Kijk terug: Karl Hyde (Underworld) co-host in 3voor12 Radio

Brein van Britse dancepioniers Underworld geeft geschiedenisles en laat favorieten horen

Redactie 3voor12 ,

Karl Hyde, het genie van de legendarische Britse dance-act Underworld, was in het land! Hij schoof aan in 3voor12 Radio om de show een uur lang mee te presenteren, heel veel van zijn favoriete tracks te laten horen en te praten over zijn musicerende dochter, werken met Brian Eno, het aanstaande album Barbara Barbara, We Face A Shining Future en hoe hij leerde dansen op een feestje in Paradiso. Kijk en luister de hele uitzending terug.

Karl Hyde liet een hele berg aan klassiekers horen die het Underworld-geluid hebben gevormd, gaf een geschiedenisles van jewelste én vertelde over zijn musicerende dochter en haar band Nervous Conditions. Bovendien leerde hij dansen in Amsterdam (!) op een Welcome To The Future-feest in Amsterdam en daar hielp zijn synesthesia ontzettend bij (waar hij vormen ziet bij geluiden). Beluister hieronder ook los de 20 tracks die hij selecteerde.

Je kent Underworld vooral van de enorme hit Born Slippy, gebruikt in de laatste scene van de film Trainspotting. Door die immens succesvolle film schoot de tot dan obscure track ineens naar nummer twee op de Engelse hitlijst. Maar ook het doorbraakalbum dubnobasswithmyheadman (een jaartje eerder uitgekomen) is een ware klassieker, vooral door de combinatie van progressieve house/techno producties met de hypnotiserende, poëtische praatzang van Karl Hyde. Maart vorig jaar speelde de groep het 21 jaar oude album nog integraal in Paradiso en op STRP in Eindhoven.

Samen met The Chemical Brothers en The Prodigy behoort Underworld tot de grote Britse acts die elektronische muziek naar de festivalweide vertaalden. Van deze drie zit Underworld het dichtst tegen techno aan, en op Lowlands lieten ze afgelopen zomer nog zien hoe tijdloos hun muziek is. Comebacksingle I Exhale belooft veel voor de nieuwe plaat en heeft een verrassend geluid. De gebruikelijke spoken word van Karl Hyde is er natuurlijk op te vinden, maar muzikaal pakt I Exhale terug op een geluid van nog vóór magnum opus Dubnobasswithmyheadman (1993): duistere postpunk, met synths als cirkelzagen. Komende maand is Underworld een van de headliners van Paaspop.