De Piratenpartij staat voor een grondige hervorming van het auteursrecht. De nieuwe partij profileert zich in het vandaag gepresenteerde programma zoals verwacht als informatiepartij, die strijdt voor vrije, ongecensureerde internettoegang en netwerkneutraliteit. Het embedden, linken en remixen van auteursrechtelijk beschermde werken is ok, Digital Rights Management (DRM) en internetheffingen zijn uit den boze. Het verkiezingsprogramma kijkt ook uitgebreid naar de privacy van burgers en ook het merkenrecht en het patentsysteem moeten op de schop, zodat "ze in lijn komen met de mogelijkheden van onze tijd".
"Vroeger moest je als piraat kustplaatsjes als Den Briel ontzetten, met de huidige wetgeving is nagenoeg iedereen met een internetverbinding al vlug piraat", stelt de Piratenpartij. Het stoort de nieuwkomer dat de "misdaden van de moderne piraat als muziek uitwisselen, software ontwikkelen en censuur ontduiken, worden tegengegaan met een steeds strengere controle van de informatiestroom." De partij oordeelt dat consumentenrechten de burger zouden moeten beschermen "tegen onredelijke restricties vanuit de entertainmentbranche". Toepassingen als Digital Rights Management moeten daarom volgens de partij verboden worden, evenals bijzondere heffingen op internet.
Een van de zeven kernpunten in het partijmanifest is het delen van cultuur en informatie bevorderen, mede door het auteursrecht te hervormen. Daartoe wil de partij het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal toestaan voor niet-commercieel gebruik en het auteursrecht voor commercieel gebruik beperken tot maximaal vijf jaar. Ook moet het combineren, veranderen en remixen van auteursrechtelijk beschermd materiaal toegestaan worden (mits met bronvermelding), evenals het verwijzen naar, linken en embedden van materiaal, onder alle omstandigheden.
Een ander speerpunt voor de Piratenpartij is de Vrijheid van informatie. "Internet is diep geworteld in de maatschappij. De toegang ontzeggen van het internet aan iemand is vergelijkbaar met iemand uitsluiten van de maatschappij." De Piratenpartij oordeelt dat vrije en ongecensureerde internettoegang een burgerrecht is en verplichte filters op internetverbindingen ongewenst zijn. Netwerkneutraliteit wordt verplicht gesteld als het aan de partij ligt, want het blokkeren van aanbieders van diensten op het internet is discriminerend. Verder moet draadloos en bedraad internet voor iedereen, overal beschikbaar zijn.
De Piratenpartij laat zich in het programma niet expliciet uit over downloaden en BitTorrent-grossiers als The Pirate Bay, maar noemt wel het gewraakte anti-piraterijverdrag ACTA: "Het ACTA-verdrag druist lijnrecht in tegen de nationale burger- en consumentenrechten, overheidstransparantie, innovatie en creativiteit, en wordt niet ingevoerd." De partij maakt deel uit van een internationaal netwerk van Piratenpartijen in ruim veertig landen, in Brussel vertegenwoordigd door Pirate Parties International. De partij meent dat Nederland internationaal moet zorgen dat alle verdragen op het gebied van auteurs- en patentrecht "opnieuw geëvalueerd worden in het licht van de vrije informatiesamenleving".
Het zijn gezien de partij-achtergrond wellicht niet de meest verrassende punten, zoals het ook geen opzien baart dat de Piratenpartij op deze punten het meest uitgesproken programma heeft. Het is wel een pleidooi voor minder overheidsregulering en meer vrijheid in zware economische tijden.
Piratenpartij presenteert verkiezingsprogramma
Hervorming auteursrecht moet delen van cultuur en informatie bevorderen
De Piratenpartij wil een grondige hervorming van het auteursrecht. De nieuwe partij profileert zich in het programma zoals verwacht als informatiepartij, die strijdt voor vrije, ongecensureerde internettoegang en netwerkneutraliteit. Het embedden, linken en remixen van auteursrechtelijk beschermde werken is ok, Digital Rights Management en internetheffingen niet.