Piratenpartij niet in de Tweede Kamer

Partij opnieuw niet over de drempel

Atze de Vrieze ,

De Piratenpartij is er opnieuw niet in geslaagd een zetel in de Tweede Kamer te bemachtigen. Lijsstrekker Dirk Poot reageerde gisteravond teleurgesteld vanuit café Van Delden in Den Haag. "Maar als we het niet redden, zullen het over twee jaar weer proberen. We zijn in twee maanden tijd van 200 naar 1300 leden gegroeid en hebben al die tijd tegen de kiesdeler aan gezeten. Partijen die nu zetels hebben zullen zijn geschrokken. Vroeg of laat gaat de Piratenpartij in de Kamer komen."

De Piratenpartij richt zich op het stimuleren van een open informatiemaatschappij, met een vrij internet als belangrijkste platform. De partij wil af van verstikkend werkende patenten op bijvoorbeeld medicijnen, maar heeft ook vergaande plannen voor het hervormen van het auteursrecht. In Zweden haalden de Piraten in 2009 twee zetels in het Europees Parlement, onder meer dankzij de geruchtmakende zaak rond The Pirate Bay in het land. Vorig jaar behaalden ze een grote overwinning bij de deelstaatverkiezingen in Berlijn. In sommige delen van de stad haalde de partij meer dan 15% van de stemmen. Ook in Nederland kreeg de Piratenpartij de nodige publiciteit rond The Pirate Bay. De partij voerde (en verloor) tegen piraterijbestijder Brein. De piraten wilden met een geheten proxy de site toegankelijk houden. Eerder al hielp de beweging het omstreden Wikileaks in de lucht te blijven.

In de peilingen leek het er lange tijd op dat de Piraten rond de kiesdrempel hingen. Poot hoopte op misleidende peilingen, omdat de partij veel 'first time voters' trekt. "Bovendien hechten veel van onze kiezers aan hun privacy. Ze laten zich niet makkelijk peilen." De partij dacht ook met maar een zetel invloed te kunnen hebben. "Kijk wat Christian Engstrom en Amelia Andersdotter met zijn tweeën hebben bereikt in het Europees Parlement. Het is belangrijk tegengas te geven aan het eenrichtingsverkeer. Ik denk bovendien dat met een aantal partijen best afspraken te maken zijn. D66, GroenLinks en de PvdA hebben het laatst gehad over het omvormen van het octrooirecht. Over de pharmapatenten ontstond al een grote discussie, waar ook het Amsterdam Medisch Centrum en het Erasmus in Rotterdam aan meededen."

Bij de vorige verkiezingen probeerde de Piratenpartij in Nederland ook al in de Kamer te komen. Toen lukte dat ook niet, onder meer doordat de aanloop naar de verkiezingen door de plotselinge val van het kabinet Balkenende IV veel korter was dan gedacht. De partij maakte in de aanloop naar die verkiezingen nog geen goede indruk met lijsttrekker Samir Allioui. Ook werd intern nog de nodige strijd gevoerd, omdat de organisatie in korte tijd opgebouwd moest worden. In de aanloop naar deze verkiezingen maakten de piraten een stabielere indruk, met Dirk Poot als lijsttrekker.