ADE19: Slechtgaan op de technoshow van De Jeugd van Tegenwoordig

Bas Bron mag lekker freaken in rommelige show

‘Sterrenstof’ in een hardstyle-versie, is dat nou leuk? Het is in ieder geval anders, met een teringhard outro en rechtdoorzee kicks die de Paradiso omver beuken. Voor de verandering doet De Jeugd van Tegenwoordig tijdens ADE Live eens een I <3 Techno Special. De groep stond natuurlijk altijd al met een been in de club (al dan niet huilend), maar dit is dus heel anders dan een reguliere show. Zeker de eerste helft van het doldwaze uur is een lange megamix waarin geen enkele stilte valt. Van ‘Electrotechnique’ naar een four to the floor-versie van ‘Get Spanish’, van ‘Hiero’ naar ‘Watskeburt’.

‘Buig voor Bas Bron,’ roept Faberyayo wanneer de beat dan eindelijk even stilvalt. Willie Wartaal: ‘Aanbid deze man!’ Inderdaad, dit uitstapje is toch vooral een show waarin producer Bas Bron eens lekker mag freaken op zijn drumcomputers, sequencers en synths. Laten we wel wezen, hij is een dansvloergenie en was dat ook al voor De Jeugd (met bijvoorbeeld Bastian, Fatima Yamaha én vergeet de ‘Tuinslangboogie’ niet). Een man bij wie de synthfunk van Prince, de vroege electro uit Detroit en latere ghettotech en Miami Bass in het muzikale DNA verankerd zitten. En dat hoor je vanavond maar al te goed.

Ja, die andere drie van De Jeugd zijn ook behoorlijk geniaal. Maar helaas valt het vanavond niet echt lekker samen. Dat heeft allereerst met het geluid te maken: de bas is zo loeihard dat al het andere wegvalt. De grapjes van Willie Wartaal zijn vaak onverstaanbaar (‘zijn er oude mensen aan de pillen in de zaal?’), sommige coupletten ook en ook de synthhooks delven het onderspit. En dan zetten de heren af en toe ook nog eens verkeerd in. Misschien niet genoeg gerepeteerd?

Eigenlijk is deze show onderdeel van minifestival ADE Live – zeg maar het London Calling van de dance. Maar naar verluid is De Jeugd pas geboekt toen de oorspronkelijke headliner lastminute afzegde. Daarmee is het programma wat uit balans – De Jeugd overschaduwt al het andere en tegelijkertijd blijft het tweede balkon zo goed als leeg terwijl de groep eerder dit jaar nog op eigen kracht het Olympisch stadion wist te vullen.

Genoeg gezeurd, natuurlijk gaan de vuisten in de lucht tijdens ‘Watskeburt’, ‘De Formule’, ‘Ik Kwam Haar Tegen In De Moshpit’ en ‘Gemist’. En die laatste heeft meteen de ideale boodschap voor de rest van ADE: ‘Steek de hele stad in de fik, let’s motherfucking go!

ADE Live, woensdagavond van 20.00 tot 23.00 uur in Paradiso
Gezien: De Jeugd van Tegenwoordig
Het hoogtepunt: Grijnzen bij 'Sterrenstof' in de hardstyle-remix.
Meer ADE19 in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12