115 uur ADE15 zonder slaap: dag 1 115 uur ADE15 zonder slaap: dag 1

Van drugsdebatten tot koken met dj's, van Haty Haty tot The Partysquad

, Sjoerd Huismans

115 uur ADE15 zonder slaap: dag 1

Van drugsdebatten tot koken met dj's, van Haty Haty tot The Partysquad

Sjoerd Huismans ,

Ook dit jaar is het weer mogelijk, mocht je dat willen (en beschikken over superkrachten). Vijf dagen en nachten op rij ADE15. Elke dag van het festival is zo'n beetje 24 uur gevuld met interessante panels, live-optredens en natuurlijk dj-sets die tot diep in de ochtend doorgaan. Ook in 2015 zet 3voor12 de ultieme route uit voor 115 uur non-stop Amsterdam Dance Event. Over precies een week is het zover.

Al vanaf ’s ochtends is er van alles te doen op playground en conferentie. Maar je moet je kruit natuurlijk niet meteen verschieten: de woensdag lijkt misschien ideaal om rustig aan te beginnen maar voor hetzelfde geld rol je donderdagochtend om 7 uur de Melkweg of Studio 80 uit. Daarom is uitslapen misschien wel een goed idee. 13:00 lijkt een schappelijke tijd om te beginnen met het gratis toegankelijke Uncovered: The Art of the Album Cover, een groepstentoonstelling waarin artwork van platen wordt getoond. De ontwerpen komen van onder meer Graphic Surgery, Martina Merlini en Boris Tellegen, het artwork komt van platen van label Fachwerk, Afrikan Sciences, Falco Benz en anderen. Tot 18 uur is de tentoonstelling te zien in de Mini Galerie (Kinkerstraat 12A). 

Een uur later is het al tijd voor serieuzere zaken: om 14:00 begint in de Brakke Grond namelijk een debat onder de titel ‘Hebben we een (Drugs)Probleem?’ Sprekers zijn Mona Keijzer (Tweede Kamerlid CDA), Vera Bergkamp (Tweede Kamerlid D66), Sjoerd Wynia (ID&T, AIR) en dj/promotor/dancejournalist Aron Friedman. Nadruk ligt op wat de dancescene zelf kan doen om drugsincidenten te voorkomen, terwijl ook de rol van media en politici aan bod komt – is er echt een ‘pillengeneratie’ opgegroeid die levensgevaarlijk bezig is? Op papier een gevarieerd panel, en Sjoerd Wynia staat altijd garant voor het nodige vuurwerk bij dit onderwerp. “Media hebben boter op hun hoofd met drugsberichtgeving”, zei hij vorig jaar nadat media massaal op de drie drugsgerelateerde sterfgevallen tijdens ADE waren gedoken. Het debat duurt tot 15 uur, een kwartier later begint een workshop ‘Dealing with Drugs’ in een ander zaaltje. Mogelijk ook interessant, maar meer gericht op organisatoren.

De hele toffe compilatie van Nuno Dos Santos’ label Something Happening Somewhere (SoHaSo) laatst gemist op de Luisterpaal? Niet getreurd: vanaf 16:00 presenteert hij zijn SoHaSo in cocktailbar Feijoa aan de Vijzelstraat (gratis toegankelijk). Dat betekent sets van onder meer Tsepo, Malbetrieb, Jennifer Cardini, Kid Culture en Nuno zelf tot 01:00 in de nacht. Sowieso is het tijdens ADE altijd de moeite om het gratis programma in de gaten te houden. Tegelijk met de SoHaSo showcase begint bijvoorbeeld een heel toffe showcase in het Blauwe Theehuis (Vondelpark) van OWOW (Omnipresent World Of Wizkids), een designfirma die zich richt op innovatieve nieuwe muziekinstrumenten. Daar zal met name Bulgaarse held KiNK zich zeker raad mee weten in een live-set, en hetzelfde geldt voor Full Crate, ZES en Kabibara.

Natuurlijk gebeurt er op de conferentie intussen ook nog genoeg. Zo laat Detroit-legende Juan Atkins de evolutie van elektronische muziek zien aan de hand van twintig van zijn favoriete platen (Felix Meritis, 17:00). Voor wie geen conferentiekaart heeft, is de opening van ADE Framed in de expositiezaal van de Melkweg een goede optie: een graphic design-tentoonstelling samengesteld door Steven de Peven. 

Om 18:00 is de vijfde editie van de jaarlijkse DJ Cook-Off natuurlijk niet te missen. Drie jaar op rij won Seth Troxler, die net als vorig jaar nu in de jury plaatsneemt. Vorig jaar ontpopte de Deense Kompakt-exponent Kölsch zich tot ware chef-kok, kan hij die eer verdedigen tegen Joseph Capriati, Carl Cox, Rebekah en Shinedoe b2b 2000 and One? Ga het zien bij Keizer Culinair op de Elandsstraat 169. 

Het begint langzaamaan tijd te worden voor het avondprogramma. De OWOW-showcase duurt tot 21:00. Daarna zijn we wel heel benieuwd wat Blaudzun en David Douglas gaan doen met hun nog mysterieuze nieuwe elektronica/indie-project Haty Haty (Paradiso, 22:00). Nuno dos Santos en SoHaSo zijn tot 01:00 bezig. Maar wat daarna? Natuurlijk gaat die woensdagnacht helemaal uit de hand lopen. Op allerlei plekken kun je op de eerste dag al tot 6 of 7 uur los. Ons advies zou zijn om óf naar Studio 80 te gaan waar je de hele nacht kunt genieten van dj-sets van Willie Burns, DJ Overdose en Legowelt, terwijl house/electro-oudgediende Orgue Electronique een live-set komt verzorgen. Maar voor wie liever meteen al een nachtje echt gaat thunderen is het door The Partysquad gepresenteerde programma in de Melkweg een must, met onder meer Ms Dynamite, Mr. Vegas, Diztortion & Stylo G, Toddla T, Boaz van de Beatz en Gomes. We zijn begonnen!

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12