013 sluit na Roadburn en Neurotic Deathfest voor verbouwing 013 sluit na Roadburn en Neurotic Deathfest voor verbouwing

Vergrote hoofdzaal vanaf 11 oktober in gebruik

, Ingmar Griffioen

013 sluit na Roadburn en Neurotic Deathfest voor verbouwing

Vergrote hoofdzaal vanaf 11 oktober in gebruik

Ingmar Griffioen ,

013 sluit over twee weken de deuren. Het Tilburgse podium begint zondag 20 april aan een grootscheepse verbouwing, waarbij de capaciteit van de grote zaal van 2000 naar 3000 man uitgebreid wordt. "We doen dit weekend Roadburn, het volgende weekend Neurotic Deathfest en de maandag erna gaan we alles uitruimen", vertelt 013-marketeer Gijs Garenfeld. Op 11 oktober verzorgt Gregory Porter de eerste show na de heropening. De 'kleine zaal' groeit door naar 700 bezoekers en moet vanaf 1 november weer open zijn. In de tussentijd programmeert 013 wel in lokale zalen als Paradox en Little Devil.

013 wil kleine segment voortaan in de stad bedienen
Vanaf 20 april wordt de hele 013 leeggeruimd en verhuizen Garenfeld en zijn collega's met hun bureau naar de V39 aan de overkant. In april draait het podium nog twee producties op locatie en op 4 juli doen 013 en Mojo het Woo Hah! festival in de Spoorzone. Naast Paradox en Little Devil zijn er volgens programmeur Ruud Lemmen ook gesprekken met Hall Of Fame, Cul de Sac en De NWE Vorst. "Met de nieuwe capaciteit gaat onze kleine zaal naar 700 man - en zonder balkon 500 - wat betekent dat het pas leuk wordt vanaf 300 man. Dus dan heb je het hele segment dat 100 tot 200 man trekt, waar we binnen onze muren niet zoveel meer mee kunnen. Maar daar zit wel het talent en acts waaraan je  kunt bouwen, dus dat gaan we in de stad doen."

Vandaar de gesprekken met partners in Tilburg. "We zijn nu langzamerhand bezig om dingen in de stad te doen. Eigenlijk om te zorgen dat, als we weer open zijn, we dat helemaal onder de knie hebben en vol kunnen inzetten." Dat betekent dat we wel wat 013 programma kunnen verwachten voor de heropening in het najaar. "Incidenteel komen er nog paar dingen bij, ook om uit te vinden hoe dat gaat en welke muziek past op welke plek."

Eerste show op 11 oktober, officiële opening in november
Niettemin ligt het Tilburgse podium grotendeels stil tot medio oktober. Dan komen achtereenvolgens Gregory Porter, Kamelot en De Dijk langs. Het officiële openingsmoment volgt in november. Lemmen: "De precieze datum wordt vrij snel bepaald en dan laten we weten hoe we dat vormgeven. We gaan in ieder geval zorgen dat we een mooi programma hebben." De tweede zaal komt iets later beschikbaar dan de grote: vanaf 1 november. Die zal dan volgens Lemmen geen 'kleine zaal' meer heten. De nieuwe naam is nog niet bekend.

Met de verbouwing van 013 was aanvankelijk een bedrag van €7,7 miljoen gemoeid. In oktober besloot de gemeente Tilburg nog eens €2,2 miljoen subsidie te geven voor onder meer de vervanging van de geluids- en lichtinstallatie. Dat was volgens 013 nodig 'om de concurrentie met andere toonaangevende popzalen in Nederland aan te kunnen'. Eerder vertelde programmeur Joep Smeets aan 3voor12 met de nieuwe grote zaal te mikken op een plek tussen de HMH (4500 man) en TivoliVredenburg (2000 man). "013 wil een brugfunctie vervullen tussen de grote clubzalen en de concerthallen als HMH, Ziggo Dome en Klokgebouw. 013 moet weer een league of its own worden."

Voor de verbouwing herbergt 013 dus nog Roadburn (vanaf donderdag 9 tot en met zondag 12 april) en Neurotic Deathfest (vrijdag 17 tot en met zondag 19 april). Voor beide festivals zijn nog kaarten, hoewel voor Roadburn alleen nog 'enkele tientallen' voor de donderdag en zaterdag.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12