De 12van3voor12 van 2014: de tussenstand

Hoe vergaat het ons dozijn veelbelovende talenten van eigen bodem?

Timo Pisart ,

Het jaar is doormidden, en daarmee is het tijd om de stand op te maken: hoe doet ons dozijn veelbelovende Nederlandse talenten van 2014 het? Wat hebben de 12van3voor12 bereikt in de eerste helft? En wat is de strategie voor de tweede helft? Afterpartees tekent bij Excelsior, Boaz van de Beatz dropte een track met Pharrell en Taymir, Birth of Joy en Town of Saints spelen de festivals plat.

1. Afterpartees
Wat gaan de Horster garagepoppers van Afterpartees het hele jaar al proemgaas vooruit. Via de achterdeur fietsen ze alle festivals binnen, van Noorderslag tot Pinkpop, van Best Kept Secret tot The Great Escape. En ze spelen alles plat, steevast gestoken in 'n naar bier riekend The Modern Lovers-shirt, een flinke bak branie in de achterzak, aanstekelijke liedjes in het verschiet en legio aan geniale grappen en grollen. De leukste Nederlandse band van 2014? De deal met Excelsior is inmiddels binnen, First/Last haalt zelfs de dagradio, in het late najaar moet er een nieuwe single komen en dat debuutalbum kan niet lang meer op zich laten wachten.

2. Boaz van de Beatz
Eindelijk was hij er: Aerosol Can, de track die Boaz van de Beatz als ghostproducer maakte voor Diplo en Major Lazer. De vocalist? Wereldwijd dé allergrootste zanger/producer van het moment, Pharrell Williams himself. En dan maakte hij ook nog mét credits de Major Lazer-track met Sean Paul. In Nederland scoorde Boaz afgelopen jaren al flink met producties voor Yellow Claw, Jebroer en Mr. Polska. Dit najaar zou hij ook onder eigen naam zomaar internationaal kunnen gaan, en een eerste Engelstalige track met Polska moet binnenkort het levenslicht zien.

3. Taymir
Van alle 12van3voor12 van 2014 schopte geen act het zoveel tot de Nederlandse dagradio als de Haagse britpop-jongens van Taymir. Live is het nog altijd een beetje bleu, maar ze speelden al op de relevante festivals Pinkpop en Down The Rabbit Hole en hielden een internationale deal over aan hun shows op het Engelse showcasefestival The Great Escape. Wellicht nog iets te voorzichtig voor de eredivisie, maar met de juiste rijping (ze gaan veel spelen) gaat dat in de tweede helft helemaal goedkomen.

4. Birth of Joy
Stiekem ging het psychedelische rocktrio Birth of Joy afgelopen halfjaar internationaal als een malle. Ze speelden op de belangrijke Amerikaanse showcasefestivals CMJ en SXSW, komen net terug van Fusion, staan dadelijk op het EXIT Festival en het Oppikoppi Festival en hadden tussendoor óók nog tijd om Pinkpop en Best Kept Secret omver te blazen. Dé Alice Cooper draaide ze eventjes in zijn radioshow en het promotiebedrijf van o.a. The Rolling Stones en Mötorhead wierp zich al voor de voeten van de oud-Herman Brood Academie-studenten. Lang geen slechte score.

5. Town of Saints:
Nog zo'n band die behoorlijk is platgedraaid op 3FM, en vervolgens elk festival in de provincie heeft afgebroken: van Paaspop en Dauwpop tot Klomppop en via Vestrock naar Zandstock, rechtdoor naar Pagepop en Schollenpop, en nou ja, ga zo maar door. De Groningse folkies deden daarvoor ook al een succesvolle clubtour met debuutalbum en speelden flink wat shows in de rest van Europa. Komend half jaar meer van dat alles.

6. Ares:
Rens Ottema alias MC Ares deed het lekker met de uitstekende EP 100.000 Plekken, die vooral artistiek een behoorlijke groei liet zien. De EP staat vol slimme R&B in de lijn van The Weeknd en Clams Casino, en daarmee stond hij de afgelopen dagen plotsklaps in de voorprogramma's van Cody Simpson en Wiz Khalifa. Een commercieel succes bleef nog een beetje uit, maar dat zou met een debuutalbum alsnog kunnen komen. Hij legt er momenteel de laatste hand aan, z'n jeugdheld en hitmachine Big2 van The Opposites doet er ook op mee en in 3voor12 Radio laat hij doorschemeren dat het niet lang meer duurt. Wij zetten onze kaarten op dit najaar.

7. Maydien:
Met U heeft deze Brabantse rapper met Amerikaanse tongval zojuist een TOP-single gemaakt. Jammer alleen dattie niet in Hilversum wordt uitgedeeld en daarmee dood dreigt te vallen. Ondertussen speelt hij aardig wat shows op de juiste plekken, laatst nog op Best Kept Secret en Mundial.

8. De Sluwe Vos:
Begin dit jaar riepen we De Sluwe Vos uit tot dé sensatie van Noorderslag. Dat heeft hem zeker geen windeieren gelegd, afgelopen weekend deed hij nog een uitstekende, experimentele technoset op Awakenings en bracht de Broken Snare EP uit via Clone. In de scene doet hij het kortom heel erg goed, maar crossoveren naar radio of het grote publiek is hem vooralsnog niet gelukt, terwijl dat op basis van zijn track OG Anthem helemaal geen gekke gedachte is.

9. Rita Zipora:
Wasem was al een aanstekelijk voorproefje van Spinvis-meisje Rita Zipora, album Als Ik kijk dat rond Noorderslag uitkwam kreeg goede reacties en leverde een boel shows op én een Katerdag-video met Jochem Myjer. In de zomer speelt ze nog op De Parade, Uitmarkt en een paar festivals, daarna moeten er nog twee singles volgen én duikt ze de studio in voor album nummer 2.

10. The Real Youth:
The Real Hoe?! Afgelopen halfjaar was het compleet stil rondom The Real Youth, totdat ze vorige maand plotsklaps de electropopsingle Running Along uitbrachten. Die werd dan wel weer gemastered door Greg Calbi, die ook voor o.a. Bon Iver, Norah Jones en Alabama Shakes werkte. Naar het schijnt nemen ze niet genoegen met minder dan een platencontract in Amerika. Mochten ze die in de tweede helft nog scoren, dan zou The Real Youth in de eindafrekening een aanzienlijk hogere notering kunnen krijgen.

11. Twin Shades:
Echt waar, op de Popronde was Twin Shades verleden jaar een ronkende psychrock-sensatie en hun titelloze EP smaakte naar meer. Maar goed, dat is er vooralsnog niet van gekomen. Twin Shades deed wat aardige shows en speelt deze zomer nog een vijftal festivals, maar stijgt nog niet boven zichzelf uit. Het beloofde debuutalbum nemen ze in augustus en september in eigen beheer op in The Womb te Den Haag, daarmee zouden ze alsnog kunnen doorpakken.

12. The Future's Dust:
Wat is er erger dan niets doen? Juist, het verkeerde doen. Met een sound die het midden houdt tussen The xx, James Blake en een moppie post-rock had het kwartet in ieder geval een veelbelovend geluid te pakken, maar na een tegenvallende single kapte de band er plotsklaps mee… of nee, is gezamenlijk besloten om vierkoppig onder andere naam verder te gaan… of nee, gooiden ze de zangeres eruit.. Communicatie was in ieder geval niet het sterkste punt van The Future's Dust. Ouch.