De wederopstanding van danceculthit Fatima Yamaha

Hudson Mohawke samplet klassieker op album, Dekmantel plant re-release van Bas Bron-alterego

Timo Pisart ,

Op wonderlijke wijze beleeft What's A Girl To Do van Fatima Yamaha, een alterego van Bas Bron, deze maand een wederopstanding. Een sample van de alweer elf jaar oude track kreeg een prominente plek op het album van Hudson Mohawke, de labels Magnetron en Dekmantel plannen een re-release en ondertussen doet Fatima haar eerste dj-sets op Pitch en Dekmantel Festival. "Het is een klassieker van Nederlandse bodem."

Op een dag in 2007 werd Bas Bron (De Jeugd van Tegenwoordig) geboekt voor de legendarische Numbers-avond in Glasgow. "Wil je alsje-alsje-alsjeblieft What's A Girl To Do van Fatima Yamaha draaien?", smeekten organisatoren Jackmaster en Spencer. Bron weigerde in eerste instantie, maar na aanhoudend gezeur gooide hij hem er tóch in - behoorlijk versneld - waarop de zaal explodeerde. Bron zelf was verbaasd dat het om precies die track ging. Was dat dan zo'n hit? Jazeker. "Die anekdote vertelde Jackmaster me dit weekend toevallig op Ibiza", aldus de Amsterdamse dj Cinnaman. In een interview uit 2014 noemde Jackmaster What's A Girl To Do zelfs dé ultieme Numbers-klassieker. Gek vindt Cinnaman dat niet. "Ik kom al een decennium telkens weer terug op die plaat, het is een klassieker van Nederlandse bodem."

De melancholische, lome electrofunktrack werd alweer elf jaar geleden uitgebracht door Magnetron Music - feitelijk de allereerste release van het label, nog vóór Watskeburt. De credits gaan naar de mysterieuze dame Fatima Yamaha, een producer die zou zijn opgegroeid aan de voet van Mount Arrarat in Turkije, met een Japanse vader en Turkse moeder. Hoe graag we die mythe ook in stand houden, feitelijk gaat het om een van de vele alter-ego's van Bas Bron, de vaste producer van De Jeugd Van Tegenwoordig. "De elementen vallen in What's A Girl To Do zo goed in elkaar dat het een bijzonder euforisch gevoel geeft", aldus Cinnaman. "Je kunt hem op zo'n beetje plek in je set draaien, maar ook thuis opzetten." Geen wonder: het tempo ligt bijzonder laag, de beat is subtiel, de warme melodielijnen hebben een melancholische ondertoon, er zit géén climax in, en dan is er nog die fenomenale sample uit Lost In Translation, dé lievelingsfilm uit het hipstercanon. Scarlett Johanssen verzucht: "I just don't know what I'm supposed to be. I'm stuck. Does it get easier?"

What's A Girl To Do is inmiddels toe aan zijn - afhankelijk wie je het vraagt - tweede, derde of vierde leven. Een korte tijdslijn: de track zag in 2004 het levenslicht, in 2007 werd het die ultieme Numbers-hit, in 2009 kwam het nummer terecht in de BBC Essential-mix van de gerenommeerde Hudson Mohawke - die toentertijd drie jaar in Amsterdam verbleef -, in 2012 werd de track inclusief een nieuwe EP digitaal beschikbaar via Magnetron, in 2014 pushte het hippe disco-house-duo Bicep de track via hun blog. Ondertussen belandde What's A Girl To Do in de platentas van o.a. Dixon, Malawi, Mano Le Tough, John Digweed en vele anderen, en het oorspronkelijke vinyl brengt inmiddels meer dan honderd pond op via Discogs.

En nu, elf jaar na de eerste release, lijkt deze maand alles eindelijk samen te vallen voor Fatima Yamaha. Ze gaat voor het eerst dj-sets doen op Pitch en Dekmantel Festival, er verschijnt binnenkort een EP met nieuw werk verschijnen, Hudson Mohawke bouwde zijn nieuwe track Resistance geheel op rondom een vertraagde sample van What's A Girl To Do en Magnetron en Dekmantel brengen de track 16 juli opnieuw uit op een 12". "Dat alles zo mooi samenvalt is puur toeval", lacht Casper Tielrooij, mede-oprichter van Dekmantel. "Ik wist niets van de plannen om Fatima Yamaha nieuw leven in te blazen, maar zat al langer met haar in mijn hoofd. Het past bij Dekmantel: het is electro maar schuurt ook een klein beetje tegen die poppy-indie aan. Toen benaderde ik Magnetron en nu brengen we het samen uit. Je kunt echt verdwijnen in die track, zo mooi melancholisch is hij."

Helaas wilden Bas Bron en Fatima Yamaha zelf geen reactie geven. "Ze is echt heel verlegen, dus we doen geen interviews", sms't manager Kostijn Egberts. Gelukkig niet te verlegen voor festivalshows: Yamaha geeft sinds kort voor het eerst dj-sets, waaronder onlangs in Dansen met Delsing op 3FM en binnenkort op Pitch en Dekmantel. Een beetje zoals het bijzonder gehypte QT, een alterego van de fantastische Britse producer SOPHIE: Fatima Yamaha staat op het podium als vrouwelijke verschijning. What's a girl to do? We gaan het zien.