Down The Rabbit Hole wil "naar 35.000 bezoekers met 40-jaren plan"

Directeur Van Eerdenburg verwacht #DTRH15 in laatste weekend van juni

Ingmar Griffioen ,

Zo plant je in 'the middle of nowhere' een nieuw festival neer en zo zit het er na drie dagen met shows van Damon Albarn, Black Keys, Foals en Warpaint alweer op. Directeur Eric van Eerdenburg blikt tevreden terug op de eerste editie van Down The Rabbit Hole, die zeer oranje-getint was en wel wat nat begon. Met 10.000 bezoekers kan de organisatie leven, net boven de 'kritische ondergrens van 7000 à 8000'. Grijnzend: "Stel je voor dat hier drie dagen lang 20.000 man in bikini en badkleding had rondgelopen, dat was ook gezellig geweest." In 2015 valt het festival waarschijnlijk weer in het laatste weekend van juni, hoewel de directeur graag een week zou opschuiven. De ambitie is groot: DTRH moet een blijvende waarde worden voor zo'n 35.000 bezoekers.

Terwijl Foals in de Hotot een bijzonder sterke slotset staat te spelen, schuift 3voor12 bij Eric van Eerdenburg aan voor een slotinterview in de artiesten backstage. We zitten aan tafel pal aan de recreatieplas, waar de eerste vraag zich direct opdringt:

Spannend zo'n nieuw terrein. Hoe is het bevallen?
"Zeker spannend, we hebben hier maanden naartoe gewerkt. Ik ben heel tevreden hoe het terrein zich gehouden heeft. Ik was hier in de herfst en toen schrok ik even. Maar we hebben veel maatregelen genomen en dat heeft goed gewerkt. Er waren volgens mij geen grote modderpoelen. En zoveel regen hebben we ook weer niet gehad, vandaag was een mooie dag."

Vrijdag was meteen een veelbewogen festivaldag.
"Het begon al met de fanfare van De Staat op veld, waarbij de hemelpoorten open gingen. Dat heeft natuurlijk wel iets legendarisch, maar was met een flinke dosis zon toch feestelijker geweest. Toen ging de vlucht van Little Dragon niet door en ze zouden pas laat in De Groene Heuvels arriveren. De Staat was zo goed om ook nog eens hun tweede spot op te geven en het festival te openen. Little Dragon kon daardoor wel spelen. Dat is nogal wat ja, dus ze hebben karmapunten verdiend."

Dus De Staat heeft een spot in de Alpha op Lowlands verdiend?
"Haha, dat zou kunnen ja."

Vervolgens kreeg je de situatie, waarbij Damon Albarn feitelijk bekendmaakt dat Bobby Womack is overleden.
"Ja, dat was raar maar ook heel bijzonder. Damon Albarn was close met Bobby Womack. Hij is dan wel een überprof in alles, hij was al ruim voor jullie op het festivalterrein om te repeteren en verkennen, maar hij laat toch zijn gevoel spreken. Ik vond het een mooie ingetogen, gevoelige set en hij heeft ook een hele goede band bij zich. Het was wel wat minder vrolijk ja. Hij besteedde ook nog aandacht aan het overlijden van Martijn (The Child Of Lov, red.). Zoiets overkomt je als mens. Ik vind het mooi dat hij er niet met zogenaamde professionaliteit overheen gestapt is, maar het meenam in zijn set."

De grote tent is afgepast op het formaat The Black Keys. Is het niet lastig dat dat zijn stempel drukte op de dagen dat er minder grote headliners waren?
"Ik geloof dat dit zo'n beetje het meest drukke festivalweekend van het seizoen is. Er is weinig keuze aan tenten. Deze tent moest uit Engeland komen. Er passen zo'n 9000 man in en bij Black Keys was zo goed als iedereen erin en erom, volgens mij. Ik ben niet bang voor een beetje lege tenten, je kan niet altijd evenveel mensen in de tent hebben. Dat hebben we bij Lowlands ook niet. Er waren in totaal 10.000 bezoekers, daar zijn we tevreden mee. 15.000 had ook gekund, maar dat was niet per se het streven. Er is wel een ondergrens, bij 7000 of 8000 ga je denken: 'moeten we het wel door laten gaan'. Niet omdat we anders het schip in gaan, maar omdat het dan geen recht meer doet aan de ervaring die wij willen bieden."
 
Jullie kiezen bewust voor tenten en niet voor open air?
"Ja, ik hou van tentenfestivals. Binnen in een tent is de sfeer en beleving toch anders dan op een open veld. Er is meer interactie tussen publiek en artiest. Het geluid is beter. Het licht komt beter tot zijn recht. Het is ook een bewuste keuze met het oog op het weer: Als het regent kun je binnen staan en als er teveel zon is ook."

Waarom geen dagkaarten? Dan had je vrijdag wellicht meer mensen binnen gehad.

"Nee dat wil ik niet. Dan krijg je dat mensen op één dag echt voor één hoofdact komen. Dat bepaalt de sfeer dan en de rest van het programma hangt er een beetje bij. Het gaat er juist om dat je met z'n allen die drie dagen en nachten doorbrengt in dat parallelle universum. Ik realiseer me dat het misschien een grote stap is voor mensen om een kaartje van 135 euro te kopen voor een eerste keer, maar we willen mensen die er voor kiezen zich drie dagen onder te dompelen."

Wij hadden het idee dat de grote Hotot Tent zich aan de verkeerde tent vult, de kant waar ook de bar staat, terwijl het aan de andere kant een stuk leger is. Draaien jullie die bij in 2015?
"Dat merkten wij ook ja. Op zich niet zo'n probleem nu, dat hadden we vroeger op Lowlands ook met de Bravo. Maar het zou goed kunnen dat we die volgend jaar een tandje draaien, zodat de bezoekers aan de achterkant binnen komen."

Hebben jullie meer verbeterpunten gesignaleerd?
"We hoorden van bezoekers dat ze ver moesten lopen naar dat ene grote toiletblok op camping. Daar gaan we naar kijken. Maar het is onvermijdelijk dat op een eerste editie niet alles direct perfect is."

Positief was sowieso de sfeer. Er waren diverse feestjes op de veldjes, er was hipje hopje met een geheim Jiggy Djé podium en vrijdagmiddag waren mensen al vlotten aan het bouwen.
"Ja, veel mensen hebben wat lacherig gedaan over ‘hipje hopje en het ’vlotje bouwen’, maar ze zullen toe moeten geven dat ze geen gelijk hebben gekregen. Als je zelf geen vlot wilt bouwen is het toch minimaal leuk om te kijken wie er met een van die brakke bouwsels schipbreuk lijdt? Het publiek is zo zelf ook artiest."

De security leek heel relaxed, ook tegen wildplassen. Was dat een bewuste keuze?
"Optreden tegen wildplassen is meer toiletten neerzetten als organisatie. De instructie aan de beveiliging is om meer dienstverlener dan handhaver te zijn, om relaxed te zijn en mee te bewegen. Los zijn als het los kan. Ik wil geen gebullebak op niets af. Mensen mochten ook zwemmen, ja natuurlijk. Bij lekker weer gaat toch ook iedereen naar het strand om te zwemmen, waarom op een festival dan niet? We hebben een goede reddingsbrigade. Alleen als mensen te ver voorbij de boeien zwommen moesten ze vragen om terug te gaan, maar er zijn geen problemen mee geweest. Zoals er sowieso geen incidenten geweest zijn dit weekend."

Jullie kozen voor #NEDMEX op een scherm naast het reguliere programma. Tevreden?
"Prima toch. Natuurlijk heeft dit The Naked And Famous flink wat bezoekers gekost, want de helft van alle bezoekers was voetbal aan het kijken op de heuvel. Volgens mij zijn er geen bezoekers eerder naar huis gegaan voor de wedstrijd. Volgende keer moeten we misschien afspreken dat er geen act speelt op het hoofdpodium tijdens de wedstrijd, want dit is voor hen ook gek. In de kleinere tenten heb je dan bijvoorbeeld aanbod voor de mensen die voetbal niet interesseert. Want die zijn er natuurlijk ook. Maar je weet gewoon dat dit elke twee jaar kan gebeuren en dat ook muziekliefhebbers van voetbal houden. Je moet het goed faciliteren. We hebben vier maanden geleden al dit scherm besteld, want de vraag naar schermen overstijgt vele malen het aanbod in zo’n WK-weekend."

Heb je het gevoel dat DTRH bezoekers heeft weggetrokken voor Lowlands dat dit jaar later uitverkocht?
"Dat weet ik niet, dat kan. Sziget is ook in ‘ons’ weekend geschoven. Best Kept Secret is erbij gekomen. Maar Lowlands is ruim van te voren uitverkocht. Wij doen geen Coachella met een identiek programma over twee weekends, maar Lowlands en DTRH. Een 3 day ticket only – kampeerfestival in een andere periode wanneer er een ander muziekaanbod tourt, op een andere plek die een andere sfeer heeft, is voor ons zelf ook veel leuker om te doen."

Staan de data al vast voor 2015? Weer op hetzelfde terrein in Vakantiepark De Groene Heuvels?
"Wat ons betreft wel, de gemeente is ook positief, maar er moet eerst een evaluatie komen met ons, gemeente en diensten. Qua data wordt het waarschijnlijk weer het laatste weekend van juni. Ik zou liever een week later zitten, maar dat is vergunningtechnisch lastig met de Nijmeegse Vierdaagse en de politie-inzet in die maand. Dat weekend heeft voordelen want dan zit je in de vakantieperiode en ik zit daarom eigenlijk liever in het weekend van Werchter en Roskilde dan in dat van Glastonbury."

Volgend jaar nog meer konijnenrassen? (= tenten)

"Dat zou kunnen, maar dat weet ik nog niet. We gaan eerst evalueren met z'n allen. Het kan ook zijn dat we het zelfde aantal tenten doen, maar bijvoorbeeld wel een veldje erbij. Of niet."

Best Kept Secret heeft een 5-jaren plan begreep ik. Hebben jullie dat ook?
"Ik ben niet van de 5-jaren plannen. Ik kijk en denk hooguit anderhalf jaar vooruit. De dynamiek van de pop-cultuur is te hoog om je vast te pinnen. Maar dit is natuurlijk geen losse flodder. Het idee is dat we dit voor de komende 40 jaren neerzetten, haha."

Wat zijn verder de ambities? Wordt DTRH op een gegeven moment groter dan Lowlands?
"De ambitie is om naar 35.000 man te groeien over een periode van enkele jaren. Mensen willen een gezellig feestje, maar willen toch ook The Black Keys en QOTSA zien en dan moet je iets groter. Kleinschalig en een intieme sfeer met ook een paar grote namen; de 'best of both worlds' kan wel."

Gaat Mojo in de buidel tasten om DTRH15 extra goed neer te zetten?

"We hebben nu ook al flink in de buidel getast en echt wat neergezet, vind ik. Dat doen we in 2015 ook. Het team bestaat voor een groot deel uit mensen die bij Lowlands werken, maar nu hier de eindverantwoordelijkheid hebben. Ze hebben het fantastisch gedaan en een helemaal nieuw iemand als Ide Koffeman ook. Hij heeft een belangrijk deel van de niet muziekprogramma’s en aankleding onder zijn hoede gehad. De komende tijd krijgt een nieuwe generatie hier de kans."