Kijk terug: Underworld onder Rijksmuseum op ADE17

Engelse pioniers claimen hun plek in het museum

Een van de meest opmerkelijke shows van Amsterdam Dance Event 2017 (een jaartje geleden), was die van de Engelse rave-pioniers Underworld. Zij speelden op uitnodiging van Audio Obscura een gratis toegankelijke show in de tunnel onder het Rijksmuseum. De videoopnames zijn nu afgestofd en hier terug te zien. 

Zoals we vorig jaar schreven: met zijn bril op het puntje van zijn neus laat Smith grijnzend ‘Rez’ los op de tunnel. Emo-trance, met die drums die alsmaar meer op lijken te komen, en dan ook nog een zee aan 90s lasers die net boven de hoofden van het publiek schijnen. En dan moeten ‘Cowgirl’ en ‘Born Slippy’ nog komen. Bij die twee gedoodverfde afsluiters, komt een interessant beeld naar voren. Net als Kraftwerk, claimt Underworld met een show in een museum een plek in de cultuurcanon. Volkomen terecht, gezien de impact die ze hebben gehad. Maar waar Kraftwerk statisch in toonzalen van grote musea speelde, is het bij Underworld een gratis rave in de tunnel. En dat is eigenlijk precies de goede plek.

Kijk hier ook de co-host-uitzending van Karl Hyde in 3voor12 Radio terug, en lees hier het uitgebreide interview dat we toentertijd deden. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12