Sinds de opkomst van de mobiele telefoon is het apparaat op festivals en bij concerten een beproefd middel gebleken om tussen 50.000 mensen juist die ene vriend te vinden. Strakke afspraken of lange vlaggenstokken werden overbodig. Gewoon even bellen: “Ik ben nu hier. Jij ook?” Toch kan dat gemak binnenkort zo maar weer eens verdwijnen als organisatoren van concerten en festivals op last van optredende artiesten mobiele telefoons gaan verbieden. Want telefoons kunnen ook steeds betere foto’s maken, filmen en geluid opnemen.
Het Tilburgse 013 had op 30 januari van dit jaar de Nederlandse primeur. Ook al kon je toen met een telefoon niet meer dan een lullig korrelig postzegelfotootje maken, A Perfect Circle verbood bij haar optreden mobiele telefoons met camera en opnamefunctie. Er werd volgens aanwezigen extreem streng op gecontroleerd. Op dancefestival Lovefields in Limburg handelde de beveiliging iets soepeler. Was er zero tolerance op drugsgebied, camera’s tot een kwaliteit van 4 megapixels (hoe meer pixels, hoe beter de foto) werden wel nog gedoogd. Alles daarboven niet.
Volgens Stewart Cameron van Sony Ericsson Zweden is het een kwestie van tijd voor mobiele telefoons ook die grens overschrijden: “Wij brengen in Europa nu een nieuw toestel op de markt met een camera die 1,3 megapixels haalt. Daarmee kun je ook redelijk mooie video-opnames mee maken. Ook hebben we telefoons met een geheugen waarmee je makkelijk een uur video kunt schieten. In Azië circuleren al mobieltjes met een 3.0 megapixel camera.” De kwaliteit van geluidsopnamen zal een vergelijkbare vlucht nemen, denkt Cameron: “Gesproken woord opnemen gaat nu al prima. Bij concerten heb je natuurlijk de kans op oversturing als het binnenkomend geluid te hard is. Maar ik acht het niet ondenkbaar dat je binnenkort ook een goede microfoon kunt aansluiten.”
En dan is je telefoon in feite dus een complete bootleg studio. Koppel dat aan de mogelijkheid om het opgenomen materiaal via internet ook direct door te sturen naar de rest van de wereld en je snapt dat de telefoon een verdwijnend fenomeen is op concerten en festivals. Wanneer een ban op mobiele telefoons eraan komt, durft Jan Willem Luyken van Mojo niet te voorspellen. “Ons beleid is simpel: fotograferen en opnames maken mag niet. In de praktijk gedogen we camera’s met lenzen tot 70 mm. Digitale camera’s zijn verboden. Voor telefoons met camera’s hebben we nog geen beleid, maar als de kwaliteit zo snel toeneemt, komen er zeker nieuwe richtlijnen.” En komen de vlaggen misschien weer terug als herkenningsmethode!
GSM wacht ban op concerten en festivals
Foto- en video opties naderen binnen twee jaar professionele kwaliteit
Mobiele telefoons kunnen binnen een jaar een uur video opnemen in acceptabele kwaliteit en foto’s maken die goed genoeg zijn voor een glossy magazine. Als dat moment aanbreekt, zijn telefoons waarschijnlijk taboe in concertzalen en op festivals.