ESNS15: Waarom The Common Linnets de Popprijs niet kan ontgaan

Ilse DeLange en co. de gedoodverfde winnaar van 2014

Sjoerd Huismans ,

Wie wordt de opvolger van the Opposites en sleept dit jaar de Popprijs in de wacht? Dat weten we volgend weekend tijdens Noorderslag. 3voor12 herinnert zich het optreden van The Common Linnets tijdens het Songfestival nog. Samen met 350 miljoen geimponeerde tv-kijkers, wat tot breed Europees succes voor Ilse en Wayl.. eh haar mannen leidde. Onze conclusie: wij zetten ons geld op Ilse.

Ilse DeLange, die met The Common Linnets voor het eerst in lange tijd succes boekte buiten Nederland, kan zich zeer waarschijnlijk voorbereiden op de traditionele bierdouche. Dat leek er lang niet op. Nadat Ilse DeLange en Waylon hun Songfestival-inzending Calm After The Storm in maart ten doop hielden bij De Wereld Draait Door, hadden weinigen door dat het een half jaar later een gigantische hit zou zijn in heel Europa. The Common Linnets kon rekenen op lauwe reacties van de toehoorders in de studio. ‘Beetje saai’, was de eenduidige conclusie. “De country- of western-stijl is wel leuk, want dat hoor je niet vaak. Maar de twee moeten nog meer een geheel vormen”, vond Paul De Leeuw. RTL-nieuwslezer Jan de Hoop noemde het nummer later op Twitter “volslagen kansloos”.

Kabbelend
Zoals we allemaal nog wel weten, liep het heel anders. Inderdaad is Calm After The Storm een wat rustig voortkabbelend liedje, zonder de climaxen en de glitter die de meeste songfestival-inzendingen kenmerken. Tegelijk viel de song misschien juist daarom wel zo op, zeker tussen al het platte songfestivalgeweld. Bovendien hoor je die country/pop crossover de laatste tijd juist geregeld bij de grote popartiesten, denk bijvoorbeeld aan Taylor Swift. Ook is Calm After The Storm wel degelijk een catchy popliedje, volgestouwd met hooks die in eerste instantie misschien niet zo opvallen.

Mede door de fraaie beeldregistratie van de Belgische regisseur Hans Pannecoucke kwam het ineens allemaal wél over. Na de halve finale was Calm After The Storm ineens een kanshebber. Uiteindelijk bereikte de song (voor 350 miljoen tv-kijkers) de tweede plek, waarbij je je nog kunt afvragen of de kwaliteit van haar song Rise Like A Phoenix (die er natuurlijk wel is) de allerbelangrijkste reden was voor de eerste plaats van Conchita Wurst.

Bestverkochte album
Vanaf dat moment ging het hard. Even wat cijfers. Aan het eind van 2014 maakte Gfk Dutchcharts de balans traditiegetrouw op. Niet alleen heeft Calm After The Storm het als single heel goed gedaan, ook het album van The Common Linnets heeft goed gescoord. In Nederland is de plaat de bestverkochte plaat van 2014 op ruime voorsprong van grote internationale artiesten Coldplay, Stromae en Pink Floyd. Pas daarna krijgt het songfestivalduo Nederlandse concurrentie, en wel van - jawel - Kinderen voor Kinderen, Jan Smit, nog een keer - ja, echt - Kinderen voor Kinderen en Anouk.

Zoals Sander Donkers afgelopen maand in een reportage in Vrij Nederland schreef is het plan van Ilse de Lange eindelijk écht aan het lukken. Twee jaar geleden bedacht ze dat ze terug naar de kern wilde; het plezier in muziek maken moest weer voorop komen te staan. “In een familiaire sfeer maakt ze de rootsy muziek die ze altijd al heeft willen maken, en voor het eerst sinds haar doorbraak in 1998 boekt ze succes buiten de Nederlandse grenzen.”

Die sfeer werd zoals we weten iets minder familiair door de breuk met Waylon. Zoals uit het verhaal van Donkers blijkt, was zijn rol bij het project altijd al kleiner dan je zou denken, op basis van de presentatie bij het Songfestival. En op basis van het album-artwork en de persfoto’s, waarop ze ook duidelijk als harmonieus countryduo worden neergezet. In werkelijkheid was The Common Linnets vanaf het begin al een team van songschrijvers waarin JB Meijers en de Amerikanen Rob Crosby en Jake Etheridge allemaal even belangrijk waren.

Drie keer platina
In het buitenland zitten ze er volgens Ilse de Lange niet echt mee dat “die man met die hoed” er niet meer bij is. De directeur van Universal Duitsland zegt in Donkers’ reportage niet te kunnen herinneren wanneer een Nederlandse artiest voor het laatst zo’n succes had in zijn land. Goud in Duitsland (wat bij onze oosterburen maar liefst honderdduizend verkochte exemplaren betekent!) én Oostenrijk, in eigen land drie keer platina. En dan hebben we het alleen nog maar over het album en niet over de single, die in maar liefst veertien landen op één stond en in nóg eens tien landen in de top drie. Het was dus allerminst een verwondering dat The Common Linnets vorige maand werd toegevoegd aan het programma van Eurosonic Noorderslag. Onze verwachting is dat ze, na in oktober al een EBBA-award te hebben gewonnen, nu die Popprijs binnenhalen, zeker als we Ilse DeLange's solo trackrecord erbij halen.

Kensington? Martin Garrix?
Maar natuurlijk zijn er andere kanshebbers. Denk aan Kensington, de band in de Ziggo Dome maandag binnen één dag uitverkocht. Zoals op Twitter wordt opgemerkt: “Vijf jaar geleden wilde niemand erheen, nu heel Nederland.” In de 3FM-poll gaat Kensington (27 procent) dan ook op kop, maar dat is natuurlijk een band die veel meer aan het profiel van die zendert voldoet dan The Common Linnets (11 procent). Verder maken Typhoon (15 procent), Dotan (14 procent) en Chef’Special (13 procent) ook kans volgens het 3FM-publiek. Dotan en Typhoon staan al geprogrammeerd in de Grote Zaal van de Oosterpoort, dus vallen eigenlijk bij voorbaat af.

Dan blijft van dit rijtje alleen Kensington over. Of wordt het toch hitmaker Mr. Probz? Of Martin Garrix, die vorig jaar ook al een outsider was maar er dit jaar nog een paar flinke (internationale) bangers bij maakte? Toch is er in 2014 geen artiest geweest die de Nederlandse pop zo op de Europese kaart heeft gezet als The Common Linnets, en dat zal de jury zwaar laten meewegen. Zelfs 17.000 man in de Ziggo Dome vallen uiteindelijk in het niet bij 350 miljoen Songfestivalkijkers.

Vanavond in 3voor12 Radio speculeren 3voor12-redacteur Atze de Vrieze, 3FM-jock Michiel Veenstra en The Opposites (winnaar van vorig jaar) met Roosmarijn Reijmer wie de Popprijs moet gaan winnen. Luister vanaf 22.00 uur naar de uitzending op 3FM.