Melkweg voorlopig gered

Gemeente wil toezichthouder bij popzaal

Het voortbestaan van de Melkweg is tot na de zomer veiliggesteld. Met een toezegging van een half miljoen kan de Amsterdamse popzaal voorlopig alle rekeningen betalen. De gemeente is echter verbijsterd over de manier waarop het tekort verborgen is gebleven en besloot een voorwaarde aan de zak geld te verbinden: een financieel toezichthouder moet de boel tot op de bodem uitzoeken.

Gemeente wil toezichthouder bij popzaal

De Amsterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met een reddingsplan voor de Amsterdamse Melkweg. De popzaal heeft 1,8 miljoen euro uitgegeven terwijl daar geen dekking voor was. Daardoor is er een acuut betalingsprobleem ontstaan. Met een bedrag van vijf ton euro wordt dat probleem uitgesteld tot na de zomer. Maar opgelost is het daarmee nog niet.

Het college van B&W wilde aanvankelijk 1,2 miljoen euro voor haar rekening nemen en 560.000 euro door de Melkweg laten ophoesten. De gemeenteraad voelt zich echter geschoffeerd door de manier waarop de Melkweg en de projectgroep met gemeente-ambtenaren het tekort verborgen hebben gehouden.

Meerdere partijen vonden het kwijtschelden van zoveel geld niet passen bij het "mismanagement" rondom de verbouwing.
Ondanks de zware kritiek op de gang van zaken, vond behalve het CDA de hele raad het cultureel belang van het voortbestaan van de Melkweg belangrijker. Een motie van GroenLinks, D66 en de VVD voorzag behalve in een bedrag van een half miljoen ook in het aanstellen van een financieel toezichthouder. Doe moet alles tot op de bodem uitzoeken en na de zomer verslag uitbrengen. Ook moet hij bekijken hoeveel ruimte de Melkweg heeft om het gat zelf te dichten.

De SP wilde nog een stapje verder gaan en probeerde dat met een eigen motie. Eerder zinspeelde de partij in de wandelgangen nog op het vertrek van de Melkweg-directie, maar zover ging de motie uiteindelijk niet. Wel vindt de SP dat de Melkweg geen kwijtschelding verdient en dus al het geld maar moet lenen. Dat is Toen dat voorstel het niet haalde, schaarde ook de SP zich achter de motie van GroenLinks, D66 en VVD.

Kern van het probleem is een uitgavepost van 1,8 miljoen euro die betrekking heeft op verbouwing van de Melkweg. Een deel van die verbouwing is met de nieuwe grote zaal al opgeleverd. Een ander deel, een vlakke vloer die de Melkweg samen met de Stadsschouwburg wil exploiteren, is nog in aanbouw. Al sinds het begin van het project in 2001 was bij zowel de Melkweg als betrokken ambtenaren bekend dat een grote kostenpost nergens gedekt was in de begroting. Pas zes weken voor de opening van de nieuwe Melkwegzaal, begin februari van dit jaar, werd de verantwoordelijke wethouder ingelicht. Daarna kwam het lijk snel uit de kast rollen.