Justin Frankel, maker van programma’s als Winamp en Gnutella, heeft nieuwe software ontwikkeld voor muzikanten, die online met elkaar willen jammen. Zijn programma wordt gepresenteerd als ‘Skype voor muzikanten’, naar analogie met het goedkope belprogramma Skype.
Ninjam, oftewel Novel Interval-based Jamming Architecture, is zogezegd het eerste softwareprogramma dat musici de mogelijkheid biedt synchroon met elkaar te spelen over internet. Het grote struikelblok voor online jammen is het probleem van vertraging (latency). Als een muzikant namelijk iets inspeelt, duurt het een paar milliseconden voordat het bij de toehoorder uit de boxen klinkt. Bij gewone telefoongesprekken maakt dit niet zoveel uit, maar in de muziek is timing natuurlijk essentieel voor het samenspelen.
Frankel kwam op het ingenieuze idee om met Ninjam de latency tussen computers niet te verkorten, maar juist zo te verlengen, dat de toehoorder precies op de maat (of zo je wilt: op een volgende beat) het geluid van zijn online medespeler hoort. Zo kan er toch synchroon worden gespeeld, zij het met een vertraging van een hele maat (of meerdere maten naar voorkeur). Hiermee zouden een hele hoop trein-, bus- en vliegreizen tussen musici kunnen worden bespaard. 3VOOR12 vroeg een paar kenners hoe revolutionair en gebruikersvriendelijk zij Ninjam vinden.
Maxim Schram, producer van de elektronica-funkband Artefact, heeft wel oren naar een manier om online te jammen. Hij woont in Eindhoven, de zangeres van Artefact in Delft en hun bassist in Maasstricht. Het zou een hoop tijd schelen als ze alledrie vanachter hun pc konden samenspelen. Over Ninjam zegt hij: “Het idee van online samenspelen is in principe niet nieuw. Al sinds een jaar of zes, zeven bestaat er bijvoorbeeld in het audioprogramma Logic een functie waarmee je online muziek met elkaar kunt maken. Maar het idee om computers virtueel te synchroniseren (vertraging verlengen tot hele maten), hoor ik voor het eerst.”
Op de afgelopen Musik Messe in Frankfurt werd Digital Musician gepresenteerd. Daarmee kunnen gebruikers op afstand opnamen maken. Daarbij kan ook gebruik worden gemaakt van webcams. Je kunt er alleen niet meer samenspelen, zoals bij Ninjam. Schram: “Wat ik prettig vindt aan webcams, is dat je beter met elkaar kunt communiceren. Gezichtsuitdrukkingen en handgebaren zijn essentieel als je iets duidelijk wil maken aan elkaar.”
Don Funcken, samen met zijn broer Roel het electronica-duo Funckarma, weet het nog zo niet. Onlangs brachten zij een plaat uit met vocalen van de Shadow Hunters in Amerika. Voordat de plaat uitkwam hadden zij elkaar nog nooit in levenden lijve gezien. Dit gebeurde allemaal via file transfers. Funcken: “Ik vond het eigenlijk wel best dat we daarbij geen directe verbinding hadden. Het is wel fijn om ongestoord je beats te kunnen maken zonder al te veel wederspraak. Online jammen vertraagt het proces alleen maar, lijkt mij.” Over Ninjam is hij nog niet laaiend enthousiast. “Het idee is origineel, maar ik vraag me af of het in de praktijk werkelijk gaat werken. Ik denk dat de koppeling tussen mens en machine te nadrukkelijk aanwezig is. Ik stap vooralsnog liever op de trein.”
Don Funcken geeft toe dat hij al veel lovende reacties heeft gelezen op het Ninjam forum, maar dat hij op het eerste gezicht niet precies de meerwaarde van Ninjam inziet. “Maar ik zou wel geïnteresseerd zijn het programma eens grondig te testen.” Maxim Schram heeft de link ook al doorgestuurd naar zijn bandleden. Wellicht een jamsessie onder curatelen van 3VOOR12 in de nabije toekomst? Wij houden je op de hoogte.
Computerprogramma Ninjam maakt online jammen mogelijk
Jamsessies met een maat vertraging vanachter je pc
Het grote struikelblok bij online jamsessies is de vertraging die optreedt bij de verbinding. Ninjam heeft daar een ingenieuze oplossing voor bedacht. Door het ingespeelde stuk nog verder te vertragen, speelt de muzikant een maat later mee. 3VOOR12 vroeg kenners van Artefact en Funckarma zich buigen zich over dit vernuftige staaltje software.