Cyberlockers voor dummies: wie zijn de concurrenten van Megaupload? Cyberlockers voor dummies: wie zijn de concurrenten van Megaupload?

O.a. Dropbox, Mediafire, WeTransfer, Rapidshare

, Atze de Vrieze

Cyberlockers voor dummies: wie zijn de concurrenten van Megaupload?

O.a. Dropbox, Mediafire, WeTransfer, Rapidshare

Atze de Vrieze ,

Met veel vertoon van macht rolde de FBI afgelopen week Megaupload op, een zeer populaire file hosting website, ook wel cyberlocker. En daarmee is het eerste schot meteen raak in een nieuwe fase in de oorlog tegen internet-piraterij. Want na Napster, Kazaa en The Pirate Bay, zijn cyberlockers een totaal nieuwe tak van sport. Wie zijn de belangrijkste spelers, en wat weten we van ze?

The Pirate Bay is nog altijd niet definitief op de knieën, maar de anti-piraterij campagne heeft zijn blik verlegd naar nieuw terrein: cyberlockers. Simpelweg: online kluisjes waarin gebruikers grote bestanden (variërend van een paar honderd MB tot een paar GB) kunnen opslaan en in veel gevallen delen met anderen. Het is de afgelopen jaren een steeds populairdere manier om bestanden te delen. Tientallen websites doken de laatste jaren op, waarvan sommige tot de meest bezochte van het hele internet behoren. Na de overwinning op usenetplatform FTD begin 2011 liet ook Tim Kuik (Brein) weten stappen tegen bepaalde cyberlockers te overwegen. De juridische capaciteit ontbrak de piraterijbestrijder tot nu toe.

File hosters verdienen niet alleen geld met reclame, maar vaak ook met premium accounts. Wie veel gebruik maakt van de digitale kluisjes irriteert zich al snel aan de wachttijden die horen bij normaal gebruik. Heb je het bestand eenmaal gevonden, dan moet je eerst een seconde of veertig wachten voor het downloaden kan beginnen. Premium gebruikers zijn van dat euvel af. Het fenomeen cyberlockers zonder meer in verband brengen met piraterij zou overigens veel te gemakkelijk zijn. De diensten voorzien immers in een duidelijke behoefte, die lang niet altijd onrechtmatig hoeft te zijn: het versturen of opslaan van bestanden die groter zijn dan de e-mail aankan. En daar is in principe natuurlijk niets mis mee.

Kim Schmitz aka Kim Dotcom, de grote roerganger achter Megaupload, is evenwel de verpersoonlijking van het grote geld achter cyberlockers, en alleen daarom al een logisch doelwit van de piraterijbestrijders. Tijdens oud en nieuw 2011 gaf hij naar verluidt $500.000 dollar uit aan vuurwerk in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Auckland. Een plaatselijke krant tekende op dat de webgigant nu eenmaal erg van vuurwerk houdt. Zeker is in elk geval dat hij van snelle wagens en mooie vrouwen houdt. Liefst een combinatie van die twee. In 2005 deed hij mee aan de befaamde straatrace Gumball 3000. Vanity Fair tekende op dat Dotcom een deal sloot met twee vrouwelijke deelnemers. Zouden ze hem verslaan, dan beloofde hij ze een half miljoen pond. Zou hij winnen, dan kreeg hij een trio. Kim Dotcom is al jaren een van de meest tot de verbeelding sprekende figuren op het internet. Een puissant rijke charlatan, de Terror Jaap van het web, een corpulente Duitser die zich maar al te graag laat omringen door Playboy modellen.

Lucratieve business dus, die cyberlockers. Megaupload is zeker niet de enige. Wie zijn de bedrijven achter deze websites? Wat weten we van ze? Zijn het allemaal zulke extravagante geldsmijters? Een rondgang langs een aantal bekende platforms leert dat diensten in allerlei soorten voorkomen. Sommige zijn obscuur, anderen bewegen zich zeer demonstratief open en transparant.

Rapidshare

Locatie: Cham, Zwitserland
Lang niet zo sexy als Megaupload is het Duits-Zwitserse Rapidshare. De huidige CEO van het bedrijf - Alexandra Zwingli - oogt eerder als de preutse zus van Sarah Palin. De Süddeutsche Zeitung noemde in een profiel in 2008 het bedrijf 'de onbekende ster van het web'. Het bedrijf is gevestigd op een doorsnee industrieterrein in de Zwitserse stad Cham, waar meer dan vijftig mensen werken. Rapidshare had het de laatste jaren stevig aan de stok met de entertainmentindustrie, met name met de Duitse Buma/Stemra, GEMA. In eerste instantie leek het bedrijf daardoor in problemen te komen, maar een hogere rechter bepaalde dat Rapidshare onmogelijk alle uploads onafhankelijk kan controleren voordat ze geplaatst worden.

Mediafire

Locatie: The Woodlands, net buiten Houston, Texas, Verenigde Staten
Het Amerikaanse bedrijf Mediafire claimt dat zijn klanten elkaar maandelijks maar liefst 760 miljoen bestanden sturen. CEO is ene Derek Labian, die het bedrijf zelf mede oprichtte. Typisch zo'n man die al vanaf zijn vijftiende in allerlei start-ups zat, met als bekendste video games website Filefront, tegenwoordig omgedoopt tot Gamefront. Labian geeft leiding aan zo'n 25 medewerkers, die prat gaan op hun sterke werkethiek: "Ondanks de verleiding van uitstekende restaurants, entertainment venues en winkels in de stad, sluiten wij onszelf het grootste deel van de tijd op in ons kantoor, om te werken aan opwindende projecten", zo staat op hun website. Tegen Venturebeat zei Labian dit weekend dat Mediafire een ander verhaal is dan Megaupload. "Anders dan Megaupload moedigen wij piraterij niet aan. Net als Box.net en Dropbox zijn wij een legitieme dienst, die zich richt op professionals."

Hotfile

Locatie: Panama City, Panama
Van alle cyberlockers vlagt Hotfile op dit moment nog het meest met bonussen voor populaire uploads. Er zijn simpelweg keiharde dollars te verdienen met het plaatsen van materiaal. De teller gaat lopen bij 1000 downloads. Dat soort praktijken is een doorn in het oog van de entertainmentindustrie, omdat het per slot van rekening piraterij aanmoedigt. De dienst bevindt zich niet al te ver buiten Amerikaans territorium - in Panama - en richt zich dan ook vooral op de Amerikaanse markt. In tegenstelling tot wat hun uploadbonussysteem suggereert, is Hotfile geen dienst die elke vorm van rechtenbeheer negeert. Hotfile zegt te werken volgens de regels van de Digital Millennium Copyright Act (DMCA), en in te grijpen bij serieuze vermoedens van auteursrechtenschending. Opvallend genoeg klaagde Hotfile onlangs juist Warner Brothers aan, omdat de filmgigant misbruik zou maken van de anti-piraterij-tool van de dienst om bestanden te verwijderen waarvan het de rechten helemaal niet in handen heeft. Over de gezichten achter Hotfile is niet veel bekend. Andere diensten in deze categorie zijn onder meer Uploaded.to en Zshare.

Filesonic

Locatie: Haslemere, UK en Hong Kong 
In diezelfde categorie hoort ook Fileshare. Tot vandaag. Nog geen week na de actie tegen Megaupload trekt concurrent Filesonic vast zelf zijn conclusies. De cyberlocker heeft per direct alle sharing opties uitgeschakeld. Tot voorkort was het mogelijk via Filesonic bestanden te delen met anderen, nu is de site alleen nog maar te gebruiken voor eigen archief. Ook de beloningsregeling voor populaire uploads is direct afgeschaft. Het ligt in de lijn der verwachting dat veel diensten die mogelijkheid als eerste zullen stopzetten, omdat het als een rode lap op de anti-piraterij stier werkt. Volgens blog Torrentfreak behoort Filesonic tot de tien grootste filesharing websites. Over de gezichten achter Filesonic is op de site niets te vinden. 

 

WeTransfer

Locatie: Amsterdam, Nederland en San Francisco, Verenigde Staten
Lang niet de grootste file hoster, wel een van Nederlandse bodem. WeTransfer werd eind 2009 gelanceerd door Nalden, toen voornamelijk bekend als blogger over allerlei hippe zaken. Hij runt de dienst samen met Rinke Visser en Bas Beerens. De dienst is bedoeld om grote bestanden te versturen naar e-mailadressen, maar het is ook mogelijk om losse downloadlinks op bijvoorbeeld blogs te plaatsen. WeTransfer doet niet aan beloningen voor uploads en zelfs niet aan premium abonnementen. Minder dan een jaar na de lancering had WeTransfer wel al een lucratieve deal met een Russische telecomgigant te pakken. Verder verdient het bedrijf geld met stijlvolle wallpaper advertenties, die de site een heel andere aanblik geven dan veel andere file hosters en downloadplatforms. Belangrijk verschil met bijvoorbeeld Mediafire is dat geuploade bestanden niet door Google geindexeerd worden. Interessant gegeven: WeTransfer wordt zeer veel gebruikt binnen de muziekindustrie, voor het versturen van promo's of fotomateriaal. Veel grotere dienst in dezelfde categorie is YouSendIt.

 

Dropbox

Locatie: San Francisco, Verenigde Staten
Dropbox is een van de jongste file hosting bedrijven, en meteen een van de meest succesvolle. De dienst laat zich liever als 'cloud service' omschrijven, een veel hippere en minder besmette omschrijving dan 'cyberlocker'. Dropbox werd in 2007 opgericht door Drew Houston (in zijn vrije tijd gitarist) en Arash Ferdowsi (fan van Kansas City Chiefs, DDR en power ballads) en onderscheidt zich ondermeer met een uitstekende iPhone app, waarmee bestanden direct afgespeeld kunnen worden. Meest opvallend is nog wel dat Dropbox een zeer legale uitstraling heeft. Dat komt onder meer doordat de dienst overduidelijk gericht is op gebruik in kleine, vaak zakelijke kring. Bestanden delen doe je enkel met je eigen contacten, niet met de hele wereld. Cloud diensten als Dropbox schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond. Een lijstje: Box.net, FilesAnywhere, CloudMe, CrashPlan, Egnyte, iCloud, Mozy, SpiderOak, SugarSync, TitanFile, Ubuntu One, Windows Live SkyDrive, Wuala en ZumoDrive.

 

Hulkshare

Locatie: Verenigde Staten
Ook cyberlockers moeten proberen hun merknaam zo goed mogelijk te laden. De een gaat voor de snelle en goedkope look en aarzelt niet zichzelf op te doffen met online-poker reclames, de ander probeert juist credible te zijn. Hulkshare kun je omschrijven als de cyberlocker met de meeste street credibility, de file hoster van de hiphop community. Hulkshare is een relatief jonge dienst, die veel gebruikt wordt voor het verspreiden van mixtapes en lektracks van rappers, vaak in combinatie met populaire blogs. Je muziek gratis weggeven is één, maar zelf voor de kosten van alle gratis downloads opdraaien is natuurlijk weer wat anders. Hulkshare prijst zichzelf op zijn website aan met endorsements van onder meer Wale en Play-N-Skillz.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12