3voor12 draait (week 12): Breton en veel van SXSW 3voor12 draait (week 12): Breton en veel van SXSW

3voor12 Album van de Week = Breton - Other People's Problems

, Redactie 3voor12

3voor12 draait (week 12): Breton en veel van SXSW

3voor12 Album van de Week = Breton - Other People's Problems

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12draait

Luister hier de podcasts en Spotify. 3voor12 is ook op Last.fm en Twitter.

Top 10

1 Breton - Other People's Problems
"Het eerste album dit jaar waarvan ik echt zeg: WOW!" (Menno Visser)
"Wat een frisse popplaat zeg! Lekkere verknipte beats, een fijne
productie en een typisch Brits popgevoel." (Stephan van Peursem)
"Hun elektronische debuut is eigenzinnig, gelaagd en zoekend, maar soms (bv in single Edward The Confessor) ook verdomd catchy." (Atze de Vrieze)
2 South By South West top 40
"Vanmiddag namen onder het genot van macho's en een paar sixpacks XX Dos Equis een podcast op waarin je alle artiesten in vogelvlucht langs hoort komen." (Willem van Zeeland)
"Wat een thrill was het weer, honderden oude en nieuwe acts die dolgraag het verhaal van de week wilden zijn." (Atze de Vrieze)
3 Swizz Beats - Street Knock ft. ASAP Rocky
"Het is een beest. De productie is in handen van de kleine held araabMUZIK en A$AP Rocky maakt af. Heftig." (Erik Zwennes)
4 Class Actress (live @SXSW)

"Mijn grootste ontdekking op SXSW: New Yorkse eletropop die goed oogt en een spervuur van hapklare dancy popbrokken uitbraakt, alsof het niets is." (Menno Visser)
5 3voor12 presenteert... The War On Drugs in de Melkweg
"Erg fijn concert, dat me het hele vorige weekend in de greep hield." (Ingmar Griffioen)
6 Pinkunoizu - Free Time!
"Lekker dromerig en onvoorspelbaar." (Stephan van Peursem)
7 Clock Opera - Once And For All
"Concerten waar je toevallig tegen aan loopt en waar je vervolgens niet stil bij kunt blijven staan, zijn achteraf altijd de beste herinneringen." (Roosmarijn Reijmer)
8 Isbells - Stoalin'
"De mooie melancholische folkliedjes zijn weer om bij weg te dromen, hoewel er dit keer wel wat meer pop en experiment is te vinden op de plaat." (Sjoerd Huismans)
9 TNGHT - Bugg'n
"Mijn absolute hoogtepunt van SXSW kwam helemaal aan het eind: Hudson Mohawke en Lunice primeurden hun nieuwe gezamenlijke project" (Atze de Vrieze)
10 Action Bronson - Blue Chips
"Hou hem in de gaten hoor, op Buma Rotterdam Beats was hij al grandioos." (Erik Zwennes)

Menno Visser draait:

Breton - Other People's Problems (album Fat Cat/Konkurrent)
Het eerste album dit jaar waarvan ik echt zeg: WOW! Deze Britten brengen een geheel eigen visionair geluid met ontregelende vocalen en gewaagd rommelige productie, die toch klopt.
Class Actress (live @SXSW)
Mijn grootste ontdekking op SXSW: New Yorkse eletropop die goed oogt en een spervuur van hapklare dancy popbrokken uitbraakt, alsof het niets is. Zonde dat ze nog niet op de Nederlandse podia staan.
Tanlines - Mixed Emotions (album, True Panther/Beggars/V2)
Duo uit New York, dat met minimale middelen een over de hele linie sterk album neerzet met poppy tropische wave. De kunst van het weglaten beheersen ze als geen ander.

Erik Zwennes draait:

Swizz Beatz - Street Knock ft. A$AP Rocky (Prod. araabMUZIK) (single, Atlantic)
Swizz Beatz is een producer en ondernemer. Een best goede producer, maar ik hou er niet zo van. Van zijn ondernemerschap weet ik weinig. Verder zingt hij soms refreintjes, heeft hij bekende ad-libs en probeert hij soms te rappen. Dat laatste moet hij vooral niet te vaak doen. Waarom deze track hier dan wel staat? Het is een beest. De productie is in handen van de kleine held araabMUZIK en A$AP Rocky maakt af. Heftig.
TDTMCM X Skinto - Brand New 2.0 (video, eigen beheer)
Voor de remix van Skinto’s sterke track Brand New ging de Amsterdammer een verrassende samenwerking aan met punkswagsters TDTMCM. Het resultaat is enorm geslaagd.
Action Bronson - Blue Chips (Mixtape, Party Supplies/online)
Afgelopen week heb ik 106 keer een track van deze mixtape gedraaid. Ik ben fan van deze beestachtige leeftijdsgenoot uit Queens, NYC. Hij is bezig aan een reeks enkel geslaagde tapes. Donderdag in Bitterzoet. Hou hem in de gaten hoor, op Buma Rotterdam Beats was hij al grandioos.

Ingmar Griffioen draait:

3voor12 Presenteert... The War On Drugs in de Melkweg
Erg fijn concert, dat me het hele vorige weekend in de greep hield. Zag The War On Drugs op Incubate 2011 ingetogen uitblinken in Paradox en dit rockt in mijn beleving nog een tandje beter en langer: bijna 70 minuten gloedvolle southern rock in topvorm. Doe er je voordeel mee!
The Machine - Calmer Than You Are (album, Elektrohasch)
Ervaren Rotterdamse stonerband stond al zeker vier keer op Roadburn en komt met weer een sterke release op het Duitse Elektrohasch label. Nieuw is dat frontman David nu meer zingt, wel op een manier zoals Page Hamilton op de eerste platen van Helmet deed: praatzang. Het geluid lijkt ook wat meer hardcore stoner (denk gerust Fu Manchu) en in DOG komt Helmet weer voorbij. Prijsnummer is Sphere (... or Kneiter): 12:23 minuten kneiterlekkere stoner. Presentatie zaterdag in 013, Tilburg en een dag later ook te zien bij Sunday Noise in EKKO, samen met Blanck Mass en White Hills. Zwaar aanbevolen.
Space Siren, Wooden Constructions, Wolvon & NewYX, live @ OT301, Amsterdam, 22-03-12
Album-presentatie Space Siren beloofde en bleek inderdaad een mooie avond te worden met vijf bands on stage in een van de mooiste podia van Amsterdam. Wolvon, naar verluidt 'de hoop van Groningen', trapte af met een beste berg noise, het charmante en iets meer poppy NewYX werkte hard in hun hometown en Wooden Constructions verraste. Met een zanger die zowel donker zingt à la Ian Curtis en tegelijk kolderiek over podium beweegt, én met een formidabele dance-drive. Top live-band. Space Siren was ook in vorm: harde distorted doch melodieuze shoegaze noise met kille zang. Album is een must: Lees en luister.  Afsluiter Svetkoff Lamps misten we (vanavond herkansing in Vera met ook Space Siren!) op weg naar de nachttrein. Beste avond, maar wel de laatste keer dat ik met m'n ov-fiets in 1 vaart een trap probeer te nemen...

Willem van Zeeland draait:

South By South West (festival en conference)
Het was een zeer geslaagde editie van SXSW, de beste ooit wat mij betreft. De keynote speech van Bruce Springsteen gaf extra glans, maar het waren vooral de vele nieuwe ontdekkingen die het verschil maakten. En een goede voorbereiding betaalt zich terug, zo bleek. Met het hele team verdiepten we ons vooraf in de playlists en de blogs, met als resultaat dat ik zowel op woensdag- als op donderdagavond bijna alleen maar mooie dingen zag. Check onze Top 40 voor de hoogtepunten.
South By South West Top 40 (podcast)
Veel mooie shows dus op SXSW en we maakten onze eigen Top 40 op basis van de voorkeuren van het 3voor12/3FM-team. Vanmiddag namen onder het genot van macho's en een paar sixpacks XX Dos Equis een podcast op waarin je alle artiesten in vogelvlucht langs hoort komen.
Laidback Luke - SXSW - Austin, Texas (showcase)
Dj Laidback Luke was, voor zover ik kan nagaan, goed voor de meest succesvolle Nederlandse showcase ooit op SXSW. Draaien na Skrillex lijkt mij niet gemakkelijk, maar hij kwam er glansrijk mee weg met een spannende, eclectische dj-set die wat mij betreft niet zou misstaan op een van de grotere Lowlands-podia.

Stephan van Peursem draait:

Breton - Other People's Problems (Fat Cat/Konkurrent)
Wat een frisse popplaat zeg! Lekkere verknipte beats, een fijne
productie en een typisch Brits popgevoel.
Pinkunoizu - Free Time! (Fulltime Hobby/PIAS)
Deense experimentele folkliedjes met twist. Klinkt soms alsof de band
zelf verbaasd is over de kant die het liedje opeens op gaat. Lekker
dromerig en onvoorspelbaar.
s / s / s - Beak & Claw (Anticon/Konkurrent)
Bizarre samenwerking tussen Sufjan Steven, Sun lux en Serengeti.
Autotune galore, goede productie, onvoorspelbaar. Goed? Mwah... Maar
mooi om de zoektocht van Sufjan en vrienden naar een nieuw geluid mee
te maken.

Sjoerd Huismans draait:

Soulfly – Enslaved
Harde, lompe plaat van Soulfly met als terugkerend thema slavernij. Vooral het double bass geweld van drummer Kinkadevalt op. Gas op die lollie kortom, maar enige subtiliteit is er nog wel te vinden in tribale invloeden die weer vertegenwoordigd zijn. Tip: luister deze plaat niet (zoals ik) in zijn geheel voor het slapen gaan, het effect staat gelijk aan een stuk of zeven espresso’s.
Isbells – Stoalin’
Dan is de nieuwe plaat van Isbells een stuk beter geschikt om tot rust te komen, hoewel absoluut niet slaapverwekkend. De mooie melancholische folkliedjes zijn weer om bij weg te dromen, hoewel er dit keer wel wat meer pop en experiment is te vinden op de plaat. Een album dat het weer goed zal gaan doen, hoewel de bescheiden frontman Gaëtan Vandewoude het succes van Isbells graag mag relativeren.
The Mars Volta – Noctourniquet
Het inmiddels zesde studioalbum van deze Texaanse prog helden is (net als voorganger Octahedron) verrassend toegankelijk, luister bijvoorbeeld de single The Malkin Jewel. Maar de psychedelische, jazzy, a-ritmische absurditeit is niet verdwenen, gelukkig niet. Hoogtepunt: Empty Vessels Make The Loudest Sound.

Roosmarijn Reijmer draait:

Miles Kane - First of my kind
Eerste kennismaking met de comeback van Miles Kane. In juni speelt hij in Nederland op het Indian Summer festival en geheel toepasselijk met dat zomerse thema zit deze track vol met toeters.
DJ Araabmuzik
Vorige week gezien op festival South By South West in Austin, Texas. Een kruising tussen een dj en Wibi Soerjadi, vingervlug met z'n sampler en drumcomputer. Gaat als een malle in de USA dus we hoeven niet te verwachten dat ie veel naar Europa zal komen.
Clock Opera - Once And For All
Concerten waar je toevallig tegen aan loopt en waar je vervolgens niet stil bij kunt blijven staan, zijn achteraf altijd de beste herinneringen. Collega Tomas en ik arriveerden te vroeg voor Django Django en bekeken hoe Clock Opera hun complete servies met dienbladen en schalen tevoorschijn trokken voor het maken van hun dancy pop en het ene sterke refrein na het andere eruit gooiden.

Atze de Vrieze draait:

Breton - Other's People's Problems (Fat Cat/Konkurrent)
Een stel jonge filmmakers vroeg zich af hoe ze wat meer publiek konden trekken bij hun films. Wel: nu zijn ze dus een band met visuals. Hun elektronische debuut is eigenzinnig, gelaagd en zoekend, maar soms (bv in single Edward The Confessor) ook verdomd catchy.
TNGHT - Bugg'n
Mijn absolute hoogtepunt van SXSW kwam helemaal aan het eind: Hudson Mohawke en Lunice primeurden hun nieuwe gezamenlijke project. Deze track is als ik het goed begrijp afkomstig uit die set: diep, laag, traag, heel erg goed.
SXSW12: de top 40
Wat een thrill was het weer, honderden oude en nieuwe acts die dolgraag het verhaal van de week wilden zijn. 3voor12 zette er veertig op een rij en draaide ze ook nog eens in een speciale editie van de Draait podcast.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12