Live Request: U vraagt en Roosmarijn en Michiel draaien

Jouw favoriete livemuziek vanaf zaterdag 2 maart op tv

Lennart van der Burg ,

VPRO en NTR brengen de beste liveopnames op televisie: vanaf zaterdag 2 maart vangt Live Request de beste verzoekjes, kersverse shows en gouden opnames uit de oude doos op Nederland 3. Jij kunt die vanaf nú aanvragen, heel simpel via twitter met #liverequest. Dankzij social media zijn radioluisteraars en televisiekijkers zelf ook parttime programmamakers. Live Request-presentatoren Roosmarijn Reijmer en Michiel Veenstra bespreken de voordelen en risico’s.

Roosmarijn en Michiel over de kracht van social media

‘A’s Nothing! Die is vét!’ roept 3fm-dj Michiel Veenstra terwijl hij door de verzoeknummers van zijn luisteraars scrollt. Het sms-systeem is jaren geleden ontworpen door zijn collega Roosmarijn Reijmer, die destijds op 3fm’s internetredactie werkte. Tegenwoordig presenteert Reijmer direct na MetMichiel het avondprogramma 3voor12 Radio. Beide dj’s hebben de gehele uitzending het sms-scherm open staan, evenals het Twitterprogramma Tweetdeck. ‘Als luisteraars vroeger iets wilden zeggen tegen dj’s, duurde het twee dagen voordat de brief binnen kwam,’ vertelt Reijmer. Veenstra: ‘Dankzij social media kan ik in het hoofd van de luisteraar kijken. Als Twitter er even uit ligt, word ik helemaal gek.’

De dj’s profiteren van het toegenomen contact door samen met de luisteraars hun radioprogramma’s te maken. Dat is ook de achterliggende gedachte bij Live Request, het televisieprogramma dat het duo vanaf zaterdag presenteert. Daarin bepalen kijkers via de 3voor12-website welke liveoptredens en opnamesessies (recent of uit het archief) ze terugzien op televisie. ‘Iedereen kent de momenten dat je met je vriendenkring om een laptop heen zit en om de beurt je favoriete nummer aanzet,’ vertelt Veenstra. ‘Dat gevoel gaan we op televisie nastreven.’

Zendingsdrang
Hun vaste publiek lijkt soms ook op een vriendengroep. In de uitzending van 6 februari jl. grapt Reijmer dat ze een blackboard moet bijhouden met haar vaste luisteraars. Ze somt ze op: ‘Je hebt Adri de Foo Fighters-trucker, Felon, MeMenno, Michfoshizzle, Kevin de Beveiliger, Kevin de Chauffeur, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Mijn radioprogramma is een stamtafel waar iedereen kan aanschuiven.’

Reijmer maakt dankbaar gebruik van ‘the wisdom of crowds’. ‘Als ik ’s ochtends wakker word, bekijk ik eerst social media. Daar zit mijn nieuws in. Bij een sample die we niet herkennen vragen we het ons publiek. Geef het vijf minuten, dan weten we waar het vandaan komt.’ Ook recenseert de luisteraar in 3voor12 Radio concerten die dan net zijn afgelopen. Reijmer benadert de concertbezoekers soms zelf via Twitter. ‘Die concerten worden regelmatig door 3voor12 opgenomen, dus hopen we deze de daaropvolgende zaterdag uit te kunnen zenden in Live Request,’ vertelt Reijmer. ‘De bovengemiddelde muziekliefhebber, onze doelgroep, deelt graag zijn mening en favoriete muziek. Dat is het stukje zendingsdrang in iedereen.’ Veenstra: ‘Door de komst van internet was radio ten dode opgeschreven. Maar de luistercijfers van 3fm zijn juist gestegen. Mensen hebben door: op de radio gebeurt iets, daar worden we gehoord en gelezen.’

Autoriteit
Veenstra verwacht dat de rol van het publiek dankzij social media alleen maar zal toenemen. ‘Zes jaar geleden was ik “gekke Michiel” omdat ik zo actief twitterde, maar tegenwoordig twittert een kwart van de 3fm-luisteraars en heeft de helft een Facebookprofiel.’ Reijmer merkt dat luisteraars ook buiten de uitzendingen om actief met elkaar blijven communiceren. Bang dat het publiek (dat dezelfde artiesten en muziekblogs volgt) haar qua kennis straks voorbijstreeft, is Reijmer niet. ‘Ik zie er het risico van in, maar mensen die gewoon naar school gaan of werken kunnen niet de hele dag al het popnieuws in de gaten houden. En vanavond draai ik bijvoorbeeld als eerste de nieuwe single van James Blake, een uur na de wereldprimeur op de Engelse radio. Zolang dat soort dingen gebeuren, blijf ik een autoriteit.’

Al beseffen de dj’s ook dat niet iedereen te pleasen valt, zeker niet als het gaat om muziekkeuze. ‘Je probeert toch iemands soundtrack te zijn,’ vertelt Veenstra. ‘In Nederland spelen zich zestien miljoen films af en kunt je nooit bij iedereen op het juiste knopje drukken, maar dat probeer je tóch.’ Wat gebeurt er als het publiek straks liever online zijn eigen playlist maakt omdat hun request niet uitgezonden wordt? ‘Dat moeten ze vooral doen,’ lacht Reijmer. ‘Als we te veel verzoekjes krijgen om alles te behandelen, is dat een goed teken. En als het publiek hierdoor 3voor12’s archief ontdekt is dat mooi meegenomen, toch?’

Kijkers kunnen verzoeken aanvragen via Twitter (#liverequest) en tijdens de live-uitzending per sms (3333). Wekelijks verschijnt op 3voor12 een lijst met tien tips. De eerste tien vind je hieronder.

DE TIPLIJST VAN ROOSMARIJN EN MICHIEL VOOR 2 MAART:
1. Alt-J (Sessie ITGWO, 2012) – Tesselate
Wie had ooit verwacht dat deze introverte Britten zo'n hitalbum zouden volschrijven? Op 26 februari staan ze in een uitverkocht Vredenburg, in de zomer staan ze geheid weer op alle festivals.

2. Fidlar (The Village Le Guess Who? 2012) – Wait for the Man
Goedkoop bier? Deze bezielde punkers bezingen het. Op Le Guess Who? gooiden ze al hoge ogen, en op 2 maart staat de band in de Melkweg.

3. Kendrick Lamar (Melkweg, 2013) - Swimming Pools (Drank)
Dat hoeven we verder toch niet meer uit te leggen? Kendrick Lamar is dé rapper van het moment, met sterke teksten wars van brag 'n boast.

4. Jacco Gardner (Corso IFFR, 2013) – Clear the Air
Ons eigen Nederlandse wonderkind kreeg onlangs een 8 in de NME, wordt internationaal keihard opgepikt en tourt in maart door de Verenigde Staten. Om te koesteren zolang we 'm nog in ons koude kikkerlandje hebben.

5. Patrick Watson (Momo 2012) – Into Giants
Wat een eigenzinnige Canadees is Patrick Watson toch. Hij maakt bloedmooie liedjes, maar giechelt tijdens shows nerveus tussen zijn songs door en improviseert gerust climactische eindes aan intiemere pianostukken. Van 28-2 t/m 4-3 staat hij op Cross-Linx met het Amsterdam Sinfonietta.

6. Biffy Clyro (3voor12 pres., Paradiso, 2012) – Black Chandelier
Hun laatste cd is nét uit, en daarmee zou Biffy Clyro weleens larger than life kunnen worden.

7. The Darkness (Paradiso, 2003) – I Believe in a Thing Called Love
Tja, Glamrock van de hoogste plank, hè? Of de laagste, dat ligt geheel aan je smaak. Ze spelen 27 februari in Paradiso, tien jaar geleden namen we ze ook al op op London Calling 2003.

8. Ed Sheeran (HMH, 2012) – Lego House
De stersingersongwriter van 2012! Op Lowlands en Pinkpop speelde hij de sterren van de hemel, en met alleen zijn gitaar en stem overrompelde hij de grootste tenten.

9. Kodaline (Vera, Eurosonic 2013) – All I Want
Deze Ierse band is niet bepaald wars van de pathos, maar weet daarmee ook menig traantje op te wekken bij de luisteraar. Ze staan op de avond van uitzending (2 maart) in Tivoli de Helling.

10. Palio Superspeed Donkey (Barlaeus Gymnasium, 2013) – Mr. Dickhead
Deze doerakken touren nu door Nederland en staan op 2 maart in Rotown, lekker energieke jonge honden die hun plaat wel op een héél bijzondere plek presenteerden: het Barlaeus Gymnasium, de school die ze nog moeten voltooien.

Vanzelfsprekend kun je die shows aanvragen, maar het kan je ook op andere ideeën brengen. Neem daarvoor bijvoorbeeld ook eens een duikje in het rijke 3voor12-video-archief.

Zaterdag 2 maart wordt de eerste uitzending om 23.55 uitgezonden op Nederland 3. Zie hieronder de rest van het uitzendschema (onder voorbehoud):
-Za.   9 maart:       23:45
-Za. 23 maart:       00:15
-Za. 30 maart:       00:00
-Za. 6 april:           23:55
-Za. 13 april:         00:20
-Za. 20 april:         00:30