Mary Go Wild lanceert vinylclub voor house- en technoliefhebbers

Maandelijks een classic of nieuw talent op je deurmat

Menno de Meester ,

Wie begint er een vinylclub in 2015? Een ambitieus idee, maar gek genoeg lijkt de tijd er rijp voor. Het initatief komt van Mary Go Wild, de dancewinkel en ontmoetingsplek aan de Amsterdamse Zeedijk. De eerste abonnees wist de organisatie al aan zich te strikken, mede dankzij het netwerk dat ze opbouwden tijdens de crowdfunding voor het boek Mary Go Wild. We spreken met mede-oprichter Bram Merkx.

“We waren zelf erg verbaasd over hoe goed het vinyl bij ons liep in de winkel. We begonnen ooit met twee bakjes vinyl, om ons assortiment compleet te maken,” vertelt initiatiefnemer Merkx. Dat assortiment bestaat uit shirts, boeken, poster, allerlei zaken die op een of andere manier met dance te maken hebben. “Het is positief uit de hand gelopen, de vinylselectie die we in de winkel hadden. Was een schot in de roos. Als we dan verder durven te dromen en kijken wat voor netwerk we met het boek Mary Go Wild hebben opgebouwd, dan komen daar stiekem hele leuke ideeën uit voort.”

Het stiekeme is ook precies een van de dingen die de vinylclub aantrekkelijk maakt. Voor een klein bedrag per maand ontvangt de abonnee steeds een verrassende plaat. De abonnee weet nooit precies welke plaat hij of zij kan verwachten, maar schenkt zijn vertrouwen in de curators van Mary Go Wild. “We beloven house en techno, dat is nogal breed. Daarmee kan je natuurlijk ook alle kanten op gaan. Een heruitgave van een ontzettende classic, maar ook het supporten van een lokaal talent waarvan we vinden dat de plaat extra aandacht verdient. De doelstelling is om zo exclusief mogelijk te zijn. Anders hebben we geen bestaansrecht.”

Terwijl het 600 pagina’s tellende boek Mary Go Wild specifiek op de Nederlandse dancegeschiedenis was gericht, gaat het bij de vinylclub niet per se om Nederlandse releases. “Dat is geen criterium voor een must-have. Het ligt wel voor de hand dat er ook veel Nederlandse releases een plek zullen vinden in de vinylclub. Als ADE eraan komt, kan ik me voorstellen dat we Amsterdam een extra podium geven. Het is misschien interessant om met andere partijen de handen ineen te slaan. Uiteindelijk staat voorop dat het de moeite waard is, dat het ten allen tijde kwalitatief goed moet zijn. Aan de andere kant hopen we dat alle leden kunnen verrassen en ondertussen ook wat waard zijn voor de scene waar we het met z’n allen voor doen.”

In de dancescene is vinyl uiteraard nog steeds een belangrijke factor in de verspreiding van nieuwe muziek. Het is echter niet de bedoeling dat Mary Go Wild een promotiemachine wordt, het initatief komt altijd vanuit de organisatie zelf: “Het zal niet zo zijn dat er een compilatie komt voor het jubileum van een label of voor het uitgeven van een boek. Daar zitten de leden van Mary Go Wild ook niet op te wachten. Wat ik me wel kan voorstellen is dat een label of groep artiesten samen een compilatie samenstelt.”

Wat er precies op de platen komt te staan, blijft dus nog geheim, maar Merkx wil al wel een paar hints geven. “Het gaat niet per se om mijn eigen smaak. Ik ben daarin zelf heel breed. Als ik een recente plaat moet noemen, vind ik ‘Liberty’ van Cinnaman en Breach enorm goed. Als we die nog op een speciale manier kunnen uitbrengen, dan zou het heel tof zijn. Ik kan me voorstellen dat een enorme classic een heruitgave verdient, bijvoorbeeld van Jeff Mills tot aan een plaat van Joris Voorn of Jeroen Verheij.” Aanmelden kan nu op de website van Mary Go Wild.