SP wil downloadheffing

'Geen downloadverbod, eerst thuiskopieregeling uitbreiden'

Ingmar Griffioen ,

De SP wil een downloadheffing invoeren. De Socialisten bepleiten de invoering in de 'ICT-Nota Knooppunten en oplossingen'. Daarin stelt de partij dat "er betere oplossingen zijn dan een downloadverbod. Het handhaven van zo’n verbod is immers feitelijk niet te doen." De SP wil daarom van de verbodsplannen af en eerst de huidige thuiskopieheffing uitbreiden. Tegen Tweakers noemde de Piratenpartij de voorgestelde uitbreiding en downloadheffing 'overbodig'.

Auteursrechten en downloadverbod

Onder het kopje 'Auteursrechten en downloadverbod' melden Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen en fractiemedewerker Sjoerd van Dijk in de ICT nota "het auteursrecht te willen moderniseren zonder dat consumenten op onnodig hoge kosten worden gejaagd". Vanwege de voorziene handhavingsproblemen bij een downloadverbod wil de SP een voorlopige oplossing via een uitbreiding van de huidige thuiskopieheffing. "Door ook te heffen op apparatuur die muziek en films kan opnemen en afspelen (zoals harddiskrecorders, MP3- en MP4-spelers en mobiele telefoons met geïntegreerde MP3 speler) kunnen internetgebruikers legaal blijven downloaden en ontvangen makers een eerlijke vergoeding."

Uiteindelijk wil de SP de thuiskopieheffing vervangen door een 'bredere internetvergoeding'. De partij vindt dat daartoe de plannen van de Consumentenbond, Ntb en FNV Kiem uitgewerkt moeten worden "om apparatenvergoeding over te laten gaan in een bredere internetvergoeding zodra meer dan 70 procent van de thuiskopieën van internet afkomstig is". Hoewel de SP vindt dat makers als muzikanten en componisten "beloond moeten worden voor hun creatieve uitingen", voorziet de partij tevens een ander toekomstscenario: "Op de lange termijn zal de toekomst voor makers van muziek en film meer liggen in op een slimme manier gebruik maken van de mogelijkheden die internet en ICT in het algemeen bieden. Voor veel makers is het net nu al een prachtig platform dat hen juist geld oplevert."

Piratenpartij: "overbodige ondoordachte lastenverzwaring"
Volgens de Piratenpartij zou een downloadheffing overbodig zijn en een "extra belasting" betekenen, die "slechts de auteursrechtenlobby spekt die een verdienmodel hanteert dat door de technologie is ingehaald". Dat tekende Tweakers op. Nieuwe heffingen zouden burgers met een onnodige ondoordachte lastenverzwaring opzadelen. De Piraten reageerden met een persbericht op de SP-plannen. De Piratenpartij wil maximaal vijf jaar auteursrecht laten gelden voor commercieel gebruik en downloaden voor niet-commercieel gebruik toestaan. "Ook sites zoals The Pirate Bay blijven wat de Piratenpartij betreft gewoon legaal en toegankelijk."

Bits Of Freedom en Ntb reageren positief
Digitale burgerrechtenwaakhond Bits Of Freedom reageert opgetogen op het SP-voorstel op Twitter: "Goede notitie van @SPnl over digitale vraagstukken. Belangrijke onderwerpen komen aan bod." Ook de Nederlandse Toonkunstenaars Bond (Ntb) toont zich bij monde van directeur Erwin Angad-Gaur verguld: "De Ntb is blij dat na D66 en GroenLinks nu ook de SP volledig een eerlijke en reële keuze durft te maken tegen een downloadverbod en voor vergoedingsstructuren. De vraag is en blijft waar de PvdA blijft, om maar te zwijgen over de VVD, de grote aanjager van een downloadverbod. We zijn blij dat steeds meer partijen echte keuzes durven maken als het om de noodzakelijke hervorming van het auteursrecht gaat."