3voor12 Checklist (week 21): o.a. Unknown Mortal Orchestra, Jamie xx en Shamir 3voor12 Checklist (week 21): o.a. Unknown Mortal Orchestra, Jamie xx en Shamir

Elke week de beste nieuwe muziek

, Cécile van Wijnsberge

3voor12 Checklist (week 21): o.a. Unknown Mortal Orchestra, Jamie xx en Shamir

Elke week de beste nieuwe muziek

Cécile van Wijnsberge ,

Wellicht voor de eerste keer in de geschiedenis van de Checklist is de top drie deze week vrijwel onveranderd gebleven. Nummers twee en drie Jamie xx en Shamir wisselden van positie, maar winnaar Unknown Mortal Orchestra staat nog steeds fier bovenaan als dé plaat die je op dit moment moet meemaken. Velen noemen hem zelfs al de beste plaat van het jaar tot nu toe. Gaat UMO er ook nog met de jaartitel vandoor? Dat zullen we over enkele maanden pas weten, maar check intussen vooral voor deze en andere kanshebbers onze spiksplinternieuwe Checklist.

1. (1) Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love (album)
Ruban Nielson, het meesterbrein achter Unknown Mortal Orchestra, levert met Multi-Love een uitstekende derde plaat af. Hij maakte hem met medewerking van zijn broer en vader – bijzonder, want de eerdere albums bestonden vrijwel alleen uit Nielson’s werk, en de verhoudingen in de familie Nielson zijn niet altijd even goed geweest. Multi-Love is poppy maar weird, soms dansbaar en tegelijkertijd vervreemdend. Lees ook ons interview met Ruban Nielson. Multi-Love staat ook op de Luisterpaal.

2. (3) Jamie xx - I Know There's Gonna Be (Good Times) feat. Young Thug & Popcaan (track)
Jamie xx weet met zijn nieuwe track een behoorlijk feestje te bouwen. I Know There’s Gonna Be (Good Times) is wellicht de perfecte zomerhit, een zorgeloze ode aan good times, met een heerlijke soulsample uit Good Times van The Persuasions. Op deze versie van de track hoor je Young Thug, de rapper uit Atlanta wiens laatste album Barter 6 nog steeds favoriet is op de redactie, en de Jamaicaanse dancehall-artiest Popcaan.

3. (2) Shamir – Ratchet (album)
Shamir belandde op onze radar met zijn track On The Regular, een hyperdansbare hit blakend van het zelfvertrouwen: “Don’t try me, I’n not a free sample / Step to me and you will be handled” zingt hij met zijn karakteristieke hoge stem. Nu is er zijn debuutalbum Ratchet, een plaat tsjokvol met catchy hiphop/R&B-anthems, met in ieder nummer wel een killer one-liner, minstens zo goed als op zijn eerste hit. Na het horen van Ratchet wil je sowieso feesten met Shamir in zijn thuisstad Vegas. Ratchet is deze week het 3voor12 Album van de Week. Lees hier de hele recensie.

4. (–) Destroyer – Dream Lover (track)
Destroyer is terug! De Canadese songwriter Dan Bejar maakte zijn laatste album onder de naam Destroyer in 2011. Het volgende en inmiddels alweer elfde album zal Poison Season gaan heten en uitkomen op 28 augustus. Dream Lover is de eerste track die we ervan horen, en het is een uitstekende: een rammelende, stampende rocktrack met lekker vieze saxofoon.

5. (–) Jarryd James – Do You Remember (track + video)
Deze track van de Australische singer-songwriter Jarryd James is aankomende week de 3FM Megahit, en niet zonder reden. Samen met producer Joel Little, die eerder werkte met onder meer Lorde, Ellie Goulding en Sam Smith, maakte hij een zwoele R&B-track met opvallende stamp-en-klappercussie.

6. (8) Thee Oh Sees - Mutilator Defeated At Last (album)
Het zeer productieve en regelmatig van line-up veranderende Thee Oh Sees brengt deze week Mutilator Defeated At Last uit. Frontman John Dwyer en co. gaan tekeer op dit album, met afwisselend snoeiharde recht-voor-z’n-raap garage en dan weer atmosferische seventies psychrock. Mutilator Defeated At Last is te horen op de Luisterpaal.

7. (–) Holly Herndon – Platform (album)
Het tweede album van geluidskunstenares Holly Herndon wordt door de alternatieve muziekblogs unaniem omarmd. Ze maakt elektronische composities waar met geen mogelijkheid een liedje in te ontdekken valt, maar des te meer andere bijzondere schatten te vinden zijn. “Holly's tweede is complexer, beter en spannender dan haar debuut,” aldus kenner Rene Passet. “Die vreemde formica melodieën leende ze trouwens van Oneohtrix Point Never.”

8. (–) Taylor Swift – Bad Blood feat. Kendrick Lamar (track + video)
Nog een dame die de muziekblogs de afgelopen weken flink aan het werk heeft gehouden, maar in tegenstelling tot Herndon excelleert Taylor Swift in het maken van hypertoegankelijke hits. Al weken plaatste ze foto's op haar Instagram die dienst deden als minifilmposters ter aankondiging van de video voor Bad Blood. Telkens verscheen er weer een afbeelding van een andere beroemdheid die in de video zou figureren: Ellie Goulding, Cara Delevigne, Lena Dunham en ook Kendrick Lamar. Die laatste bleek niet alleen een rol te hebben in de gewelddadige actiefilm die Bad Blood vergezelt, maar ook twee verses te rappen op deze nieuwe versie van de track. Sowieso kijken voor de enorme hoeveelheid vechtscènes, special effects en celebrities, en stiekem ook omdat Swift echt wel weet hoe ze een song moet schrijven.

9. (–) Du Blonde – Welcome Back To Milk (track)
Wie fan was van het eerste album dat Beth Jeans Houghton uitbracht moet zijn verwachtingen vast beginnen bij te stellen. Na een zenuwinzinking en wel twee geschrapte albums besloot Houghton zichzelf opnieuw uit te vinden, en zo ontstond Du Blonde. Weg is ieder grijntje nu-folk, Welcome Back To Milk is een onvervalste rockplaat, met flinke scheuten Rolling Stones en Black Sabbath.

10. (–) LA Priest – Learning To Love (radio edit) (track)
Het brein achter LA Priest, Sam Dust, ken je misschien nog als bandlid van Late of the Pier. De volledige versie van deze track, getiteld Party Zute/Learning To Love, vond zijn weg al eerder naar de Checklist. Deze kortere versie is net zo funky en fijn. Learning To Love is een single van het aankomende album Inji.

11. (–) A$AP Rocky – L$D (track + video)
L$D, oftewel LOVE x $EX x DREAMS, is de nieuwste track van A$AP Rocky. Zowel de track als de video zijn behoorlijk trippy, en heel anders dan we van de New Yorkse rapper gewend zijn. Dit experiment maakt ons behoorlijk benieuwd naar zijn onlangs aangekondigde album A.L.L.A.

12. (–) 3voor12 sessies op London Calling loves Concerto
Ontdekfestival London Calling en platenzaak Concerto bundelden afgelopen weekend hun krachten voor de organisatie van een buitenfestival in de Tolhuistuin te Amsterdam-Noord. 3voor12 was er natuurlijk bij, niet alleen om verslag te doen maar ook om een aantal bijzondere sessies op te nemen met enkele hoogtepunten uit de line-up. Zo kwamen onder meer Jake Isaac, Kevin Morby en LoneLady langs in de SSE Noord studio in het gebouw van Excelsior Recordings, vlak naast de tuin. Nagenieten doe je hier met alle video's. Lees ook de verslagen van de eerste en de tweede dag.

Deze Checklist werd samengesteld met inbreng van:
Erik Zwennes, Ralph-Hermen Huiskamp, Roosmarijn Reijmer, Norbert Pek, Tomas Delsing, Rene Passet, Sander Kerkhof, Willem van Zeeland, Sjoerd Huismans, Matthijs Kuiper, Christiaan Walraven, Menno Visser en Cécile van Wijnsberge. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12