Petersburg debuteert met eigenaardig cool gitaarliedje

Weer een aanwinst voor de Nederlandse indierockscene

Het is een goede tijd voor rafelige Nederlandse gitaarmuziek. Dat bleek vorige week op festival Loose Ends, dat blijkt aan releases van Pip Blom, Personal Trainer, Korfbal en Real Farmer. En dat blijkt aan ‘Today’, de eerste single van de Amsterdamse band Petersburg. Een prachtig, eigenaardig nummer: de drums klinken verknipt en overstuurd, de zang gaat volledig in het rood, gitaren beginnen gemeen te piepen, maar daarachter zit ook een zachtaardig mooi liedje verstopt met akoestische gitaar en een euforisch refrein. Hij duurt nauwelijks langer dan twee minuten, dus je kunt hem gewoon tien keer achter elkaar luisteren in de tijd dat je van huis naar het station fietst. Of je kunt de geweldige vervreemdende animatievideoclip erbij kijken, maar dan kun je maar beter even afstappen.

‘Today gaat over een ritme in mijn hoofd dat ik meemaakte toen ik met een meisje in een bloemenveld liep’, vertelt frontman Camiel Muiser erover. De klank 'vandaag' vloog mijn gedachten binnen bij iedere voetstap die zij en ik namen. Dat ging een korte tijd door. Toen het ophield, stond alles stil. Alles behalve datgeen wat gebeurde. Het is een verlichting als de gedachten, die je vertellen dat het nu allemaal gebeurt, langzaam wegvliegen. Dat er nooit eenzelfde moment is als dit moment.’

Je kent de band wellicht nog onder de naam Petersburg Orderer: het soloproject van Camiel Muiser (ooit Palio Superspeed Donkey) met de fenomenale gitarist Boris de Klerk (ex-Canshaker Pi). Met het toetreden van Erik van der Paardt (bas) en Jilles van Kleef (gitaar, o.a. Torii en Global Charming) besloten ze het Orderer weg te strepen en de naam te veranderen in Petersburg. Op 27 september verschijnt het album Show. Camiel: ‘De plaat werd opgenomen in een paar dagen aan het eind van 2018. Dat was een fijne tijd. We hadden niets voorbereid, alleen een paar liedjes op gitaar en de zin ze te spelen. Een paar maanden later heeft de geduldige en horende Casper van der Lans de plaat gemixt.’ Show verschijnt op 27 september op Geertruida.

Meer #hollandsenieuwe vind je in ons dossier en de Spotify-playlist.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12