Jan Smeets bepleit rook- en drugsverbod op festivals

Pinkpop-baas verwacht ook alcoholverbod

Ingmar Griffioen ,

Jan Smeets verwacht dat over vijf jaar een rookverbod geldt op alle festivals en dat ook alcohol zal moeten verdwijnen. Dat vertelde hij op het Deense festival Roskilde aan het Belgische medium HLN. Pinkpop zal beginnen met een rookvrije zone. Drugsgebruik is hem ook een doorn in het oog en de Pinkpop-baas bepleit dan ook een drugsverbod. "Het aantal blowers op Pinkpop is sowieso zeer gering, laat iemand voor die mensen maar een apart festival organiseren." Eerder baarde Smeets grote opzien door zich hard te maken voor een avondklok van 23.00 uur en maximale duur van drie dagen voor festivals.

Smeets: "festivals zullen de komende jaren volledig clean worden"

Smeets rept van "drastische veranderingen van de festivalbelevenis". De Limburger vertelde HLN dat iedere festivalbezoeker een polsbandje zal moeten dragen, die je leeftijd verraadt. Geen bier meer dus als je nog geen achttien bent. Hij stelt dat festivals de komende jaren volledig 'clean' zullen worden. Tegen het totaal uitbannen van alcohol zou Smeets zich wel willen verzetten.

Roken zou volgens de festivaldirecteur al verboden zijn in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. "Dat is toch logisch? Tachtig procent van de mensen sterven aan de gevolgen van roken. Van roken ga je dood, punt." Ook vindt Smeets het niet stroken met het 'hele groene verhaal van duurzaamheid en ecologisch bewustzijn' dat bezoekers 'de boel verpesten met hun sigaretten'.

De Belgische journalisten wierpen hem voor de voeten dat er op Pinkpop wel wat geblowd wordt, wat duidelijk te ruiken zou zijn op de festivalweide. Smeets antwoordde dat het om eem minderheid gaat en wees daarop met de beschuldigende vinger naar de Nederlandse overheid ('jarenlange gedoogdbeleid was foute boel') en de media. "Dat popmuziek onlosmakelijk verbonden zou zijn met hedonisme, is een verzinsel van de pers." Volgens de Pinkpop-baas draait acht van de tien journalisten een 'shaggie op hun knie'.

Smeets verwacht dat de politiek een verbod op tabak, drugs en alcohol gaat eisen. "Vergeet niet dat er op een festival als Glastonbury elk jaar gemiddeld vijf doden vallen." Volgens de directeur zijn doden op festivals vrijwel altijd 'druggerelateerd'.