Album van de Week (24): Japanese Breakfast
Japanese Breakfast omarmt haar persoonlijke én muzikale identiteit met verve op derde album
De Koreaanse kakivruchten op de cover verraden het al: dit album is voor de Koreaans-Amerikaanse Michelle Zauner alias Japanese Breakfast zowel een spreekwoordelijke viering van haar Koreaanse roots als een létterlijke. Op haar vorige twee shoegaze en indierock getinte albums scheen, door de dromerige instrumentatie heen, een hoop rouw door. Zauners moeder overleed jaren geleden aan kanker én Zauner worstelt al jaren met haar identiteit. Jubilee kenmerkt een nieuw, vrolijker hoofdstuk. Het is eindelijk tijd om na regen de zonneschijn te laten verschijnen.
De titel van de introtrack ‘Paprika’ is een verwijzing naar de gelijknamige Japanse sciencefiction film van Satoshi Kon. Dat surreële van die film vertaalt in dit nummer naar hoe zij zich voelt als artiest waarvan haar woorden ver reiken én tot in de detail worden uitgeplozen: ‘How’s it feel to stand at the height of your powers / To captivate every heart?’. De grootse euforische fanfaregeluiden toverde ze uit Protools, met alle plugins op maximale setting. Moeiteloos trekt ze je zo die surreële wereld in waarop er volop ruimte voor de hoogtij waar ze al die jaren naar hunkerde. Toch schijnt er ook vaak genoeg nog een stukje melancholie door. Zelfs de heuse fanfare op ‘Paprika’ draagt een bittere boodschap richting het einde van het nummer: ‘But alone it feels like dying.’
En zo neemt Zauner je mee door een hoop hoogte- maar ook dieptepunten. Want elk stukje geluk mag ook best wel wat inspanning kosten. Op ‘Be Sweet’, waarop ze een gebroken relatie aan elkaar lijmt, zet ze haar best 80s pop beentje voor. Je hoort vrolijke, catchy gitaarrifjes en een ontiegelijk bombastisch refrein waarop ze uitschreeuwt dat ze ergens in wil geloven. ‘Posing in Bondage’ daarentegen is een softe, sensuele dreampoptrack met weer die bitterzoete ondertoon. Zauner heeft een hoop verdriet verwerkt en hoopt nu dat iemand zich aan haar wil binden in romantische zin. Evenals bij het euforische ‘Be Sweet’ klinken er aanstekelijke popmelodieën.
Zo staan alle nummers met één been in de pop en met de andere in de underground. En het mooiste van alles: Zauner heeft op ‘Jubilee’ nu écht haar eigen smoel gevonden waarin die twee werelden prima door één deur kunnen. Niet alleen persoonlijke identiteit is omarmd, ook haar muzikale. En met verve! Nu zelfs ‘Be Sweet’ is verschenen in de populaire simulatiegame The Sims, kan het niet langer meer duren voor Japanese Breakfast de grotere (pop)podia bestijgt.
Lees ook hier ons interview met de zangeres, waarin ze vertelt over het verwerken van haar verlies en het opnieuw omarmen van het leven.