Steeds meer bands huiverig voor opnames Steeds meer bands huiverig voor opnames

Mediacoördinator Hein Fokker: "En daarom heb ik een golfkarretje nodig"

Steeds meer bands huiverig voor opnames

Mediacoördinator Hein Fokker: "En daarom heb ik een golfkarretje nodig"

Vlak voor de grote festivals krijgen we altijd veel mailtjes van verontruste fans met de vraag of we hun favoriete bands nog mogen opnemen of filmen. Als het aan ons ligt, zetten we iedere vierkante meter van het Lowlandsterrein na afloop van het festival on demand. Maar bands worden huiverig voor opnames.

Mediacoördinator Hein Fokker: "En daarom heb ik een golfkarretje nodig"

Hein Fokker is mediacoördinator op Lowlands en regelt de contracten over de opnames met de bands. Vlak voor aanvang van het festival zit hij nog midden in het papierwerk, terwijl hij natuurlijk liever alvast in Biddinghuizen op zijn fiets rond crosst. Fokker: "Ik wacht nog op heel veel mailtjes. Er is dit jaar een hoop gedoe: iedere band heeft een eigen verhaal en eigen wensen."

Zo heeft het eerste management van een band zich al gemeld. De zanger van hun band mag niet in close up gefilmd worden. "Hij heeft last van een puistje op zijn rechterwang," legt Fokker uit. "De eisen worden steeds strenger. Meer bands willen eerst de opnames zelf zien. Waarschijnlijk hebben zij steeds meer slechte ervaringen in het buitenland. Ze hoeven maar één keer slecht opgenomen te worden in Portugal of Griekenland en wij kunnen het vergeten." Door de opkomst van YouTube zijn bands extra huiverig. Fokker: "Je weet vooraf dat alle nummers van Lowlands 2007 vroeg op laat op YouTube opduiken. Is dat erg? Ik vind van niet."

En dus kan Fokker nog maar weinig namen noemen van bands waar hij zijn microfoons en camera's boven mag hangen: "Battles, Rakes, Gabriel Rios, C-Mon & Kypski, alle Essentwinnaars, alles van Topnotch, Kings of Leon, Killers en Editors. In totaal heb ik een stuk of twintig positieve reacties. Opvallend is dat steeds meer bands uit de onderste regionen ook afwachtend zijn. De een wil het eerst zelf horen, de ander keurt het liever meteen af omdat de band nieuwe nummers speelt en vaak heeft het ook nog eens met de platenmaatschappijen te maken."

Het gevolg voor Fokker is dat hij kan uitkijken naar een hectisch weekeinde: "Ik moet alles last minute regelen." En dus fietst hij het hele weekeinde van de ene backstage naar de andere met een stapel contracten en een pen in de borstzak. Fokker: "Het is eigenlijk onmenselijk. Ik heb een golfkarretje nodig, maar dat krijg ik niet van de organisatie. Ik wil een golfkarretje!"

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12