ESNS15: Wie gaat de Popprijs winnen? "Typhoon, Kensington of The Common Linnets"

Atze de Vrieze (3voor12), Michiel Veenstra (3FM) en The Opposites (oud-winnaar) over hun favorieten

Timo Pisart ,

De Jeugd van Tegenwoordig, Caro Emerald, Racoon, Armin van Buuren, Spinvis en Kyteman, ze wonnen allemaal de Popprijs al eens, de belangrijkste muziekprijs in Nederland. Aanstaande zaterdag op Noorderslag wordt hij weer uitgereikt, de winnaar is vanzelfsprekend nog onbekend, maar in 3voor12 Radio besloten we een 'schaduwjury' samen te stellen om te speculeren wie die felbegeerde Popprijs zou moeten winnen. Aan het woord 3voor12-redacteur Atze de Vrieze over Typhoon, 3FM-jock Michiel Veenstra over The Common Linnets én de Popprijs-winnaar van vorig jaar: Twan van The Opposites over Kensington.

The Opposites: "Kensington schrijft fucking goede liedjes"
Zelf won The Opposites afgelopen jaar de Popprijs en de bijbehorende bierdouche, na een succesvol jaar vol overdonderende festivalshows en een album vol hits. Hoe die bierdouche voelde? "Het was echt een mietjesbierdouche", aldus Twan van Steenhoven (Big2). "Ik vond het reuze meevallen. Ik heb er overigens eentje teruggekopt. Maar wie gunt Twan de Popprijs? "Mijn manager belde me gisteren. Hij vroeg me hetzelfde: ik denk aan Kensington. Dat is helemaal niet mijn afdeling qua muziek, maar altijd als ik hun muziek hoor op radio of televisie denk ik: een fucking goed liedje, wat is dit? Ja, én ze hebben inderdaad de Ziggo Dome uitverkocht. Maar als Kensington dat kan, dan kunnen wij 'm twee keer uitverkopen."

Atze de Vrieze: "Typhoon tracht iets zinnigs te zeggen over de wereld waarin we leven"

3voor12-redacteur Atze de Vrieze geeft toe: hij denkt dat Ilse de Lange en The Common Linnets de Popprijs gaan winnen, maar wíl dat Typhoon hem wint. De rapper keerde afgelopen jaar glorieus terug met zijn album Lobi Da Basi, waarvoor hij ook de 3voor12 Award won. "Er is afgelopen jaar zoveel gebeurd, we hebben het nu alweer over de aanslagen in Parijs, we hebben het over spanningen in de Nederlandse samenleving. Als er iemand is die wat zinnigs tracht te zeggen over de wereld waarin we leven, dan is Typhoon het. En dat heeft hij op een hele boeiende manier gedaan, dat doet hij ook nog eens heel muzikaal en hij wist het bovendien om te zetten in een uitstekende festival- en liveact. Dan verdien je wat mij betreft de Popprijs."

Michiel Veenstra: "The Common Linnets bla bla bla"

Michiel Veenstra zet zijn geld op The Common Linnets, de groep rondom Ilse de Lange (en voorheen Waylon) die met Calm After The Storm zowaar de tweede plek behaalden op het Eurovisie Songfestival, om vervolgens internationaal succes te behalen. En dat terwijl het zo'n atypisch, rustig 'kabbelend' country-liedje was temidden van het dramatische en groteske Songfestival-geweld. "We hebben al heel veel verschillende varianten van winnaars van de Popprijs gehad. Van een verstokte oeuvreprijs met De Dijk, tot 'niet omheen te gaan' van Caro Emerald en Kyteman. Oorspronkelijk is de strekking van de Popprijs: 'De belangrijkste bijdrage aan Nederlandse popmuziek van het afgelopen jaar.' Als dat bij iemand het geval is geweest, ook over de landsgrenzen qua chartsucces, en als iemand het aloude bastion van het Songfestival weer iets van grandeur gegeven, dan is het The Common Linnets. Je kunt er niet omheen." Verder speculeren de vier nog over Hardwell, Martin Garrix en Mr. Probz. Luister het hele gesprek hieronder. De Popprijs wordt zaterdagavond uitgereikt op Noorderslag.