Tien tips voor Voltt Loves Summer

Met o.a. Monolake, Deadbeat, Cari Lekebusch en Pillowtalk

Atze de Vrieze ,

Een week na Lowlands vindt traditioneel in Amsterdam technofestival Voltt Loves Summer plaats, een spin-off van de al jaren populaire techno-avonden in Paradiso. Het begon jaren terug als klein niche-festival, maar is uitgegroeid tot een vaste waarde onder de middelgrote evenementen in de regio Amsterdam.

Monolake

Robert Henke is meer dan een producer, hij is een visionair, die al jaren aan de experimentele kant van het genre opereert. Alle wijsheden zet hij om in een professoraat aan de universiteit van Berlijn, maar ondertussen blijft hij wel gewoon muziek maken. Begin dit jaar verscheen zijn album Ghosts, een fascinerende geluidstrip die luistert als een angstdroom over de strijd tussen mens en machine.

Deadbeat

Altijd prominent aanwezig op Voltt Loves Summer: dubtechno. Het is een liefhebberij van Voltt-bedenker Bart Skils, die er aan het begin van de dag ruimte aan biedt. Dat maakt Voltt uniek, want nergens anders durft men op een openlucht dancefestival zo diep te gaan. Deadbeat stond al eens eerder op het festival, maar inmiddels heeft hij er weer een album bij: Drawn and Quartered.

Cari Lekebusch

Naast subtiele dub en experiment heeft Voltt ook altijd een paar ervaren mannen staat die een hoofdpodium naar een kolkend hoogtepunt kunnen draaien. De Zweed Cari Lekebusch zit inmiddels al weer meer dan vijftien jaar in het vak, is betrokken bij het ‘echte’ technolabel Drumcode (ook bekend van Adam Beyer) en kwam begin dit jaar met een nieuw album op zijn eigen label H-Productions.
 

Tale Of Us

Een Canadees en een Amerikaan ontmoeten elkaar in Milaan en beginnen een duo. Nee, geen vakantieliefde, allebei woonden ze in de Italiaanse stad. Dat is inderdaad een apart verhaal. De twee hebben nog niet veel eigen releases op hun naam staan, maar mochten al wel een mix maken voor de populaire dance-site Resident Advisor, waarin ze zich open minded toonden met tracks van onder meer Woodkid, Fugazi en Metro Area.

Mathias Kaden

Als iemand de labelnaam Freude Am Tanzen eer aan doet, dan is het Duitser Mathias Kaden wel. Hij is de eerste die in beweging komt tijdens zijn eigen dj-sets. Meer dan stalgenoot Marek Hemmann (ook aanwezig) staat het feest voor hem centraal, maar zijn producties zijn zorgvuldig, fantasievol en warm. Een graag gezien gast, die duidelijk een band voelt met de Amsterdamse scene.
 

Mathew Jonson

Canadees Mathew Jonson is al jaren een graag geziene gast in het leftfield clubleven van Amsterdam. Niet alleen onder zijn eigen naam, maar ook met Modern Deep Left Quartet en Cobblestone Jazz, twee projecten waarin hij stoeit met jazz, house en techno.

Gaiser

Vorig jaar had Voltt Magda, eerder al Richie Hawtin: de minimal uit de M_nus stal is altijd goed vertegenwoordigd op de NDSM-werf. Dit jaar is het Gaiser, ook een jongen die al lang meeloopt. Met name zijn album Blank Fade uit 2008 maakte grote indruk bij liefhebbers dan de echte, cleane minimalsound die Hawtin en zijn aanhangers voorstaan.

Pillowtalk

Dit bezoek uit San Francisco brengt een buitengewoon originele flavour mee. Pillowtalk is bepaald geen puristische techno-act. Het trio trekt namelijk zwarte genres als r&b & disco het genre binnen. Op promo-foto’s gaan ze in stijlvolle pakken gekleed, benieuwd of ze ook op het podium hun aanwezigheid een zekere grandeur meegeven.
 

tINI

Erg bekend is tINI niet, maar de Duitse bracht vorig jaar een debuutalbum uit genaamd Tessa, dat bij liefhebbers van subtiele techno op innige liefde mocht rekenen. Die plaat verscheen bij Desolat, het label van Loco Dice en Martin Buttrich uit Dusseldorf.

Andreas Bergmann

Een Duitse naam is natuurlijk goed voor je credibility als je techno maakt, maar Andreas Bergmann doet dat gewoon vanuit de Friese hoofdstad Leeuwarden. Bergmann staat bekend om zijn diepe, scherpe techhouse sound. Hij vond zijn thuis bij een upcoming labeltje in zijn eigen stad genaamd Klopfgeist, dat ook releases van Estroe, Shaun Reeves, Taras van der Voorde en Lauhaus uitbracht.