Album van de Week (5): De Toegift

Zeeuwse folkband met nostalgische liedjes

Ja, waarom eigenlijk? Dat dacht Maxim Ventulé, de frontman van de Zeeuwse band De Toegift, toen mede-Zeeuw Broeder Dieleman hem vroeg waarom hij eigenlijk in het Engels zong en niet in zijn eigen taal. Waarom eigenlijk? Het is de laatste jaren eerder uitzondering dan regel, en dat geldt niet alleen voor populaire rappers en mainstream popartiesten. Ook De Toegift wint enorm aan zeggingskracht door de subtiliteit van hun teksten.

De Toegift is een folkband met een concept. Stel je voor, je wandelt door de koude, lege straten van een stad, en je hoort zachtjes geluid uit een kroeg op de hoek. Je stapt binnen, je bril beslaat, en je voelt de warmte van een muziekcafé waar een band speelt. De bezoekers hangen aan de lippen van de band, die al eventjes bezig is, toe aan het laatste nummer.

De liedjes van De Toegift zijn klein en intiem, maar toch ook uitgesproken, zowel muzikaal als tekstueel. Neem het psychedelische ‘Alles Is Gemaakt’, dat ruw en ongecontroleerd klinkt, een fraai contrast met de ‘mooie’ klanken die eerder uit viool en dwarsfluit kwamen. Het is die dynamiek die je constant bij de les houdt, die je scherp laat luisteren en voorkomt dat je indommelt. Ook muzikaal zijn het de uitgesproken keuzes die opvallen.

En dan kun je ineens ontroerd raken over een liedje waarin Maxim Ventulé vertelt hoe hij zonder zijn sleutels buiten zijn huis staat. Noodgedwongen is er even niets anders te doen dan languit in het gras liggen wachten op een huisgenoot. ‘De wereld heeft haast / Het is nooit te laat / Ik wacht onderweg op iemand die zegt / Het is niet echt, hеt is niet echt.’ En er is het ‘Nollestrand’, de toeristische trekpleister in Vlissingen. In de zomer gekaapt door Duitsers en hun kuilen, de rest van het jaar plek waar je als Zeeuw herinneringen voor het leven maakt. Pas later besef je: zo waren de dagen.

De Toegift speelde afgelopen week bij 3voor12 Radio. Check de sessie hier. En hier vind je een uitgebreid interview met de band.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12