115 uur ADE 15 zonder slaap: dag 5

Een ontbijtje bij Donato Dozzy, Trouw-flashbacks in De Marktkantine en dansen tot het einde aan de Elementenstraat

Timo Pisart ,

115 uur zonder slaap: als je het zou volhouden, is het mogelijk je geen seconde te vervelen op Amsterdam Dance Event. Voor de ultieme muzikale veelvraat stippelt 3voor12 de allesbeslissende muzikale route uit op ADE. Vandaag over een week begint het festival aan zijn laatste dag, met Mano Le Tough in de Marktkantine, Donato Dozzy in de Breakfast Club en vooruit, The Partysquad en Jillionaire in AIR.

Goeiemorgen, heb je überhaupt geslapen? Een paar uurtjes gepakt? Mooi zo, dan kun je nog zeker 24 uur doordansen op deze dodemansrit die de laatste dag Amsterdam Dance Event heet. Voor de écht vroege vogels én ultieme doorzakkers is er nog een laatste dag Breakfast Club in Closure, met de meer spacey techno en acid van Donato Dozzy (hij heeft ook een uitstekende mix voor slapeloze nachten) en Belg Peter van Hoesen, die met zijn duistere techno het licht wegzuigt uit je ontbijt.

Als je wil kun je daar tot vijf uur ’s middags blijven hangen, en waarom ook niet? Het conferentieprogramma is op deze laatste dag wel voorbij, maar de zondag is ook een dag om met pluisjes in het hoofd te gaan genieten van het kunstprogramma, dat dit jaar uitgebreider is dan ooit. Ook als de beelden van EDM-fotograaf Rutger Geerling je iets te spectaculair zijn, is er genoeg te genieten. In de Melkweg cureert Steven de Peven alias Awanto 3 een expositie (tegenwoordig zonder aanwijsstokjes), in FOAM vind je tentoonstellingen van Anne de Vries en de vrij expliciete Japanse fotografe Momo Okabe. Die laatste heet Bible and Dildo, bedenk zelf maar wat je daarbij mag voorstellen. En in het Volkshotel vind je exposities van Isolde Woudstra en Neerlands beste muziekdocumentairefotograaf Nick Helderman. Nog steeds moeie benen? Vanaf 19.00 kun je in het Cinema Café achterover hangen voor Resident Advisor-films over de dance-scenes in Mexico, Tokyo, Johannesburg en New York, inclusief een diner. Steek je meteen wat op tijdens het uitrusten, als je tenminste niet in slaap dommelt.

Goed, we zijn hier op Amsterdam Dance Event om te dansen. Veel clubs houden het de zondag al voor gezien, maar er is nog genoeg te doen. Na alle house en techno van het weekend zin in iets anders? The Partysquad nodigt Jillionaire van Major Lazer uit in AIR, voor een nachtje kontschudden op de betere moombathon en dancehall, waar nodig aangedikt met EDM. Je kunt ook naar de Tolhuistuin voor een avondje subtielere Afrikaanse highlife, met de Ghanese held Pat Thomas en zijn Kwashibu Area Band.

Er zijn ook nog zat serieuzere feestjes: Maeve & SoHaSo in De Marktkantine is welhaast een Trouw-ADE-flashback naar vorig jaar, met de toen al schitterende Mano Le Tough, die zijn melodische en warme house virtuoos opdient, naast oud-residents als Nuno Dos Santos, Job Jobse en Tsepo. Awakenings verhuisde vorig jaar voor het eerst van de woensdag naar de zondag. Toen deden ze de kaarten in de uitverkoop wegens gebrek aan interesse, nu is het al ruim van tevoren uitverkocht met onder andere Speedy J, Blawan en Len Faki op het programma.

Je kunt ook door naar Radion, waar house-veteraan Moodymann bovenaan het affiche prijkt. Zijn vorig jaar verschenen album is fenomenaal, maar hij blijft een hit-or-miss-dj, die de ene keer waanzinnig draait en de volgende keer waardeloos. Hopelijk is hij ditmaal scherper dan op het Lentekabinet, waar hij vanuit een disco-trip in Nirvana’s Come As You Are wist te belanden. Maar anders heb je altijd Young Marco nog, die zijn Amsterdam Dance Event-marathon ook eindigt in Radion.

Het allerlangste gaat HYTE ADE x Used & Abused aan de Elementenstraat door, waar je gerust de zon kunt zien opkomen. Daar staat Loco Dice voor een set van vier uur geboekt, naast Chicago house-meister Cajmere en in de tweede ruimte De Sluwe Vos all night long. En dat is een lange nacht, tot - echt waar - acht uur maandagochtend, wanneer ook het gewone leven zich weer langzaam opdringt, de eerste kinderen de schoolbanken bevolken, studenten het stof uit hun ogen blazen, de ochtendspits zijn hoogtepunt bereikt en zelfs de 3voor12-redactie langzaam ten burelen verschijnt. Gefeliciteerd: je hebt Amsterdam Dance Event 2015 overleefd. En nu bijslapen!