject trapte alle deuren open

Atze de Vrieze ,

Niet Kensington, niet Dotan, maar New Wave heeft zojuist in Groningen de Pop Prijs in ontvangst genomen. Begin dit jaar zette platenmaatschappij TopNotch een stuk of twintig rappers bij elkaar in een vakantiehuis op Schiermonnikoog. Het resultaat was een groter succes dan wie dan ook verwacht kan hebben. Lil Kleine en Ronnie Flex zijn sinds de hit 'Drank & Drugs' niet meer weg te denken uit het Nederlandse muzieklandschap, en ook acts als SFB, Lijpe en producer Jack Chiraq staan dankzij het project op de kaart.

Niet alleen de samenstelling van New Wave was bijzonder, ook de manier waarop het project werd uitgerold, was baanbrekend. Een fysiek album verscheen niet, New Wave groeide volledig online. Dat begon al bij het opname proces, dat te volgen was via o.a. hiphopblog Puna. Het album werd vervolgens in de volle breedte gigantisch veel gestreamd, en vrijwel ieder nummer kreeg een videoclip (of iets anders visueels). De clip van prijsnummer 'Drank En Drugs' was grappig en uitdagend, en groeide uit tot een fenomeen dat zich zelfs over de landsgrenzen bewoog.

De meeste rappers en producers kenden elkaar voor het New Wave project niet of nauwelijks, maar in de geimproviseerde studio vonden allerlei samenwerkingen plaats. Uit het project spreekt een sfeer van samen drinken en gamen en elkaar aftroeven met lollige teksten en harde beats. Rode draad was op bijna elke track de aanwezigheid van Ronnie Flex en/of Lil Kleine, maar ook producer Jack Chiraq drukte een heel sterk stempel op het project: hij produceerde meer dan 80% van de muziek. Naast 'Drank & Drugs' werden o.a. 'Investeren In De Liefde', 'No Go Zone' en 'Dikke Gun' grote internethits. 

Waar eerder de Pop Prijs wel eens aanvoelde als een oeuvre beloning, kiest de jury nu voor 'nieuw en jong', voor een hele groep artiesten die nog maar aan het begin van hun carrière staan en de populair is bij een nieuwe generatie hiphopliefhebbers. SFB en Lijpe brachten in het najaar alweer nieuwe albums uit, van Lil Kleine en Ronnie Flex gaan we dit voorjaar weer horen.