3voor12 draait (week 34): Anne Soldaat en nagenieten van Lowlands

3voor12 Album van de Week is Anne Soldaat - Anne Soldaat

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

Top 10:

1. Anne Soldaat - Anne Soldaat (album, Excelsior)
"Een nieuwe Anne Soldaat, een nieuwe Anne Soldaat, een nieuwe Anne Soldaat!!! Ahum, excuus." (Ingmar Griffioen)
"Hij pakt je op en schut je even de werkelijkheid uit. Zorg dat je niet verzuipt in dit bloedmooie album." (Jorinda)
"Opnieuw een uitstekende liedjesplaat van Anne Soldaat." (Atze de Vrieze)
2. Lowlands 2012

"Ben Howard is een super goede gitarist en heeft een stembereik van hier tot Tokyo." (Jorinda Teeuwen)
"Dat was gewoon echt de beste Lowlands die ik me kan heugen!" (Ingmar Griffioen)
"Punk, not my thing. Tenminste dat dacht ik. Totdat ik de rock ’n rollers van Pulled Apart By Horses zag." (Jorinda Teeuwen)
3. Animal Collective - Centipede Hz (Domino/Munich)
"Meest geknutselde plaat die ik ooit gehoord heb. Yeasayer eat your heart out, dat idee." (Judith Laanen)
"Animal Collective weet iedere plaat weer nieuwe wegen in te slaan, nieuwe geluiden te onwikkelen." (Stephan van Peursem)
4. FIDLAR – Wait For The Man (single)
"Ze stonden op het kleinste podium van Lowlands en konden dus moeilijk echt opvallen, maar ze waren er echt. Terecht, met een prima garagerock-ep met daarop deze uitstekende single." (Atze de Vrieze)
5. Public Enemy, live @ Tivoli, Utrecht, 22-08-12
"Ja: Flavor Flav is wat minder snel en hun boodschap minder urgent, maar de groep staat er 25 jaar na oprichting mooi nog steeds." (Ingmar Griffioen)
6. The Maccabees - Given To The Wild
"Het optreden op Lowlands was dermate goed dat ik de laatste plaat van deze Londense band nu helemaal stuk draai." (Judith Laanen)
7. Bill Fay – Life Is People (album, Dead Oceans/Konkurrent)
"Ontroerend breekbaar, mooi gespeeld en gezongen, en met onvallende maar verfijnde arrangementen." (Atze de Vrieze)
8. Alt-J - An Awesome Wave
"Ook zo'n Lowlandsband die is blijven plakken in mijn hoofd. Dat album heeft zich inmiddels ook in mijn grijze massa gewrongen." (Judith Laanen)
9. Nihill - Verdonkermaan (Hydrahead/Suburban)
"Verontrustend, dreigen, donker, hulpeloos, kil en hard." (Stephan van Peursem)
10. Four Tet - Pink (Text Records)
"Prachtige verzameling vinyl only singels van een elektronica artiest die zijn grenzen blijft verleggen en alsmaar beter wordt." (Stephan van Peursem)

Ingmar Griffioen draait:

Lowlands 2012 nagenieten van A-Z
Dat was gewoon echt de beste Lowlands die ik me kan heugen! Ook al heb ik maar 13 acts live gezien; via de redactie-tv en on demand wordt het beeld completer en fraaier. Ik genoot van elektronische frontrunners EPROM en John Talabot (live), van grote en hard rockende bands als Triggerfinger en Foo Fighters (jeugdsentimentje), van de beste en compleetste hiphopshow in jaren (Fresku heet die man), het lichtjes teleurstellende The Gaslight Anthem (maar wat een meeslepende songs), ging het hardst los op de psychrock van Graveyard, werd omvergeblazen en gebeukt door Trash Talk, was onder de indruk van Kyteman's nieuwe orkest, van de oprechte punkpassie die Refused nog aan de dag legde, van de energie van Sleigh Bells-frontvrouw Krauss en de weergaloze turntablism van C2C. Wat ik helaas niet live zag het intrigerende The Walkmen, wat een songs die band heeft hoor je in deze opname die me al dagen niet meer loslaat. Prachtig.
Anne Soldaat - Anne Soldaat (album, Excelsior)
Een nieuwe Anne Soldaat, een nieuwe Anne Soldaat, een nieuwe Anne Soldaat!!! Ahum, excuus. De vorige plaat In Another Life was voor mij het album van het jaar 2009, geniet nog regelmatig van de westcoast pop, de songsmederij, het gitaarspel en zijn kenmerkende stem. De opvolger betekent meer van dit alles en dat is verrekt goed nieuws.
Public Enemy, live @ Tivoli, Utrecht, 22-08-12
Je kan zeggen over Public Enemy wat je wil, ja: Flavor Flav is wat minder snel en hun boodschap minder urgent, maar de groep staat er 25 jaar na oprichting mooi nog steeds. Chuck D zit er bovenop, ook om de eerst even onzekere Flav in te fluisteren dat ie het goed doet. De show begint laat en na een half uur met twee (!) nummers en veel eindeloos geouwehoer, vrezen we het ergste. Maar nee; de effectieve speeltijd mag tegenvallen, de show wordt steeds beter. Dj Lord is nog altijd een uitstekende vervanger van Terminator X, ze spelen slechts twee nieuwe nummers (die zomaar een jaar of 15 oud hadden kunnen zijn) en de uitvoering van klassiekers als Welcome To The Terrordome, Fight The Power, Bring The Noise, Don't Believe The Hype en 911 is a Joke is superb. Bijna net zo tof als de vorige keer in Tivoli, maar toen speelden ze It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back (best hiphopalbum ever) dan ook integraal!

Judith Laanen draait:

The Maccabees - Given To The Wild
Het optreden op Lowlands was dermate goed dat ik de laatste plaat van deze Londense band nu helemaal stuk draai. Dat mag, want stiekem had ik 'm nog niet helemaal gehoord. Het heeft mijn overtuiging dat deze band het ooit helemaal gaat maken eens temeer versterkt. Prachtalbum, zeker met dromerige gitaarpopnummertjes als Glimmer.
Animal Collective - Centipede Hz
Meest geknutselde plaat die ik ooit gehoord heb. Yeasayer eat your heart out, dat idee. Bliepjes, dingetjes, geluidjes, alles zit erin. Het is net alsof alle instrumenten ter wereld in een blender zijn gekeild en daar is dit album uit geschud. De songstructuren zijn stiekem toch erg poppy en daarom des te lekkerder. Gaat onherroepelijk na een tijdje ook in je hoofd rondzweven, zodat je op niets vermoedende afwasmomenten ineens die debiele bliepjesmeuk neuriet. Maandag komt het album op de Luisterpaal!
Alt-J - An Awesome Wave
Ook zo'n Lowlandsband die is blijven plakken in mijn hoofd. Dat album heeft zich inmiddels ook in mijn grijze massa gewrongen. Tesselate, Fitzpleasure en Taro / Handmade blijven mijn absolute toptracks van deze stijlvolle staccato-plaat.

Jorinda Teeuwen draait:

Pulled Apart By Horses Live @ Lowlands 2012
Punk, not my thing. Tenminste dat dacht ik. Totdat ik de rock ’n rollers van Pulled Apart By Horses in de Charlie tent op Lowlands zag. Wat een te gekke band is dat. Goed gespeeld, toffe act. Kotsen, dat is niet mijn ding, maar dat schijnt dan weer bij de act te horen.
Ben Howard Live @ Lowlands 2012
Ook zo iemand waar ik niet het meeste van had verwacht. Ben Howard. Zijn album is een beetje braafjes, aardige liedjes, verschrikkelijk mainstream. Maar wat een goed optreden gaf hij op Lowlands, afgelopen weekend. Hij is een super goede gitarist en heeft een stembereik van hier tot Tokyo.
Anne Soldaat – Anne Soldaat
Tot een paar weken geleden kende ik Anne Soldaat uitsluitend als gitarist van Tim Knol. Totdat ik zijn eerste soloalbum hoorde In Another Life hoorde. En nu doet hij het ook weer met zijn nieuwe titelloze album: Hij pakt je op en schut je even de werkelijkheid uit. Zorg dat je niet verzuipt in dit bloedmooie album.

Atze de Vrieze draait:

FIDLAR – Wait For The Man (single)
Je schijnt het met hoofdletters te moeten schrijven, FIDLAR. Vooruit dan maar. Ze stonden op het kleinste podium van Lowlands en konden dus moeilijk echt opvallen, maar ze waren er echt. Terecht, met een prima garagerock-ep met daarop deze uitstekende single.
Anne Soldaat – Anne Soldaat (album, Excelsior/V2)
Opnieuw een uitstekende liedjesplaat van Anne Soldaat. Hij is de laatste jaren in de vorm van zijn leven en varieert van fraaie taal-experimenten (Ding Ding Sun) tot ontroerende ontboezemingen (If) tot simpelweg heel goede liedjes als Maybe, Mai Thai en Safe As A Rock.
Bill Fay – Life Is People (album, Dead Oceans/Konkurrent)
Het eerste solo-album van verloren zoon Bill Fay in meer dan veertig jaar staat vol met serieuze overdenkingen. Ontroerend breekbaar, mooi gespeeld en gezongen, en met onvallende maar verfijnde arrangementen.

Stephan van Peursem draait:

Nihill - Verdonkermaan (Hydrahead/Suburban)
Absoluut de ongezelligste plaat die deze maand op de luisterpaal staat. Verontrustend, dreigen, donker, hulpeloos, kil en hard. Hele knappe plaat van deze Nederlandse Black-metal band, die internationaal ook al wordt opgepikt.
Four Tet - Pink (Text Records)
Prachtige verzameling vinyl only singels van een elektronica artiest die zijn grenzen blijft verleggen en alsmaar beter wordt.
Animal Collective - Centipede Hz (Domino/Munich)
Vanaf maandag staat mijn album van het jaar tot nu toe op de luisterpaal. Waarom ik het zo goed vind? Animal Collective weet iedere plaat weer nieuwe wegen in te slaan, nieuwe geluiden te onwikkelen. Een band die het geluid van de popmuziek op een fijne manier weet te verbreden, maar altijd fris en speels blijft. Mijn feelgood-plaat van het jaar die vol met rare wendingen en goede songs... Volgende week meer!