Verbod op plastic wegwerpbekertjes in 2024

Festivals mogen ze enkel nog inzetten bij grootscheepse recycling

Vanaf 1 januari is het niet meer toegestaan bier in wegwerpbekertjes te tappen tijdens evenementen. Hergebruik wordt de norm, kondigt staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat aan. Ook plastic verpakkingen worden taboe. De interpretatie is behoorlijk streng: ook kartonnen cups met een kunststof bodem moeten uit het systeem. Het verbod geldt niet alleen bij evenementen, maar overal, van de sportkantine tot de koffieautomaat op kantoor. 

Wel is er een belangrijke uitzondering in het plan opgenomen: bij hoogwaardige recycling van de bekertjes blijft het mogelijk wegwerpvoorwerpen in te zetten. In 2024 moet een evenement 75 gewichtsprocent van de bekertjes scheiden en recyclen, in 2027 loopt dat op naar 90 procent. Streng, vindt de horeca en evenementenbranche. Tegelijk vinden milieuorganisaties dat er helemaal geen uitzondering moet komen voor wegwerpbekers. Omdat de lat voor recycling zo hoog ligt zullen veel organisatoren toch op zoek moeten naar duurzamer materiaal, zoals hardcups.

Staatssecretaris Heijnen zegt: ‘Ik zie het verbod op kunststof bekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik ter plaatse, evenals het niet meer gratis mogen verstrekken hiervan voor consumptie onderweg, als goede aanvullingen op het beleid om zorgvuldiger om te gaan met onze grondstoffen, om minder afhankelijk te worden van (fossiele) grondstoffen die we importeren, om zwerfafval te voorkomen en verder toe te werken naar een circulaire economie zodat we ons milieu schoner achterlaten voor volgende generaties.’

Voor operationeel directeur van festivalorganisatie ID&T, Niels de Geus, komt het verbod niet als een grote verrassing, vertelt hij in Frank & Eva op 3FM. Afgelopen jaren is er bij verschillende evenementen al getest met statiegeldsystemen, softcups en hardcups om te verduurzamen. Vanaf nu krijgen bezoekers op alle festivals van ID&T een ecotoken, een muntje dat je bij de bar kunt inwisselen voor een beker.

De festivalorganisatie kiest bewust voor het gebruik van softcups omdat het gebruik van hardcups toch meer haken en ogen heeft. ‘Het nadeel van een hardcup is dat de bekers niet terugkomen of kapot ingeleverd worden. Dan is dat systeem wat minder duurzaam dan je hoopt’, aldus Niels de Geus. Bovendien gaat in de hardcups meer plastic en zitten er te grote kosten aan het wassen van die bekers dat het niet rendabel is voor grote festivalorganisaties. Softcups zijn makkelijk in gebruik voor de festivalganger en zolang ze redelijk schoon worden ingeleverd is het voor ID&T de meest duurzame oplossing.’

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12