BREIN mag gebruiksgegevens uploaders gaan verzamelen

Internetproviders werken vooralsnog niet mee

Sjoerd Huismans ,

Stichting BREIN mag vanaf vandaag de gebruiksgegevens gaan verzamelen van mensen die muziek, films of series uploaden naar torrentsites. Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vandaag bepaald. De stichting wil zich nu gaan richten op grootschalige uploaders van auteursrechtelijk beschermde content. Maar wat BREIN en AP verstaan onder een 'grootschalige' uploader, is onduidelijk.

Brein is sinds eind vorig jaar bezig met een nieuw systeem waarmee gegevens van uploaders van illegale content worden verzameld. De stichting had eerder een vergunning aangevraagd om ip-adressen en gebruiksnamen van uploaders te verzamelen. Privacywaakhond AP staat hier welwillend tegenover, en gaf eerder vandaag toestemming: “De Autoriteit Persoonsgegevens concludeert, op basis van de verklaringen van Stichting BREIN, dat de voorgenomen verwerking van Stichting BREIN voldoende waarborgen bevat, die nodig zijn om een behoorlijke en zorgvuldige verwerking van persoonsgegevens mogelijk maken.”

Met deze gegevens kan de stichting makkelijker achterhalen wie muziek, films, series, boeken of games geüpload heeft. “Het gaat om de mensen die echt als bron fungeren”, zei directeur Tim Kuik vorig jaar tegen de NOS. “We gaan kijken hoe vaak iemand in een termijn van twaalf weken uploadt.” Wanneer iemand “echt als bron” fungeert is nog onduidelijk – de kans bestaat dat mensen die regelmatig downloaden ook in beeld komen, als ze de files in het programma laten waardoor ze - mogelijk onopgemerkt - ook aan het uploaden zijn. De AP wekt de indruk dat het om ‘grote’ uploaders gaat: “BREIN bewaart de gegevens van Nederlandse gebruikers van wie BREIN het sterkste vermoeden heeft dat zij (grootschalige) inbreuk op auteursrechten maken om verder onderzoek te doen.” Tim Kuik op de site van BREIN. "Naast uploaders die bestanden steeds als eerste aanbieden en de torrents daarvan publiceren richt BREIN zich nu dus ook op gebruikers die opvallend vaak bestanden delen".

Tegenover RTL zegt Kuik vandaag: "We houden de usual suspects zoals The Pirate Bay en KickAss Torrents in de gaten. Als jij veel uploadt en je behoort tot de grootste uploaders van een torrent, dan heb je kans dat je met je ip-adres en gebruikersnaam in ons systeem komt." Met die gegevens wil BREIN vervolgens naar internetproviders stappen, die de informatie kunnen koppelen aan de persoonsgegevens van de internetgebruiker. Daar bevindt zich vooralsnog het grootste euvel voor BREIN: providers hebben meermalen aangegeven niet zomaar mee te werken aan het overhandigen van de NAW-gegevens die bij een bepaald ip-adres horen. De providers willen dit overlaten aan de rechter, die dan moet beslissen of de schending van auteursrechten al dan niet zwaarder weegt dan de privacy van de uploader. De verwachting is dus dat BREIN een rechtszaak zal aanspannen tegen de providers.