3voor12 draait (week 41): Balthazar, Metz en Radiohead 3voor12 draait (week 41): Balthazar, Metz en Radiohead

3voor12 Album van de Week is Jake Bugg - Jake Bugg

, Redactie 3voor12

3voor12 draait (week 41): Balthazar, Metz en Radiohead

3voor12 Album van de Week is Jake Bugg - Jake Bugg

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

3voor12 Single van de Week
Tame Impala -Elephant (NEWS)
3voor12 Album van de Week
Jake Bugg - Jake Bugg (Universal)
3fm Megahit
Jake Bugg - Lightning Bolt (Universal)
3fm Album van de Week
Two Door Cinema Club - Beacon (V2)

Top 10:

1. Metz - Metz (Sub Pop/Konkurrent)
"Whaaaaaa! Hop hop! Energie! In your face! Vuig! Hard! Lekker!" (Stephan van Peursem)
"Heeeeeel fijn! Dwarse noiserock en post hardcore uit Toronto, met die opruiende, destructieve punk feel die recent alleen Cloud Nothings teweegbracht." (Ingmar Griffioen)
"Hun titelloze debuut is wild en slim, kort en krachtig." (Atze de Vrieze)
2. Peter van Hoesen - Perciever (Time To Express)
"Minimaal, donker, onheilspellend maar bovenal heel goed. Voor diep in de nacht." (Stephan van Peursem)
"Perceiver is een ijzersterk, donker techno-album. Geen warme melodietjes, maar een zorgvuldig opgebouwd geheel." (Atze de Vrieze)
3. De elektronische avonturen van Radiohead in tien songs
"Check deze lijst om te horen hoe goed, fris en spannend deze band kan zijn." (Stephan van Peursem)
"Ik ben wel fan van een portie complexe ritmepatronen, maar ook de diepe bas zijn voor mij een verrijking van de Radioheadcatalogus." (Laurence Tanamal)
4. Balthazar - Rats (PIAS)
"De blaaspartijen op openingsnummer The Oldest Of Sisters zetten precies die donkere toon die door de hele plaat blijft spoken." (Laurence Tanamal)
"Iets somberder, tegelijk rijker gearrangeerd. Zeer knappe plaat." (Atze de Vrieze)
5. Jake Bugg - Jake Bugg (Mercury/Universal)
"18 jarige troubadour in Bob Dylan stijl uit Nottingham met stem van Alex Turner." (Roosmarijn Reijmer)
"Het nummer ‘Lightning Bolt’ blijft meteen in je hoofd hangen. Zijn unieke stemgeluid maakt het helemaal af." (Niels de Haan)
6. Hollandse Nieuwe 34
"Weer verrast door hoge kwaliteit op deze HN-sampler, met een opvallend groot vrouwelijk aandeel." (Ingmar Griffioen)
7. The Real Youth - We Are (demo)
"Zij is de Nederlandse Lana Del Rey, hij de Nederlandse MGMT. En ze komen uit Limburg notabene." (Menno Visser)
8. Fakkelteitgroep - FTG4 (album, Fakkelteitgroep)
"Vanaf de warme opener van Ty en Rico blijkt het 21 tracks lang precies dat: kwaliteits hiphop en in vele facetten." (Ingmar Griffioen)
9. Daily Bread - Iterum (album Excelsior/V2)
"Zoals de openingstrack al zegt: dit album heeft (internationale) Allure." (Menno Visser)
10. Junior Kimbrough (edited by Daft Punk) (Soundcloud)
"Door de trance-achtige sfeer past de remix perfect bij de mooie outfits op de catwalk (filmpje!) of in je speler als je onderweg bent." (Judith Laanen)

Stephan van Peursem draait:

Metz - Metz (Sub Pop/Konkurrent)
Whaaaaaa! Hop hop! Energie! In your face! Vuig! Hard! Lekker!
Peter van Hoesen - Perciever (Time To Express)
Minimaal, donker, onheilspellend maar bovenal heel goed. Voor diep in de nacht.
De elektronische avonturen van Radiohead in tien songs
Ik ga ze missen in de Ziggodome. En dat vind ik vooral jammer door de elektronische tracks van Radiohead: check deze lijst om te horen hoe goed, fris en spannend deze band kan zijn.

Menno Visser draait:

Daily Bread - Iterum (album Excelsior/V2)
Wat een metamorfose hebben deze Friezen doorgemaakt, van richtingsloze wannabees tot electropoppers waar je tot in het buitenland trots op kan zijn, uit het rijtje: Onze dijken, onze grachten, ons dagelijks brood. Zoals de openingstrack al zegt: dit album heeft (internationale) Allure.
The Real Youth - We Are (demo)
Zij is de Nederlandse Lana Del Rey, hij de Nederlandse MGMT. En ze komen uit Limburg notabene. Laat de bidding war onder de labels om deze demo van het jaar maar vast beginnen..
Marteria, Yasha & Miss Platnum - Lila Wolken (single FourMusic/Sony)
Gemiddeld een keer per jaar komt er uit Duitsland een single die zeer de moeite waard is en dat is in 2012 deze. Uit de scene rond Peter Fox een groeier van een hiphop/pop single. Reeds 1 in Duitsland en binnenkort ook hier Top 10. Je zou er bijna je dochter naar vernoemen...

Laurence Tanamal draait:

Balthazar - Rats (PIAS)
Mede door het opnameproces (met een bandrecorder de natuur, maar ook de metro intrekken, om deze demo's later ook echt op het album te zitten) kleeft er iets ongrijpbaars aan het album. De blaaspartijen op openingsnummer The Oldest Of Sisters zetten precies die donkere toon die door de hele plaat blijft spoken.
De elektronische avonturen van Radiohead in tien songs

Ik ga aankomende zondag Radiohead voor het eerst zien. De laatste keer toen ik de kans kreeg, maar helaas geen geld en tijd had, hadden ze hun album The King of Limbs nog niet gemaakt. Ik ben wel fan van een portie complexe ritmepatronen, maar ook de diepe bas zijn voor mij een verrijking van de Radioheadcatalogus. Mijn favoriete album en het begin van hun elektronische periode blijft toch KidA, daarom zal ik bovenstaande playlist nog de nodige luisterbeurten geven voordat ik mezelf zondag tussen de massa in de Ziggo Dome meng.
Godspeed You! Black Emperor - 'Allelujah! Don't Bend! Ascend! (Constellation Records)
Het mocht even duren voor er weer eens nieuw werk uitkwam van deze eigenzinnige band, maar eindelijk hebben ze weer een dubbelaar uitgebracht, en wat voor een. Een doomsday soundtrack voor gruizige avonden. Onheilspellende drones en tot het bot doordringende climaxen. Alleluja!

Ingmar Griffioen draait:

Hollandse Nieuwe 34
Weer verrast door hoge kwaliteit op deze HN-sampler, met een opvallend groot vrouwelijk aandeel. We beginnen met drie frontvrouwen op rij: de Groningse Fenneke Schouten (Fenn) met donkere indie elektronicapop, Astrid Kunst pakt de mic in rockband Join The Cavalry en in 20th Centry Hansa horen we een Zweedse, een Noor en een Utrechter. Veel elektronica weer, waarvan je Spag Heddy en H-Sik op ADE kan bewonderen, Krsur al door Xlr8r is opgepikt en He3dless, Lemontrip en Jay Elder je meevoeren naar garage, chillwave en glitchhop. Het Dordtse The Circumstances heeft een mooie mix van pop en rock met Muse-pathos en elektronica. Het Amsterdamse Nosoyo overtuigt met hele spannende, dromerige alternative pop. Check zeker ook Spag Heddy en Tenement Kids.
Metz - Metz (album, Sub Pop/Konkurrent)
Heeeeeel fijn! Dwarse noiserock en post hardcore uit Toronto, met die opruiende, destructieve punk feel die recent alleen Cloud Nothings teweegbracht.
Fakkelteitgroep - FTG4 (album, Fakkelteitgroep)
Ze maken de geuzennaam platform voor kwaliteitsshit weer helemaal waar. Vanaf de warme opener van Ty en Rico blijkt het 21 tracks lang precies dat: kwaliteits hiphop en in vele facetten. Nosa en Nikes gaan ook zonder Rosco hard, Sticks, Rico, Freez, Aapie droppen solo goede tracks en komen als combo vaak nog specialer: Sticks & Rico, Sticks & Winne en zeker ook Roscovitsch en Kraantje Pappie. Met ook de Aap, Rosco en Freez remix van Echte Helden en nieuwe tracks van Boef en de Gelogeerde Aap en Fakkelbrigade is de 4e FTG een onwaarschijnlijk harde hiphopsampler. Dat wordt een dikke party vanavond in Hedon!

Roosmarijn Reijmer draait:

Jake Bugg - Jake Bugg (Mercury/Universal)
Precies op tijd voor het weekend komt ie met stip binnen op de luisterpaal: het debuutalbum van Jake Bugg. 18 jarige troubadour in Bob Dylan stijl uit Nottingham met stem van Alex Turner. Op Into The Great Wide Open konden we alvst kennismaken met zijn liedjes en ik moet eerlijk zeggen: de plaat is beter dan zijn live optreden. VEEL beter! Wat een mooi album en wat fijn dat de muziekwereld Jake Bugg erbij heeft.
Kraantje Pappie - School Is Begonnen
Deze week live in 3voor12 Radio: Kraantje Pappie. Hij is een van de meest productieve 12 van 3voor12 artiesten. In januari kwam zijn album uit en over een paar weken al weer een nieuwe EP en tour. Live in de studio deed hij naast de single "Semi-Bekend" alvast een andere track van die EP: "School is begonnen".
Kanye West - Mercy (RL Grime & Salva Remix)
De weekend knaller van het moment, favoriet van Baauer ook, die hem vorige week nog draaide in Tivoli, met dit als resultaat. Iedere keer als ik deze op 3FM draai, kan ik de klok gelijk zetten op reacties van: "Is m'n radio stuk?" tot aan "Ik ga 180 op de snelweg nu!"

Atze de Vrieze draait:

Peter van Hoesen – Perceiver (album, Time to Express)
Belg Peter van Hoesen trok een paar jaar geleden naar Berlijn, en dat is gezien zijn muzikale voorkeur goed te begrijpen. Perceiver is een ijzersterk, donker techno-album. Geen warme melodietjes, maar een zorgvuldig opgebouwd geheel, dat verdient van begin tot eind beluisterd te worden. Donderdag op Amsterdam Dance Event.
Balthazar – Rats (album, PIAS)
Knap hoe het Vlaamse Balthazar zich de afgelopen jaren vasthoudend in de kijker speelde in Nederland. Met hun sterke debuut Applause als basis, met een overtuigende liveuitvoering als belangrijke wapen. Nu is er een opvolger: iets somberder, tegelijk rijker gearrangeerd. Zeer knappe plaat.
Metz – Metz (album, Sub Pop/Konkurrent)
Eens per jaar is er een Duits liedje dat cross-overt. Eens per jaar is er een Afrikaanse plaat die iedereen ineens wel wil horen. En dit, Metz, is die ene harde gitaarband van het jaar die je ook wilt horen als je daar normaal gesproken weinig van moet hebben. Hun titelloze debuut is wild en slim, kort en krachtig.

Judith Laanen draait:

Thomas Azier - Fire Arrow (Hylas 002 EP)
Jonge Nederlandse producer die hard aan de weg timmert in Berlijn met zijn duistere spooky synthpop. Dit is Hurts, maar dan veel, veel beter en interessanter. De tonen van openingstrack Fire Arrow doen denken aan dezelfde soort harde enge drone die in de trailer van SF-film Prometheus zit.
Fleetwood Mac - Dreams (Gigamesh Edit) (Soundcloud)
Niks mis met een beetje wegdromen bij Fleetwood Mac op de vrijdag. Om de workflow wat te versnellen kan ik sinds vandaag deze bewerking van producer Gigamesh aan mijn remixlijstje toevoegen.
Junior Kimbrough (edited by Daft Punk) (Soundcloud)
Nog een gave remix waar ik onlangs op stuitte: Daft Punk die bluesheld Junior Kimbrough (1930 - 1998) samplet in een edit voor de modeshow van Frans modemerk Yves Saint Laurent op de Fashion Week in Parijs. Door de trance-achtige sfeer past de remix perfect bij de mooie outfits op de catwalk (filmpje!) of in je speler als je onderweg bent.

Niels de Haan draait:

De Beste Singer-Songwriter – Nielson
Gisteren ben ik naar het concert van de beste singer-songwriter geweest in een uitverkocht Paradiso. Tijdens deze avond kwamen alle deelnemers van het gelijknamige tv programma aanbod. Degene die mij het meest is bij gebleven is Nielson. Je merkte dat het een geboren entertainer is. De hele zaal ging op zijn kop toen hij zijn hit ‘Beauty & de Brains’ voorbij kwam. Een toffe avond vol met mooie liedjes.
Jake Bugg – Jake Bugg

Zijn laatste album is 3voor12 Album van de Week geworden, en terecht. Het is een prachtige plaat vol met aanstekelijke nummers. Het album begint meteen goed. Het nummer ‘Lightning Bolt’ blijft meteen in je hoofd hangen. Zijn unieke stemgeluid maakt het helemaal af.
Tenement Kids – Tenement Kids

Een toffe band uit Nederland. Op hun album hoor je invloeden uit de blues, soul, classic en Southern rock. Ik vond het meteen een toffe plaat. Heb de plaat nu meerdere keren opgezet en hij blijft mij niet vervelen. Ik denk dat we nog veel van deze band gaan horen!. Dat hoop ik tenminste.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12