Synthese zamelt geld in voor ontheemde mensen in Libanon
Utrechter Nizar Rohana en Snakeskin uit Beirut treden op tijdens fundraiser in Moira
In Libanon zijn meer dan 1,2 miljoen mensen ontheemd geraakt door het geweld van Israël. Tunefork Studios en The Beirut Synthesizer Center helpen deze mensen ter plaatse, maar hebben geld nodig. Synthese organiseert daarom op 1 november een fundraiser in Moira. Utrechter Nizar Rohana en Snakeskin uit Beirut treden op.
Op vrijdag 1 november loop je binnen op Wolvenstraat nummer 10 in Utrecht, betaal je wat je kunt missen, neem je de trap naar beneden, hangt zelf je jas op, loopt de klapdeuren door en je bent op een plek die je ook spontaan in Berlijn tegen zou kunnen komen: een fijne mix tussen een bruin café en een poppodium. Hier brengt Synthese de Palestijnse Ud-speler Nizar Rohana en het Libanese duo Snakeskin samen om geld in te zamelen voor mensen in Libanon die geraakt worden door het recente en voortdurende geweld.
Niet alleen brengt Synthese twee verschillende muziekstijlen samen in Utrecht, maar ook muzikanten die in al hun vezels weten hoe het is om geweld te ervaren en ontheemd te zijn. Nizar Rohana vestigde zich na de Tweede Intifada en de oorlog in Irak in Nederland. Het Libanese duo Snakeskin ontstond na de enorme explosie in de haven van Beiroet die de stad ontwrichtte en veel slachtoffers kende. Het huis van zangeres Julia werd verwoest en haar partner raakte zwaargewond.
Nizar Rohana speelt zijn muziek op de Ud en heeft een passie voor innovatie. Voor zijn eerdere composities liet hij zich inspireren door componisten van nu uit het Midden-Oosten en westerse componisten als Bach, Beethoven en Chopin. Eind dit jaar brengt hij het album Safa (Purity) uit.
Het Libanese duo Snakeskin wordt gevormd door producer en muzikant Fadi Tabbal en singer-songwriter Julia Sabra. Julia's op pop-geïnspireerde melodieën en de muzikale invloed van haar religieuze opvoeding worden gecombineerd met Fadi's affiniteit voor minimalisme. Hiervoor maken ze gebruik van tapeloops, synthesizers, zang en drummachines.
Het evenement is een samenwerking van Moira, Gaudeamus, EKKO, Palestine Café en LMNOP en werkt op basis van 'pay-what-you-can'. Er worden ook contante donaties geaccepteerd. De opbrengsten gaan naar de in Beiroet gevestigde Tunefork Studios en het Beirut Synthesizer Center. Op Instagram schrijft het centrum dat ze geld inzamelen om mensen van voedsel, matrassen, dekens, medicijnen, babyvoeding, luiers en hygiëneproducten te voorzien.
Programma
- 19:30 Deuren
- 20:00 Nizar Rohana
- 21:00 Snakeskin