In alle commotie over de uitspraken van Geert Wilders bespeurde Van Stapele dat ontkenningsgedrag dat Nederlanders volgens hem niet vreemd is. In zijn blog neemt hij vandaag stelling:
"'Het gaat niet om kleur' is populair als moreel verheven argument in discussies over de representatie van de bevolkingsgroepen die samen Nederland vormen. Zodra iemand bijvoorbeeld de vraag oproept waarom de Nederlandse media, politiek, wetenschap en kunsten zo blank zijn."
"Ik ben liever bewust kleurenziend dan kleurenblind. En wanneer ik zo om me heen kijk, zie ik te weinig kleur", schrijft Van Stapele. Daarmee doelt hij op de overwegend witte redactievloeren, waar het schrijven over zwarte muziek "ondanks de evidente hoofdrol in de popgeschiedenis, als een zeer specialistische niche binnen de popverslaggeving wordt gezien".
Jay Z alleen in Nederland niet op de cover
In 3voor12 Radio heeft hij een veelzeggend voorbeeld van een jaar of vier geleden voor Roosmarijn: "Het management van Jay Z heeft mij destijds verteld, dat ik het eerste tijdschrift was, het ging toen om Nieuwe Revu, dat een interview met hem had en dat niet op de cover ging zetten. Dat was internationaal een openbaring voor hen."
Het punt van Van Stapele is: "Zeggen dat je niet op huidskleur let, is eigenlijk een hele makkelijke manier om onder de hele discussie uit te komen. Het feit dat over die zwarte pieten-discussie tien jaar lang lacherig is gedaan, heeft ook te maken met dat op die redacties niemand zat voor wie dat ook een ding was. Niemand die zegt 'mijn neefjes en nichtjes worden ook gediscrimineerd'. Het wordt heel erg vanuit een blank perspectief bekeken."
'Hele gemêleerde popfestivals, maar wel hele witte festivals'
Glastonbury heeft volgens Roosmarijn dan weer een flink punt gemaakt door Beyoncé en Jay Z als headliner te nemen. Van Stapele: "Ja, maar tegelijkertijd is het natuurlijk krankzinnig dat dat een groot punt is en dat Jay Z zich moest verdedigen tegen mensen die vonden dat hij daar niet hoorde." Het zijn qua programma hele gemêleerde popfestivals, maar wel hele witte festivals, signaleert de journalist. Hoe zit dat in Nederland? Op Pinkpop is de Belgisch-Rwandese Stromae een uitzondering in blank gitarenland. En bij Lowlands beseffen ze volgens Van Stapele best dat het publiek diversiteit wil en dat Kanye West een goede headliner is (maar is dat een geldkwestie). "Als jij het grootste popfestival van Nederland bent en je wilt Kanye West niet boeken, dan ben je niet geschikt voor je beroep."
Luister het hele interview met Van Stapele hieronder:
Saul van Stapele: "Het gaat in muziek en media juist wél over kleur"
Popjournalist legt vinger op zere plek in Nederland
"Mensen die zeggen dat het niet over kleur gaat, zijn over het algemeen blank, omdat mensen met een donkere huid weten dat je kleur natuurlijk wel van belang is." Popjournalist Saul van Stapele windt er geen doekjes om in zijn blog vandaag, noch in 3voor12 Radio: "Mensen zeggen: 'Iedereen heeft gelijke kansen, racisme is hier geen issue'. Maar je ziet weinig kleur in de media en in de politiek." Een bevlogen gesprek over hoe Jay Z alleen in Nederland de cover niet haalde en hoe ongeschikt mensen die Kanye West niet willen boeken zijn voor hun beroep.