Wie zomer zegt, zegt festivals. In kranten en op nieuwssites is er na afloop vaak over terug te lezen. Leg je die berichten naast elkaar dan valt op dat de manier van informeren per festival enorm verschilt. Bij verslaggeving over Dance Parade ligt de nadruk op het aantal aanhoudingen. Bij Loveland idem dito. Maar over de arrestaties op Welcome To The Future wordt geen woord gerept, terwijl daar meer mensen werden opgepakt dan op Loveland. Vermelding van arrestatiecijfers blijkt louter op toeval te berusten.
Dancefestivals Welcome To The Future (WTTF) en Loveland ontvingen vorige week na afloop veel aandacht van de pers. Eén ding viel op: in tegenstelling tot Loveland stond in de berichtgeving over WTTF geen woord over arrestaties. Bij navraag blijkt het om 45 aanhoudingen te gaan, meer dan op Loveland.
De informatie in de meeste berichten over bovengenoemde festivals zijn afkomstig van het ANP. Het persbureau was bij beide zelf niet aanwezig. Coördinator binnenland Erik Raven: “We houden hier geen lijst bij met alle festivals. We berichten alleen over kleine evenementen als we daar informatie van binnen krijgen. Dat was bij Loveland het geval. In het politiebericht daarover ging het om tientallen arrestaties. Dat is voor ons voldoende om er een paar alinea’s over te schrijven. Over WTTF hadden we geen informatie binnen gekregen. Was dat wel het geval, dan hadden we daar ook zeker aandacht aan besteed.”
“Media gaan willekeurig te werk”, zegt Awakenings organisator Rocco Veenboer. “Of politie melding maken over de arrestaties is één. Maar dan is het altijd nog de vraag of media het feit oppikken.” Vorig jaar dook de pers massaal op Awakenings, nadat 131 mensen waren opgepakt. “Dat wás toen ook nieuws. Het begin van de strenge politiecontrole begon daar. Met als gevolg dat veel mensen werden opgepakt. Maar tegenwoordig is een gemiddeld aantal aanhoudingen van veertig niets.”
Frank van den Bold richtte in 1992 danceblad Bassic Groove op. Sinds de begindagen van house volgt hij de berichtgeving erover aandachtig. “Die informatie is eigenlijk geen informatie.” Hij doelt daarbij op het aantal aanhoudingen. “Wat zeggen cijfers over het verloop van een feest? Helemaal niks, zolang je niet weet wat de reden tot arrestatie is. Is het omdat een persoon gewelddadig was, of omdat iemand een gram wiet teveel bij zich had.” Toch ziet hij geen heil in het onvermeld laten van politiecijfers. ”Zwijgen hoeft niet, er is immers toch niets te verbergen. Maar het is daarom wel des te belangrijker dat de redenen tot arrestaties erbij staan vermeld.”
De negatieve publiciteit rondom Awakenings heeft de organisatie geen schade berokkend, zegt Veenboer nu. “Integendeel, het heeft ons naamsbekendheid opgeleverd. Achteraf heb ik de politie hartelijk bedankt.” Het maakt hem dan ook niets uit dat politiecijfers vermeld worden. “Toch zou de pers voor de verandering ook eens bij rockfestivals als Arrow Classic Rock of Pinkpop moeten gaan kijken. Daar gebeurt ook van alles, alleen lees je dat nooit in de krant terug.”
Volgens Pinkpop baas Jan Smeets heeft zijn festival net zo goed te kampen met slecht nieuws. “Na afloop staat standaard een foto in de krant waarop de achtergelaten puinhoop is te zien, waarvan ik denk ‘dat is toch logisch met zo veel mensen’. En elk jaar weer lees ik berichten over ongeregeldheden die niets met Pinkpop van doen hebben, maar wel als zodanig worden verkondigd.” Niet dat binnen de muren enkel heilige boontjes rondlopen. Het exacte aantal aanhoudingen tijdens de afgelopen editie kent Smeets niet. “Maar vergeleken met dancefestivals is het een verschil van dag en nacht. En dat terwijl ook wij een zero-tolerance beleid hanteren”, zegt hij. Het merendeel van de arrestaties op Pinkpop vinden plaats op verdenking van diefstal. Op dancefestivals gebeurt het vaker op grond van drugsbezit.
Op Lowlands haalde vorig jaar één arrestant de media: een terrorist in witte jurk met bomgordel, die achteraf een promoter van een feestorganisatie bleek te zijn. Lowlands zelf doet geen uitspraken over arrestaties. Dat is aan de politie Biddinghuizen, de gemeente waar het festival onder valt. Politie Biddinghuizen zegt op haar beurt bewust niet met aantal aanhoudingen naar buiten te treden. Voorlichter Erik Riemens: “Een enkele keer is er na afloop in samenspraak een persbericht opgesteld. Het zijn maar cijfers. Daarbij is het onmogelijk elke reden achter een arrestatie te noemen, waardoor cijfers een eigen leven gaan leiden en elke krant ze anders interpreteert. Dat willen we niet.”