Down The Rabbit Hole: "Geen reactie op Best Kept Secret"

Organisatie maakt locatie bekend, kaartverkoop begint

Atze de Vrieze ,

Stukje bij beetje brengt Mojo meer informatie naar buiten over het nieuwe festival Down The Rabbit Hole. Belangrijkste nieuwe feiten: het festival vindt van 27 t/m 29 juni plaats in De Groene Heuvels in Beuningen (net onder Nijmegen), je kunt er alleen drie-dagen-kaarten voor kopen, en er is een nachtprogramma. Zaterdag 16 november gaat de kaartverkoop al in, terwijl nog geen naam bekend is.

In een vandaag uitgestuurd persbericht wordt voornamelijk de sfeer van het festival neergezet. Je moet denken aan Lowlands, maar dan een stuk kleiner. In het bericht is sprake van 'avontuur, verwarring, surrealisme en psychedelica'. De organisatie belooft een 'frontrunner line-up', maar hoopt de bezoeker ook te verleiden zelfs dingen te doen: "Draai je plaatje, kook je potje, bouw je vlotje, hip je hopje. We gaan eruit en we gaan los. We hebben de tijd, nooit haast. Ga uitgebreid aan tafel, trek je terug in het bos, droom languit in de wei, zwem een rondje, bouw aan de tower, tokkel bij het kampvuur, ontdekt verstopte disco's."

Voor de eerste editie mikt Mojo op zo'n 10.000 bezoekers, terwijl op het terrein in principe zo'n 18.000 mensen terecht kunnen. "Binnen de huidige vergunning althans", zegt Bente Bollmann van Mojo. "Er zit nog wel rek in, maar voor de 50.000 mensen van Lowlands is zeker geen ruimte. We zien de komende jaren wel hoe het zich ontwikkelt. We zijn al zo'n drie jaar bezig met dit festival, en dat zat hem vooral in de zoektocht naar een mooi terrein waar we ook een nachtvergunning konden krijgen. Daarbij moet je denken aan elektronica, maar minder aan het echte stampwerk, een echte techno-avond zal er bijvoorbeeld niet komen." In het persbericht is ook sprake van 'classic artiesten', maar volgens Bollmann moeten we niet rekenen op een classic podium of een act als Bruce Springsteen. "Maar er zullen ook gevestigde namen komen."

Of ook de heetste naam van het festivalseizoen - Arcade Fire - daar bij zit, kan Bollmann dus ook nog niet zeggen. De Canadezen hebben al aangegeven in juni naar Europa te komen en zijn onder andere te zien op de Duitse festivals Hurrican en Southside, die dan weer in handen zijn van de man achter Best Kept Secret. Gezien de lange aanloop, zo bezweert Bollmann, is Down The Rabbit Hole dan ook geen reactie op Best Kept Secret, het festival dat afgelopen jaar zijn eerste editie beleefde.

Toch zijn de overeenkomsten natuurlijk sterk. De twee festivals zitten amper een week van elkaar, hebben allebei op hun eerste editie drie podia en wat verstopte randprogrammering in bosrijke omgeving, en bieden ruimte voor sfeer en goed eten. Ze vissen bovendien allebei in de grote vijver die Glastonbury heet. "Je hebt twee periodes in het Europese festivalseizoen, een vroege en een late. Op Lowlands kunnen we bepaalde populaire acts soms niet krijgen omdat ze voor die vroege periode kiezen. Namen kan ik nu nog niet bekend maken. Veel bands zijn geïnteresseerd om te komen, maar laten hun bevestiging afhangen van Glastonbury, dat traditioneel vrij laat is met boeken."