SP: zwarthandel tickets en hoge administratiekosten voor de zomer aan banden gelegd

Jasper van Dijk: wetvoorstel na vijf jaar nu bijna rond

Paul Bijkerk ,

Het veelbesproken wetsvoorstel, dat zwarthandel van tickets en hoge administratiekosten aan banden moet leggen, is nog voor de zomer rond. Dat zegt Tweede Kamerlid Jasper van Dijk een dag na de Hoorzitting Popmuziek. Het wetsvoorstel werd in 2008 al opgesteld. Er is nu nog gesteggel over percentage administratiekosten dat mag worden gerekend.

De Hoorzitting Popmuziek werpt nu al haar eerste vruchten af. Gisteren vroeg de popsector nog om het initiatiefvoorstel Van Dijk & Van Toorenburg zo snel mogelijk te behandelen, vandaag laat Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) al weten dat de wet er voor de zomer doorheen moet zijn. Met het voorstel worden woekerprijzen bij doorverkoop van tickets en secondary ticketing een halt toegeroepen. Ook de soms torenhoge administratiekosten op tickets worden in het voorstel aan banden gelegd.

Het wetsvoorstel werd al in 2008 door de Tweede Kamer aangenomen en ligt sindsdien bij de Eerste Kamer. In het oorspronkelijke voorstel staat dat een verkoper nog wel administratiekosten en verzendkosten in rekening mag brengen aan de klant, er wordt nu nog onderhandeld hoe hoog het maximumpercentage administratiekosten mag zijn.

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk licht toe: "Wanneer iemand meerdere kaartjes tegelijk koopt, worden steeds per kaartje dezelfde administratiekosten in rekening gebracht. Je betaalt acht keer administratiekosten, tickets worden altijd digitaal verkocht dus waarom die servicekosten? De wet gaat in eerste instantie over de doorverkoop van louche ticketbureaus, dat is echt oplichterij. De nieuwe wet moet alleen nog door de Eerste Kamer goedgekeurd worden."

Gesteggel eisen administratiekosten
Over het percentage van de administratiekosten moet nog onderhandeld worden. Diverse partijen vinden tien procent te laag, het wordt nu waarschijnlijk twintig procent om tot een compromis te komen. "Om de wet er doorheen te krijgen moet de wijziging minimaal zijn. Ik zou het geweldig vinden als voor de zomer onze wet is aangepast. De vorderingen bij de Eerste Kamer zijn bijna rond," aldus Van Dijk.

Drie eisen administratiekosten
Van Dijk stelde eerder in consumentenprogramma Kassa drie eisen aan het nieuwe wetsvoorstel voor doorverkoop van tickets. Een maximum van tien procent aan administratiekosten stellen, de verkopende partij mag maximaal één keer de administratiekosten verrekenen en het bedrag dat de bezoeker betaalt moet vooraf duidelijk zijn.

Engeland voert wet al door

In Engeland werd gisteren al een dergelijke wetgeving doorgevoerd, die het onmogelijk maakt dat de administratiekosten voor onlinetickets per website verschillen. Volgens het Office of Fair Trading (OFT) zal voor een transactie van 100 pond de administratiekosten niet hoger mogen zijn dan 2.10 pond. En voor 50 pond niet meer dan 1.16 pond. Hierdoor zullen de enorme verschillen voor kosten van tickets op de websites worden gereduceerd. Dat meldt NME.