Lowlands uitverkocht: "De kaartverkoop is genormaliseerd" Lowlands uitverkocht: "De kaartverkoop is genormaliseerd"

"Down The Rabbit Hole en Lowlands kunnen prima naast elkaar bestaan"

, Ingmar Griffioen

Lowlands uitverkocht: "De kaartverkoop is genormaliseerd"

"Down The Rabbit Hole en Lowlands kunnen prima naast elkaar bestaan"

Ingmar Griffioen ,

Op de dag dat Lowlands bekendmaakte dat ook Snoop Dogg, Kaiser Chiefs en Triggerfinger komen, kan ook het bordje uitverkocht op de deur. "We zijn natuurlijk wel ontzettend blij", reageert woordvoerder Bente Bollmann. "Het is toch altijd weer even een momentje." Toen zaterdag 1 februari de kaartverkoop begon, was de run op de kaarten minder groot dan verwacht. Bollmann nuanceert: "Het is nog helemaal niet zo lang geleden dat je vlak voor het festival nog een ticket kon kopen - we verkopen pas 4 jaar in no time uit - dus eigenlijk is het nu een beetje genormaliseerd en dat is prima." Directeur Van Eerdenburg sluit zich daarbij aan ("het hele hyperige is er vanaf") en zet in 3voor12 Radio de deur voor Joost van Bellen/de Titty Twister nog op een kier.

Van Eerdenburg had het idee dat mensen zich door het snelle uitverkopen "toch gechanteerd voelden" om ook een kaartje te kopen en vindt het een gezonde situatie als er eerst meer namen bekend zijn. Giel en Roosmarijn vroegen de directeur in 3voor12 Radio ook naar de headliners: QOTSA is een zekerheidje, maar Van Eerdenburg liet zich niet vastpinnen op de positie van Stromae en Skrillex: "Je hoort het als er meer bekend is." De vraag of held Kees van Hondt terugkeert op het festival kreeg een eender antwoord. "Kees zit er nog niet tussen."

Titty Twister deel 4? "Mits Joost hele rare figuren vindt"
Voor Joost van Bellen en zijn Titty Twister liet de directeur opvallend genoeg de deur op een kier (zoals hij in het slotinterview na de editie van 2013 ook deed): "Het zou nog kunnen. De Titty Twister is natuurlijk gewoon Zombie Nation op Lowlands en kan altijd nog in een andere verschijningsvorm terugkomen. Als Joost van Bellen met een heel goed voorstel komt en hele rare figuren vindt, zou het zomaar kunnen dat we er nog een jaartje aan vastknopen."

Woordvoerder Bollmann over de druppelende voorverkoop en beeldvorming
De laatste kaarten gingen wat langzamer over de toonbank dan de laatste jaren, legt Bollmann uit. "We verkochten er 1 februari wel 50.000 en die laatste 5.000 zijn echt gedruppeld." Een aantal media pikten de minder vlotte uitverkoop op als een signaal en plaatsten vraagtekens bij die 50.000. "Ik snap dat het voor veel mensen een lastig verhaal was, maar dat kwam natuurlijk omdat zij in hun hoofd hadden dat Lowlands altijd in één keer uitverkoopt. De groep die meteen een kaart wilde hebben was gewoon net wat kleiner. De laatste mensen hebben zich toch door het programma laten overtuigen en dat is een gezonde ontwikkeling. Het is hartstikke leuk als in je één klap uitverkoopt, maar wij willen een festival van de inhoud zijn en dan is het fijn als mensen op basis van je programma kunnen beslissen of ze er bij willen zijn."

"Of we ons aan de berichtgeving gestoord hebben? Gestoord is een groot woord. Het is vooral het beeld dat ontstaat alsof Lowlands altijd uitverkoopt, wat gewoon niet zo is. Dat ging op een gegeven ogenblik de boventoon voeren en dat is jammer." Bollmann memoreert dat Lowlands tegenwoordig veel eerder de namen bekendmaakt. "Een paar jaar geleden was dat nog op de laatste dag van Pinkpop: dan maakte Jan Smeets op het podium een hele rij Lowlands-namen bekend. Daar hingen altijd de eerste namen op posters en dan begon de voorverkoop te lopen. Nu zijn we voor Pinkpop al uitverkocht. Ook al is het trager dan de laatste jaren; wij vinden in drie maanden uitverkopen nog steeds vrij rap."

'Down The Rabbit Hole kan prima naast Lowlands bestaan'

Met de komst van steeds meer festivals rijst de vraag of Lowlands de tactiek volgend jaar gaat aanpassen. "Ik denk dat veel mensen hun beslissing een beetje uitgesteld hebben om te kijken wat die festivals gingen doen. Ja, er komen steeds meer festivals bij, maar die zijn ook niet allemaal uitverkocht. Wij zijn er wel van overtuigd dat Down The Rabbit Hole prima naast Lowlands kan bestaan."

Het nieuwe, ook door Mojo opgezette, Down The Rabbit Hole vindt van 27 tot en met 29 juni plaats in het Gelderse Beuningen met Black Keys als headliner en moet ook nog wat kaarten verkopen. Hoeveel kaarten eigenlijk? Bollmann: "Het is echt een enorm groot terrein, in die zin is het wel anders dan wat Nederlanders gewend zijn. Op Pinkpop, Lowlands en Paaspop loop je toch vaak schouder aan schouder naar de volgende band. Dit is zo'n uitgestrekt terrein dat je veel meer ruimte hebt, geïnspireerd op Amerikaanse festivals. Op het gebied voor het hoofdpodium past in theorie 30.000 man. Dat aantal gaan we natuurlijk niet verkopen, we mikken voor de eerste editie op 10.000. Net als bij Lowlands gaan we geen uitspraken doen over de kaartverkoop, maar het loopt lekker."

Hieronder vind je de laatste Lowlands-namen. Daarmee is het programma overigens nog niet compleet. Volgens Bollmann komt er nog veel aan voor zowel het muziek- als het randprogramma (comedy, literatuur, theater).

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12