#ESNS13: NL muziekexport draait om dance, dance en nog eens dance #ESNS13: NL muziekexport draait om dance, dance en nog eens dance

Exportwaarde steeg in 2011 opnieuw: 23%

, Ingmar Griffioen

#ESNS13: NL muziekexport draait om dance, dance en nog eens dance

Exportwaarde steeg in 2011 opnieuw: 23%

Ingmar Griffioen ,

Het gaat bijzonder goed met de export van Nederlandse muziek, zo zou je kunnen concluderen uit de cijfers die Buma Cultuur op de 27e editie van Eurosonic Noorderslag presenteerde. De exportwaarde van de Nederlandse muziek is in 2011 voor het zevende achtereenvolgende jaar gestegen, met 23 procent ten opzichte van 2010 zelfs. Die groei is wel grotendeels toe te schrijven aan dance-muziek. De totale opbrengst wordt geschat op € 100,14 miljoen, waarvan ruim 68 procent is verdiend door de dancesector.

In 2009 bedroeg de totale exportwaarde nog € 64,9 miljoen. Neem je erkende dance-kanonnen als Tiësto, Armin van Buuren, Chuckie en Afrojack (en nieuwkomer R3HAB) niet mee, dan ziet het er minder rooskleurig uit. Gemeten naar aantallen optredens in het buitenland zijn hardcore-band No Turning Back, klassieke waarde Andre Rieu, de punkers van Antillectual en folkband The Black Atlantic de enige niet dance-acts in de Top 25 met respectievelijk een 18e, 20e, 21e en 24e positie. Daarbij zij aangetekend dat vooral Rieu verdient aan die optredens. In de Top 50 zien we verder nog All For Nothing, The Ex, Within Temptation, The Apers en Zea, waarbij met name Within Temptation casht met grote shows over de grens. Verder zorgen dance-acts voor 82 procent van de Top 50.

Ruim 76% exportwaarde over de grens verdiend, het meeste in Duitsland
Uit het rapport van onderzoeksbureau Perfect & More, in opdracht van Buma Cultuur, blijkt dat van de Nederlandse muziekexport ongeveer 15,4 procent afkomstig is uit auteursrecht en naburige rechten (€ 15,42 miljoen). 8,23 procent komt van de exploitatie van opnamen van Nederlandse artiesten in het buitenland (€ 8,24 miljoen) en 76,37 procent van optredens van Nederlandse artiesten over de grens (€ 76,48 miljoen). Het bureau signaleert ook een explosieve groei bij optredens en een lichte stijging bij rechten en opnamen. "Hierbij is het aantal dance-optredens wederom de grootste stijger, terwijl de categorie ‘overig’ een lichte stijging laat zien. Het segment optredens als geheel is sinds 2005 nog steeds substantieel aan het groeien."

De enorme opkomst van dance in Amerika, komt ook tot uitdrukking in het rapport, maar buurland Duitsland blijft de grootste inkomstenbron. In 2011 waren 728 Nederlandse acts in enige mate actief in het buitenland. De top drie van landen waar het meest werd opgetreden leest: 1. Verenigde Staten, 2. Duitsland, 3. België, gevolgd door Groot-Brittannië, Spanje en Canada. Volgens de onderzoekers heeft met name de toename van optredens in de VS fors bijgedragen aan de stijging van de exportwaarde, resulterend in een vijfde plek in de top 5 inkomsten. Duitsland blijft hier de grootste inkomstenbron met ruim 17 procent, gevolgd door België (13 procent), Groot-Brittannië en Frankrijk (11 procent).

Het volledige onderzoek vind je via deze link.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12