013 klaar voor nieuwe geluidsinstallatie Jupiler Zaal

“Met een auto die 600pk heeft, hoef je ook niet per se 300 km/u te rijden”

Inge Gruijters ,

Na een langdurig proces van zorgvuldig wikken en wegen is het aanstaande zaterdag zover: tijdens Subquake vindt de vuurdoop plaats van het nieuwe geluidssysteem in de Jupiler Zaal van 013. 3voor12/Tilburg sprak met Herbert van Sloun, Hoofd Productie van 013, over wat we van dit nieuwe systeem mogen verwachten.

013 neemt afscheid van een set die al zestien jaar meegaat. “In 1998 was dat echt dé set in de rock-‘n’-roll wereld. Ondertussen zijn de technische ontwikkelingen zo ontzettend hard gegaan. Alles is anders en beter geworden, waardoor deze set langzamerhand – zelfs na onderhoud en reparaties –nu écht aan vervanging toe was.”

Dat zo’n aanschaf niet zonder slag of stoot gaat, wordt al snel duidelijk; 013 is er al ruim twee jaar mee bezig. Geluidskwaliteit was uiteraard het belangrijkste uitgangspunt. Andere criteria waren onder meer de wensen van bands (de zogenaamde ‘ridervriendelijkheid’ van de sets), de service en professionaliteit van het bedrijf erachter, financiën en esthetiek. Van Sloun: “We hebben uiteindelijk gepraat met negen merken, waarvan er vier ook een demo hebben uitgevoerd. En dan bedoel ik niet vijf minuten luisteren, maar echt een aantal dagen live uitproberen met bands die wij hier gewoon geboekt hadden. Zo kregen we een realistisch beeld van hoe de set nou klinkt in onze eigen zaal.” Uiteindelijk viel de keuze op het Canadese merk Adamson (E15), aldus Van Sloun. “Een hele bewuste keuze, waar we erg blij mee zijn.”

Meer 'headroom'

Heel technisch: het nieuwe systeem bestaat uit achttien Energía E15-kasten – twee line-arrays van negen speakers – opgehangen links en rechts van het podium met drie Spektrix-kasten aan weerszijden om als down-fill te fungeren. Vier Spektrix-kasten aan weerszijde zullen als in-fill worden gebruikt. De front-fill wordt verzorgd door vier Adamson Point Concentric PC 8 luidsprekers. Twee Point 12-luidsprekers worden gebruikt voor outfill en twaalf nieuwe Adamson Energía E218-subwoofers dragen zorg voor het laag.

Maar wat betekent dit nou precies? Gaat de bezoeker verschil merken? En waar zit dat dan in? Van Sloun: “Het grootste verschil tussen het oude en het nieuwe systeem, is dat de techniek zoals hij er toen (in 1998, red.) was tot een bepaalde geluidskwaliteit, niveau en kracht ging. Dat is door de jaren heen ontzettend omhoog geschoten. In de oude situatie stonden er aan de linker- en rechterkant van het podium stapels speakers, met 16.000 Watt links en 16.000 Watt rechts. Die techniek is zo veranderd dat de set die er nu komt te hangen 90.000 Watt links en 90.000 Watt rechts heeft.” Volgens Van Sloun wordt er daardoor meer headroom overgehouden: “Er is een grote marge tussen de max die je kúnt gaan en hoe hard  het nódig is. Je hebt meer extra kracht ter beschikking, waardoor je minder hard hoeft en je geluid dus beter zal zijn”.

Van Sloun benadrukt dat dit absoluut niets met decibellen te maken heeft, maar met volheid en zuiverheid van het geluid. Hij maakt een vergelijking met auto’s: “Het voordeel is vergelijkbaar met een auto die 600pk heeft, daar hoef je ook niet per se 300 kilometer per uur mee te rijden. Maar op het moment dat je gas geeft voel je het verschil, daar zit zoveel meer kracht in. Die techniek zorgt ervoor dat je dus veel harder zou kunnen zonder dat het irritant wordt, maar wij hebben er bewust voor gekozen om een set aan te schaffen waar wat extra ruimte, headroom, in zit. Zo kunnen wij ons, zonder in te boeten op de kwaliteit van de muziek, netjes aan dat convenant houden dat wij met een aantal zalen en met het VNPF hebben afgesloten (maximaal 103 Db-limiet gemeten over 15 minuten op 2 meter hoogte in het mengeiland, red.).”

Alle registers open

Verder gaat het er allemaal veel strakker uitzien. “De zichtlijnen worden beter, er staan in de nieuwe situatie geen speakers meer op ooghoogte. Het beeld dat je gaat krijgen als je naar het podium kijkt, is daardoor veel strakker en rustiger. Na de verbouwing verdwijnen bovendien de baskasten onder het podium.”

Kortom: duidelijke verschillen in geluidskwaliteit, headroom en esthetiek. Op woensdagochtend werd het nieuwe systeem geleverd; nu heeft 013 drie dagen de tijd om alles te installeren, te finetunen en uit te proberen. Aanstaande zaterdag heeft bass-evenement Subquake de eer om het nieuwe geluid als eerste te laten horen. “Dat is het moment om alle registers open te trekken, binnen die 103 dB, natuurlijk.”