BKS19: Stephen Malkmus is vooral een voorbeeldige indievader

Pavement-frontman maakt de grens tussen rafelig en rommelig akelig dun

Is dat nou een accountant, daar op het podium van de Two, die in zijn midlifecrisis heeft besloten een rockband op te richten? Nee man, da’s Stephen Malkmus! Malkmus was – nee, is! - de frontman van Pavement, dé rafelige indiegroep voor liefhebbers van rafelige indiegroepen die nét een reünie heeft aangekondigd. Net als tijdgenoten Guided By Voices was – nee, is! – Pavement overigens ook een band die muziek maakt waar vooral medemuzikanten natte dromen van hebben. Best Kept Secret programmeert Malkmus dit jaar met zijn eigen band The Jicks, zij aan zij met de artiesten die hij heeft geïnspireerd.

Kijk maar, voorin ontdekken we naast de fanatieke fans wat leden van zaterdaghoogtepunt Sports Team en Malkmus’ goede maatje Kurt Vile, later vandaag nog op de One. En Willem Smit van Personal Trainer en Canshaker Pi (wiens eerste plaat door Malkmus werd geproduceerd), die hangt vast ook ergens in een straal van honderd meter rond. In zijn solohit ‘Lariat’ refereert het icoon uit Californië al snel aan ‘music from the best decade ever’. Zelf doelt hij daarmee op de jaren tachtig, maar voor de halfgevulde tent zal dat decennium toch de jaren negentig zijn.

Zeker in het begin van de set kunnen Malkmus & co. echter niet tippen aan hun jeugdige adepten die eerder dit weekend al diepe indruk maakten. Tuurlijk, dat rommelige hoort bij deze muziek als een koolmees bij een eikenrups, maar te vaak is de fragiele, nonchalante zang simpelweg vals en zit een rafelige riff er een tikkie te ver naast. Met droogkomische popliedjes als ‘Stick Figure in Love’ en het recente ‘Middle America’ lijkt het viertal het tij even te keren, maar richting het slot van de show laat het zulke parels toch weer links liggen ten faveure van lange jams die maar niet groovy willen worden. Wat voelen de jaren negentig dan ineens lang geleden.

HET MOMENT:
‘Nu gaan we iets hards doen,’ kondigt Malkmus afsluiter ‘Baltimore’ aan. ‘It’s orgasm time.’ Het is inderdaad met afstand het stevigste nummer uit de set, maar extatisch of imponerend is het nou ook weer niet te noemen. Als dit is hoe de vijftiger anno 2019 altijd ejaculeert, zouden we hem toch aanraden om voor die Pavement-reünie eens een praatje te maken met de jongens van Viagra Boys.

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier BKS19-video's

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12