Vanaf 2013 ook thuiskopieheffing op smartphones en laptops Vanaf 2013 ook thuiskopieheffing op smartphones en laptops

Fred Teeven wilde regeling eerder juist afschaffen

, Atze de Vrieze

Vanaf 2013 ook thuiskopieheffing op smartphones en laptops

Fred Teeven wilde regeling eerder juist afschaffen

Atze de Vrieze ,

Vanaf 1 januari wordt de thuiskopieregeling uitgebreid. Niet alleen op blanco cd's en dvd's, ook over laptops, smartphones, tablets, mp3-spelers en andere apparaten 'die aantoonbaar door consumenten worden gebruikt om mee te kopiëren' moet een heffing betaald worden. Fred Teeven geeft daarmee gehoor aan een jarenlange smeekbede van de Stichting Thuiskopie. Liever wilde hij de hele regeling afschaffen en overgaan tot een downloadverbod. Daar was in de Kamer echter geen meerderheid voor te vinden. De nieuwe thuiskopieheffing geldt in principe voor een jaar.

Cees Vervoord, voorzitter van de Stichting Thuiskopie, hangt de vlag niet uit. Volgens hem levert het huidige voorstel naar schatting zo'n 27 miljoen euro op, ongeveer net zoveel als in 2005. Dat kan niet kloppen, vindt de stichting, omdat consumenten alleen maar meer zijn gaan kopiëren. Nadien werden blanco cd's en dvd's echter minder gebruikt en stapten consumenten over op andere dragers, met name apparaten.

Vervoord vindt dat de heffing hoger moet zijn dan nu vastgesteld. Zo is de vergoeding voor een blanco cd vastgesteld op € 0,03 (was voorheen € 0,14) en varieert de vergoeding op een mp3 speler, afhankelijk van de opslagcapaciteit, van € 1,00 tot € 2,50 euro. "Op basis van een internationale benchmark, die mede verricht werd om de schade over de afgelopen jaren vast te stellen, zou in Nederland het werkelijke vanwege het thuiskopiëren te incasseren bedrag rond de 65 miljoen euro per jaar moeten liggen."

D66 Kamerlid Kees Verhoeven reageert wel verheugd op het openbreken van de thuiskopieregeling. Hij twittert: "Teeven (VVD) luistert naar D66 en draait. Eerst wilde hij een downloadverbod. Maar nu kiest hij toch maar voor de thuiskopieheffing. De thuiskopieheffing is goed nieuws. Voor makers en auteurs die dit geld krijgen. En voor internetters die geen downloadverbod willen."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12