Opwarmen voor Oranje met Meindert Talma: "Bullebak Van Gaal is eigenlijk lieve man"

Groningse zanger over zijn voetbalshows op Oerol en in Vera

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Meindert Talma bracht twee jaar geleden Oranjekoorts uit, een album over eenmalige internationals van het Nederlands elftal, en zijdelings aan voetbal gerelateerde onderwerpen. Het komt dus niet als een verrassing dat 'Nederlands onbekendste popster' tijden Oerol en daarna in enkele podia samen met schrijver Herman Sandman een voetbalshow gaat geven. 3voor12 sprak hem over die show en vooral over zijn verwachtingen van het komende WK.

Hoewel de komende shows zijn opgehangen aan het WK gaan ze ook over voetbal in het algemeen. Herman Sandman zal voorlezen uit FC Hopeloos, zijn recente boek over amateurvoetbal in Oost-Groningen. Talma zal elke dag een gedicht maken over een voetballer van het huidige Oranje en zingen van Eenmaal Oranje, zijn album uit 2012 over eenmalige internationals en alles wat daar enigszins aan te koppelen is. Zo gaat Koning van de Kluts over bijnamen van spelers. “Volgens mij is dat niet meer zo van deze tijd, vroeger noemde je in steden en dorpen mensen ook veel meer bij hun bijnaam. Toch heb ik ook voor wat spelers van nu namen verzonnen. Ik heb een nummer over De Man van Glas, Robben, Dirk Kuijt noem ik vanwege zijn weerbarstige haar De Ananas en over Jeroen Verhoeven heb ik ‘De Ham van Volendam’.

Lieve man en bullebak
Zelf heeft Talma nooit op hoog niveau gevoetbald, of zelfs maar bij een club gespeeld. Toch is hij al zijn hele leven bezig met de sport. Als kind las hij alles waar hij zijn hand op kon leggen. “We hadden vroeger een boek over het WK van ’74, dat heb ik vaak gelezen. Zo ook de VI, de foto’s en reportages vond ik altijd al fascinerend. Vooral de column van Derksen destijds, ik vond het prachtig hoe hij keihard in ging op mensen uit het wereldje. Als je die interviews terug leest zie je dat Derksen destijds nog goed te spreken was over Van Gaal. Als speler was hij nog een dankbaar persoon om te interviewen, hij had altijd wel een goed verhaal klaar. Gek dat het tussen die twee is misgelopen.”

Door de ontwikkeling die Van Gaal heeft doorgemaakt van speler tot coach is hij dan wel niet de ideale persoon voor een interview, maar als onderwerp voor een liedje is hij perfect, zo vertelt Talma. “Ik verbaas me eigenlijk dat er nooit een nummer over hem gemaakt is. Als hij al een keer genoemd is, is het meer van ‘Hup, Holland hup. En Louis van Gaal wint de Bokaal’, Ik wilde het met mijn nummer meer over de persoon hebben, over zijn verschillende kanten. De directe omgeving van hem noemt hem een vreselijk lieve man, en tegelijk kan hij tegen de pers totaal zijn controle verliezen, een echte bullebak.”

Voorspelling

Via Talma’s interesse voor de huidige coach komt het automatisch op het komende WK. “Ik heb er wel vertrouwen in. De poulefase gaan we wel overleven, en de openingswedstrijd tegen Spanje gaat ook wel goed komen. Tijdens het vorige WK zag je dat Spanje nog moest inkomen, en op het EK van 2008 won Nederland met fantastisch voetbal van Italië, de toenmalige wereldkampioen. Het wordt waarschijnlijk een gelijkspel. Voor de rest van het toernooi ligt het aan de topspelers. Als zij fit zijn dan kunnen zij het hele team aan de hand nemen. Volgens mij is Robben in topvorm, en Sneijder is dankzij de prikkels van Van Gaal ook weer fit. Maar ik kijk vooral naar Messi. Volgens mij heeft hij zich gespaard dit seizoen, zodat het nu kan gebeuren. Hij ziet natuurlijk ook dat hij wordt vergeleken met Maradonna, is nu 27, het is zijn derde WK, en ze zijn de underdog. Als ze in de finale tegen Brazilië komen kan het nog wel eens gebeuren.”

Van 13 tot en met 20 juni staat de Wonderlijke WK Voetbal Show van Talma en Sandman twee keer per dag op Oerol, Terschelling. Op zaterdag 21 juni doet het tweetal Tivoli Vredenburg (Utrecht) aan, 23 juni staan ze in Kunstruimte KuuB (Utrecht), 25 juni in Vera (Groningen) en 12 juli in De Nieuwe Anita (Amsterdam).

Woensdag 18 juni zal Talma in 3voor12 Radio zijn analyse geven van Nederland - Australië
.