Jan Smeets: "in zogenaamd interview HLN getuind"

Pinkpop-baas voelt zich overvallen door Belgisch medium

Ingmar Griffioen ,

Jan Smeets voelt zich overvallen en erin geluisd door Het Laatste Nieuws (HLN). "Ik kwam vier Vlamingen tegen op Roskilde en ben in een zogenaamd interview getuind. Ze hebben het blijkbaar opgenomen." De Belgen zouden zich niet als journalisten hebben voorgesteld. De Pinkpop-baas staat wel achter zijn uitspraken over rook-, drugs- en alcoholverboden, maar benadrukt: "Dat bepleit ik niet, ik zeg alleen dat de wereld verandert en dat het daarheen gaat." Smeets reageert vandaag ook met een verklaring op de Pinkpop-site (zie onderaan dit artikel).

Smeets: "Meerderheid kamer steunt wetsvoorstel verhoging alcoholleeftijd"

Luc Beernaert en Mick Van Loon tekenden gisteren in HLN Smeets' voorspellingen op: "De festivalbelevenis zal de komende jaren drastisch veranderen. Binnen vijf jaar geldt een rookverbod op elk festival, dat staat buiten kijf. Ook alcohol zal aan banden gelegd worden." Smeets verduidelijkt nu: "Ik was 10 jaar geleden op een festival in Finland en daar waren twee zwaarbewaakte alcohol areas, verder was het helemaal drooggelegd."

Smeets wijst op het recente voorstel om de alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar te tillen. "De politiek bepleit dat. Dat is een wetsvoorstel dat door de meerderheid van de kamer gesteund wordt. Pinkpop moet dat volgen, anders zijn we in overtreding en dus voeren we 18+ polsbandjes in. De vraag is natuurlijk: 'hoe moet je dat handhaven?' Ik zeg eerlijk: dat wordt heel moeilijk." Smeets wijst erop dat het niet te controleren is of iemand van 18 ook bier koopt voor 16-jarige vrienden.

De Pinkpop-baas vertelde de Belgische journalisten dat roken en tabaksverkoop hem een doorn in het oog is. Hij legt uit aan de telefoon: "We hebben de mond vol over fair trade en ondertussen staat er elke 100 meter een sigarettenkraam. Voor het verbouwen van tabak moet heel veel bos gekapt worden. Mensen die roken helpen in eerste instantie zichzelf in de vernieling, ten tweede de medemens en ten derde de natuur." Een rookverbod op Europese festivals komt er absoluut volgens de Limburger. "In de Kuip mag je niet roken, in de Ziggo Dome niet, in de O2 Arena niet, in New York niet en op Coachella ook echt niet. Ik voorspel dat de wereld de komende jaren sneller verandert dan in de afgelopen twintig jaar."

Smeets vroeg de Belgische journalisten: "Vind je het hier nu na 23.00 uur echt leuk, dat iedereen stomdronken tegen je oploopt en in het wildeweg loopt te pissen?" Hun reactie 'dat moet toch kunnen?' maakt hem nog steeds boos: "Hou toch op! Dat is oldschool. We hebben in de jaren '60 vrijheid bepleit en daar komt men nu op terug, allemaal met het oog op de gezondheid. 75% van de bezoekers op Pinkpop en Werchter gedraagt zich niet zo en wil dat niet." Volgens Smeets wijst uitgebreid onderzoek onder festivalbezoekers dat uit. "En statistieken liegen niet."

Overigens stelde Smeets al in 2002 op deze site dat een rookverbod net zo logisch is als een crowdsurfverbod.

Verklaring op de Pinkpop-site:
JAN SMEETS BEPLEIT NIKS
Sta je daar op Roskilde een babbeltje te doen met vier Vlamingen, nemen die dat gesprek ongevraagd op en blijken ze ook nog eens journalisten te zijn van de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Ze maken er een smeuig verhaal van en het AD neemt dat klakkeloos over. Het is komkommertijd.

Niet dat veel van het gezegde niet klopt maar het feit is wel dat ik alleen een voorspelling gedaan heb van wat gaande is in deze wereld. Ik bepleit niks! En dat mogelijk de festivals daar iets van zullen merken. Niet meer, niet minder. Ook op twitter en facebook staan weer veel ongefundeerde berichten. De zon moet snel gaan schijnen in Nederland.