Sharon Gesthuizen (SP): "Bezuinigingen op cultuur terugdraaien"

Socialisten willen festivals niet laten opdraven voor politie-kosten

Atze de Vrieze ,

De SP wil de bezuinigingen op cultuur in zijn geheel terug draaien. Dat zei Sharon Gesthuizen van de SP dinsdagavond bij 3voor12radio. De SP stemde al tegen de plannen van het kabinet en belooft ook in de toekomst voor cultuur te vechten. "Wij vinden dat cultuur veel meer is dan het genoegen brengen aan een kleine groep. Het is essentieel voor een kritisch klimaat, te weten dat er meer is dan werken en de zorg van iedere dag. Als je dat niet op orde hebt, wat onderscheidt je dan nog van de beesten?"

In de aanloop naar de verkiezingen voelt 3voor12radio zes politici aan de tand over hun programma voor cultuur- en jongerenbeleid. Dat zijn niet toevallig dezelfde zes politici, die komende zondag op Lowlands speechen in het programmaonderdeel 'LLowgenda, Politiek Circus': Diederik Samsom (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Jolande Sap (GroenLinks), Halbe Zijlstra (VVD), Sharon Gesthuizen (SP) en Mona Keijzer (CDA). 3voor12 zendt Politiek Circus live uit. Meer info.

De SP wil festivals ook niet belasten met de kosten van politie-inzet. Anders dan VVD en CDA vindt de partij dat die kosten door de overheid betaald moeten worden. "Wij willen juist investeren in de politie, die al jaren klaagt over een crepeerbeleid: te weinig mensen om goed op te treden. Ik vind niet dat festivals voor die kosten op moeten draaien."