Of luister de Checklist op Spotify!
1. (-) Kendrick Lamar – To Pimp A Butterfly (album)
Wat Beyoncé en D’Angelo kunnen kan ik ook, dacht Kendrick Lamar, en zo stond deze week ineens zijn nieuwe plaat To Pimp A Butterfly op Spotify en iTunes. Een jazzy en soulvol verhalend album is het geworden, dat thematisch wel vergelijkbaar is met D’Angelo’s Black Messiah. Racisme en geweld tegen de zwarte gemeenschap komen ook op To Pimp A Butterfly uitgebreid aan de orde, bijvoorbeeld in The Blacker The Berry. En in een oud interview met Tupac, gemonteerd alsof Lamar met hem in gesprek is. Muzikaal horen we veel meer jazz dan op zijn vorige platen (het tweede nummer is al een knotsgekke freejazz interlude), ook al tekende Flying Lotus alleen voor openingsnummer Wesley’s Theory. Geen toegankelijke plaat, wel een hele goede.
2. (-) Courtney Barnett – Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit (album)
De debuutplaat van Courtney Barnett, die eerder de Checklist aanvoerde met de geweldige single Pedestrian At Best, is eindelijk uit en was afgelopen week Album van de Week hier bij 3voor12. Met haar zwart-komische teksten, felle gitaren en lui getimede slackzang maakte de Australische de verwachtingen voor Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit helemaal waar. Naast up-tempo grungy songs staan er ook fraaie ballades op als Depreston, hoewel Barnett’s gevoel voor humor zelfs in die neerslachtige tekst niet helemaal naar de achtergrond verdwijnt.
3. (3) Tobias Jesso Jr. – Goon (album)
We mochten al heerlijk zwelgen in Tobias Jesso Jr. singles als How Could You Babe en Without You. Daar zijn nu nog tien fraaie, ambachtelijke pianoliedjes bij gekomen op zijn debuutplaat Goon. Zo bitterzoet werden ze in de seventies nog niet gecroond door Randy Newman of Billy Joel. Hij had dan ook genoeg om zijn hart over uit te storten: een (aanvankelijk) mislukte carrière als muzikant - 'In LA was ik net goed genoeg om koffie te zetten voor iedereen' - een op de klippen gelopen relatie en een door ziekte getroffen moeder. Het is maar weer eens bewezen dat ellende in elk geval prachtige songs kan opleveren.
4. (-) Alamo Race Track – Hawks (album)
Na vier jaar is er een nieuwe Alamo Race Track en het is weer een fraaie rootsy indieplaat geworden. Het begint al met de spannende opener Young Spruce & Wires, meteen een van de hoogtepunten van de plaat. De band laat zich evenwel ook van zijn poppy kant zien op single Everybody Let’s Go en zelden heeft een keyboardje sinds Love Will Tear Us Apart beter vals geklonken dan op All I’ve Got From This Trip Is Another Winter. Een plaat als een trektocht, bleek uit 3voor12's interview met Ralph Mulder. Check de nieuwe Alamo nu op de Luisterpaal en kijk terug hoe de band ze live speelde bij 3voor12 Radio.
5. (-) Lightning Bolt – Fantasy Empire (album)
Alweer het zesde album van dit noisepunk-duo uit de VS, en wat klinkt Lightning Bolt weer geweldig fel en agressief. Voor je dosis gefreakte experimentele hardcore in het weekend. Zo overstuurd als de bas van Brian Gibson (met één banjosnaar!) heeft die van Death From Above 1979 nooit geklonken. Laten we hopen dat de band na de Amerikaanse tour Europa weer eens aandoet, want de guerilla-optredens van Lightning Bolt - steevast op de vloer in plaats van het podium – zijn nog beruchter dan de albums.
6. (4) Sufjan Stevens – Should Have Known Better (track)
Sufjan Stevens kwam een paar weken geleden al een paar keer op rij in de checklist met zijn prachtige nieuwe single No Shade in the Shadow of the Cross, weer eens een puur folkliedje zonder opsmuk en elektronisch geëxperimenteer. Het hele album Carrie & Lowell komt eind deze maand uit en gaat als geheel diezelfde back-to-basics kant op. Het mooiste liedje op de plaat is misschien wel tweede single Should Have Known Better.
7. (-) Alabama Shakes – Future People (single)
Ah, eindelijk een single in deze door elpees gedomineerde checklist. Het is er dan ook niet zomaar een: Alabama Shakes heeft weer een nieuw nummer van de te verschijnen plaat Sound & Color los. Na de intense ballade Gimme All Your Love horen we de band hier met groovende r&b vol funky gitaarlicks en dreunende bas. Dat gaat Alabama Shakes net zo goed af, zeker als Brittany Howard haar falset opzet.
8. (-) Only Real – Can’t Get Happy (track)
In Nederland hebben we Yuko Yuko, Londen heeft Only Real. Hij was een van de hoogtepunten van deze editie van SXSW, ondanks de technische tegenslagen. Met de tunes waarover Only Real beschikt kom je daar wel mee weg. Eind deze maand komt zijn debuut uit, luister nu vast nieuwe single Can’t Get Happy om zijn karakteristieke combinatie van zang, (soort van) rap en dromerige gitaar te leren kennen. Vrolijke video ook!
9. (-) Django Django – Reflections (track)
Het nieuwe album Born Under Saturn van Django Django is aanstaande (begin mei) en hetgeen ze tot nu toe uitbrachten, belooft veel goeds. Na het sterke maar weinig verrassende First Light komen de Schotten nu met dansvloerknaller Reflections, zoiets hadden we nog niet eerder van ze gehoord. Inclusief saxofoon!
10. (-) Torres – Strange Hellos (track)
De vrouwen doen het goed op SXSW, en dan met name degenen die smerig kunnen rocken, zo tipte Roosmarijn vanuit Austin. Zoals de PJ Harvey-achtige Torres, die twee jaar geleden ook al op London Calling bewees uitstekend tekeer te kunnen gaan op een elektrische gitaar. Maar toen had ze deze track Strange Hellos nog niet, afkomstig van de nieuwe plaat Sprinter die voor mei staat gepland. Voor wie wel een jaren negentig-shot kan gebruiken (fun fact wat dat betreft: Portisheads Adrian Utley zit in Torres’ band!)
11. (-) Roisin Murphy – Jealousy (track)
De nummer één tip van dancekenner René Passet deze week: “Voormalig Moloko-zangeres Roisin Murphy is nooit haar clubroots vergeten, had altijd al een goede hand in het kiezen van remixers en komt nu (los van haar aanstaande album) met een dikke discosingle op het succesvolle houselabel Crosstown Rebels.”
12. (-) Earl Sweatshirt – Grief (track)
De nieuwe Earl Sweatshirt komt komende maandag al uit, zo kondigde zijn label aan tot groot ongenoegen (vergelijkbaar met Kendrick Lamar) van Earl Sweatshirt zelf. Het duistere, trage, sludgy Grief - met dito video - is de eerste single van de nieuwe soloplaat van dit Odd Future-lid, getiteld I Don’t Like Shit, I Don’t Go Outside.
De checklist van deze week is samengesteld door Timo Pisart, Derek van Winsen, René Passet, Ingmar Griffioen, Roosmarijn Reijmer, Norbert Pek, Erik Zwennes, Ralph-Hermen Huiskamp, Sjoerd Huismans, Matthijs Kuiper en Cécile van Wijnsberge.
3voor12 Checklist (week 12): o.a. Kendrick Lamar, Courtney Barnett en Alamo Race Track
Elke week de beste nieuwe muziek
De checklist beleeft een album-editie deze week: de uitstekende nieuwe platen van Kendrick Lamar, Courtney Barnett en Tobias Jesso Jr. (het nieuwe Album van de Week) bezetten de top 3, op de voet gevolgd door de nieuwe Alamo Race Track. Maar daar blijft het niet bij: ook krijg je bijvoorbeeld de beste tips vanaf SXSW, zoals een dromerig gitaarrapliedje van Only Real en PJ Harvey-nieuwe-stijl Torres.