Megaupload-concurrent Filesonic kiest eieren voor zijn geld

Cyberlocker schakelt sharing-opties uit

Atze de Vrieze ,

Nog geen week na de harde actie tegen file hosting site Megaupload boekt de anti-piraterij campagne zonder nieuw machtsvertoon nog een overwinning. Filesonic, een van de grootste cyberlockers, heeft besloten per direct alle file sharing-opties uit te schakelen. Dat kondigt het platform aan op zijn site. Ook Uploaded.to heeft functies in zijn dienst uitgeschakeld.

Filesonic is volgens blog Torrentfreak een van tien meest populaire file sharing -platforms ter wereld, die maandelijks vele miljoenen bezoekers trekt. Torrentfreak noemt de actie tegen Megaupload een game-changer in de cyberlocker wereld. Gebruikers van Filesonic konden niet alleen bestanden delen via links, ze konden ook geld verdienen met het uploaden van populaire content. Ook die optie heeft Filesonic per direct afgeschaft. Wat er met het geld in gebruikersaccounts gebeurt, is onduidelijk. De dienst gaat niet helemaal op zwart. Toegang tot eigen bestanden op Filesonic blijft wel mogelijk.

Het is niet ongebruikelijk dat diensten drastische maatregelen nemen of zelfs stoppen na juridische acties tegen anderen. Zo kon de Nederlandse piraterijbestrijder Brein in de weken na hun belangrijke overwinning op usenetplatform FTD trots melden met het vonnis in de hand 'tientallen' andere platforms te hebben gesloten. Vaak gebeurt dat echter wel pas na veroordeling en gaat het daarbij meestal om marginale spelers, niet om marktbepalers als Filesonic. De schrikreactie van de site is mogelijk mede ingegeven door het grote machtsvertoon (wereldwijde FBI-actie met hulp van andere autoriteiten) en het feit dat het bedrijf net als Megaupload een kantoor heeft in Hong Kong, dat voor dat bedrijf alles behalve een veilige haven bleek.

Filesonic gebruikte al wel een zogeheten fingerprinting systeem, om snel op te kunnen treden tegen schendingen van het auteursrecht. Met dat systeem kunnen nieuwe geuploade bestanden vergeleken worden met bestanden die het bedrijf zelf in de database heeft aangemerkt als beschermde werken. Ook verklaarde de dienst volledig te werken volgens de regels van de DMCA, de huidige piraterijwet in Amerika. Volgens die wet is een dienst verplicht actie te ondernemen als een rechthebbende zich beklaagt over schending van het auteursrecht. In de praktijk is het voor rechthebbenden echter ondoenlijk om iedere schending op elke dienst te melden. Met name het belonen van gebruikers voor populaire content wordt door piraterijbestrijders gezien als een indicatie van de ware intenties van een dienst.

Intussen heeft Megaupload oprichter Kim Dotcom vanmorgen vroeg voor de rechter in Nieuw-Zeeland om zijn vrijlating gevraagd. Dotcom ontkent alle aanklachten. De openbaar aanklager ziet de internet tycoon liever niet op borgtocht vrijkomen, omdat hij een hoog vluchtrisico zou hebben. Eerder zou Dotcom al eens naar Thailand uitgeweken zijn, toen in Duitsland de grond onder zijn voeten te heet werd. Ook Nederlander Bram van der Kolk zit voorlopig vast in Nieuw-Zeeland. Hij zou voor 2,5% eigenaar zijn van Megaupload en met de site vele miljoenen verdiend hebben. Volgens Emerce was Van der Kolk eerder actief in de muziekpiraterij. Stichting Brein sloot enkele jaren terug zijn website MP3Top40.net, waarop de hele hitlijst gratis te downloaden was. In de zaak Megaupload zijn nog twee verdachten aangehouden, waaronder een Est op Nederlandse bodem.