3voor12 Checklist (week 6): o.a. Bombay, Lucky Fonz III en Grasnapolsky 3voor12 Checklist (week 6): o.a. Bombay, Lucky Fonz III en Grasnapolsky

Elke week de beste nieuwe muziek

, Redactie 3voor12

3voor12 Checklist (week 6): o.a. Bombay, Lucky Fonz III en Grasnapolsky

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

3voor12 was afgelopen weekend op de hei, niet in een hutje maar in het imposante art deco-monument Radio Kootwijk. Het festival zet sterk in op Nederlandse acts die iets te presenteren hebben, en dus zien we veel overlap tussen de top van de Checklist en de toppers van het programma: sterke nieuwe albums van Bombay en Lucky Fonz III voeren de lijst aan. Maar ook het meest politieke Beyoncé-nummer ooit mag niet ontbreken, net als de sexy nieuwe Junior Boys-plaat.

1. (-) Bombay – Show Your Teeth (album)
Het 3voor12 Album van de Week is de ‘debuutplaat’ van Bombay. En die aanhalingstekens staan er natuurlijk omdat de band onder de naam Bombay Show Pig al de gevierde plaat Vulture/Provider maakte in 2012. En toch kan Show Your Teeth wel degelijk als een soort vuurproef worden gezien: in nieuwe bezetting en met een scherper, basaler geluid is Bombay een heel andere band geworden. Dat bleek live afgelopen weekend ook op Grasnapolsky. Meer over de nieuwe livesound en de personele veranderingen die de nieuwe plaat inspireerden lees je hier.

2. (-) Lucky Fonz III – In Je Nakie (album)
De Hondenfluisteraar was een knotsgek voorproefje van de nieuwe Lucky-plaat die geen grenzen kent: van gabberballades tot liefdesliedjes tot hiphopinvloeden. Maar natuurlijk draait vooral om de (dit keer Nederlandstalige) verhalen van Lucky Fonz III: over de voordelen van een robot zijn, frustraties over in het niet vallen bij de coolheid van zeilmeisje Laura Dekker en natuurlijk Lucky’s nieuwe liefde Linde (met een E). Theatershow Neurose, Geur en Maneschijn schijnt ook door in de plaat, en tijdens Grasnapolsky bewees Lucky Fonz III zich weer als ultieme absurdistische publieksmenner.

3. (-) Junior Boys – Big Black Coat (album)
Al weer de vijfde plaat van het Canadese synthpopduo Junior Boys, en die stelt zeker niet teleur. Wat minder introvert dan voorheen, en bovendien vloeien de vele invloeden (van Detroit tot krautrock tot R&B) samen tot een logisch, sexy geheel in plaats van een allegaartje. Ga ze binnenkort in actie zien op Where The Wild Things Are of in de Tolhuistuin, en check het album vooral op de Luisterpaal.

4. (-) Beyoncé – Formation (track)
De dag voordat ze met Coldplay optrad tijdens de pauze van de Super Bowl, bracht Beyoncé deze nieuwe track en video uit. Haar eerste nieuwe single in iets meer dan een jaar tijd is een trage, vrij weirde Mike WiLL Made-It-productie waarop Beyoncé met rauwe, lage stem het ene na het andere statement aan alle haters afvuurt: (“I like my negro nose with Jackson 5 nostrils”, “I like my baby’s hair with baby hair and an Afro”). De clip vol symboliek (Beyoncé op een zinkende politieauto in New Orleans) doet de rest.

5. (-) 3voor12 sessies op Grasnapolsky
Afgelopen weekend nam 3voor12 voor het eerst sessies op bij het prachtige Grasnapolsky-festival, in Radio Kootwijk op de Veluwe. Dat leverde niet alleen fraaie beelden op, maar ook een mooie gelegenheid om Nederlandse favorieten als Bombay, Eefje de Visser, Lucky Fonz III, I Am Oak en The Black Cult in actie te horen met nieuw werk, aangevuld met de Zweden van Summer Heart en de Belgen Woodie Smalls en Dan San. Lees ook de verslagen van zaterdag en zondag.

6. (-) Moderat – Reminder (Single van de Week)
Single van de Week in 3voor12 Radio is de nieuwe van Moderat: Reminder. De Berlijnse kongsi Modeselektor en Apparat levert een spannend werk af, met de gevoelige zang van Apparat die weer vreemdsoortig vertrouwd voelt tussen het dik aangezette synthgeweld van Modeselektor. De show in Paradiso eind volgende maand is razendsnel uitverkocht, maar 1 oktober kun je voor de herkansing gaan in de HMH.

7. (-) Prins Thomas – A2 (track)
De Noorse nu-discoproducer Prins Thomas heeft een uitstekende kosmische vibe te pakken op zijn nieuwe track A2: een ambient begin wordt langzaamaan overgenomen door funky bassen en synths, zonder dat de dromerige sfeer helemaal verdwijnt. A2 verschijnt op het aanstaande dubbelalbum van Prins Thomas, met de toepasselijke titel Principe Del Norte. Die plaat gaat als geheel deze kant op: geen conventionele drummachines en inspiratie uit jaren negentig IDM.

8. (-) Whitney – No Woman (track)
Uit de as van Smith Westerns (drummer Julien Ehrlich en gitarist Max Kakacek) komt folkrockband Whitney, die binnenkort hun debuutalbum uitbrengen op Secretly Canadian. De fraai gearrangeerdeblazers leadsingle Woman belooft alvast veel goed:mooie Neil Young-achtige falsetto-zang, twangy gitaren en een vreugdevolle blaaspartij die de song halverwege optilt uit de melancholie. Jonathan Rado van Foxygen schijnt het album te produceren. Komende maand staat Whitney op Where The Wild Things Are.

9. (-) Eefje de Visser live op Grasnapolsky
Een aantal try-outs daargelaten is de show op het Veluwse Grasnapolsky-festival in feitde de releaseshow van Eefje de Vissers veelgeprezen nieuwe album Nachtlicht. In Radio Kootwijk stond ze gelukkig laat genoeg geprogrammeerd: inderdaad komen haar nieuwe songs in het donker beter tot hun recht. De nieuwe, elektronischer sound op nummers als Scheef stond live zo stevig als een betonnen zendgebouw op de hei, en bovendien hebben ook ‘oude’ favorieten als Er Is een make-over gekregen met een robuuster geluid. Kijk hier de sessie van Eefje de Visser.

10. (-) The Wholls - X21
Gitaarbandje The Wholls komt in Nederland met hun eerste single X21 maar heeft de buzz al flink te pakken. In Engeland is de track al langer uit en werd The Wholls opgepikt door onder meer The Guardian en (daarvoor) BBC Introducing. Met een Arctic Monkeys-achtige gitaarriff, een lekker groot gemaakt refrein en een toegankelijke maar vlotte sound zie je de festivals al wel voor de bijl van dit bandje gaan.

11. (-) Holy Ghost - Crime Cutz
Nieuwe muziek op het DFA-label is eigenlijk altijd goed nieuws, en zeker als dat het New Yorkse synthpopduo Holy Ghost! betreft. Vorige week ging nieuwe track Crime Cutz in de primeur bij Zane Lowe’s Beats1 show, het is de eerste track van een gelijknamige EP die in april uitkomt, met een Chic-achtig discoritme. Bovendien slaat ‘Crime Cutz’ daadwerkelijk op de Nederlandse hiphop-dj en –producer (van o.a. Extince: “When we started, the first thing we did was sample a drum break from someone named Crime Cutz. We ended up not using it, but that name stuck.”

12. (-) Together Pangea live in o.a. Ekko
De trashy Californische garagerockfavorieten Together Pangea waren weer even in Nederland en dat hebben we gemerkt: bij shows in Groningen, Hengelo, Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam én Utrecht was het aantal crowdsurfers niet meer bij te houden. Tijd voor nieuw werk, en zolang dat er niet is hebben we de toffe nieuwe EP van Mozes & The Firstborn, die de hele Europese tour openen voor Together Pangea. 

De Checklist van deze week is samengesteld door Norbert Pek, Ralph-Hermen Huiskamp, Sander Hoogendoorn, Atze de Vrieze, René Passet, Ingmar Griffioen, Timo Pisart, Sander Kerkhof, Matthijs Kuiper, Sjoerd Huismans, Menno Visser en Erik Zwennes.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12