Pinkpop moet aanstaande vrijdag voor de rechter komen op verdenking van het overtreden van de drank- en horecawet. “Al jaren is Pinkpop eigenaar van het terrein waar het festival wordt gehouden. En al die jaren gaat het goed met de vergunningen. Totdat er een nieuwe ambtenaar bij de gemeente Landgraaf is aangesteld die de regels anders is gaan interpreteren”, zegt een gebeten Jan Smeets. Zo is de vergunning voor het schenken van drank is wel aanwezig, maar volgens de betrokken ambtenaar is deze niet meer actueel omdat er nieuwe leidinggevenden zijn aangesteld. Dit maakt de vergunning ongeldig. “In plaats van een wijziging doorvoeren, zoals in een situatie als deze gebruikelijk is, stuurt de ambtenaar een agent op ons af.”
De agent tekende meerdere keren proces verbaal op: in 2006 op de snuffelmarkt die op het terrein werd gehouden, tijdens Pinkop Classic 2007 en afgelopen Pinkpop. Aankomende vrijdag moet Smeets zich voor de rechter verdedigen.
Met boze vinger wijst Smeets nu naar de gemeente. “Ik zei al lang geleden: dit moet veranderd worden, maar ik maak die vergunningen niet. Daar is de gemeente voor. Na Pinkpop 2008 werden we op het gemeentehuis met alle egards ontvangen. Vervolgens wordt ons gevraagd om ons bij de politie te melden. Ik dacht ook daar complimenten te krijgen. In plaats daarvan kregen we een proces verbaal. Tussen Pinkpop en de gemeenten bestaat een correct vertrouwen. Maar het lukte ze blijkbaar niet om de betrokken ambtenaar terug te roepen.”
Hans Erfkemper is wethouder Evenementen van de Limburgse gemeente. Hij vertelt dat niet de gemeente en de politie verantwoordelijk zijn voor de controle op de exploitatievergunningen, maar de Voedsel en Warenautoriteit. “Die constateerde een paar jaar gelden dat enkele bedrijven, waaronder Pinkpop, niet aan de eisen voldeden. Iedereen heeft toen zijn papieren in orde gemaakt, behalve Jan Smeets.”
Erfkemper betreurt de situatie en hoopt met een oplossing te kunnen komen: “We waarderen Smeets. Ik denk persoonlijk ook niet dat Pinkpop in gevaar is. We zijn voornemens de APV (Algemene Plaatselijke Verordening waar de exploitatievergunningen in opgenomen zijn) en de contracten aan te passen. Ook zijn we inmiddels al bezig met een nieuw evenementencontract om de administratieve lasten voor Pinkpop te verminderen. Een mogelijke optie voor het contract zou zijn om de drankexploitatie af te schaffen voor evenementen. Maar ik kan niet beloven dat die er komt. De raad heeft uiteindelijk het laatste woord.”
Smeets blijft sceptisch. De mogelijkheid bestaat het OM de zaak seponeert. “Maar loopt het vrijdag niet goed af, dan starten we een bodemprocedure tegen de gemeente Landgraaf”, aldus Smeets.